ŠTÍTEK: sýr

Trhy nejsou, kozy ale dojí stále.
/FOTO/ Stádo koz v Prosetíně na Chrudimsku se pase bezstarostně v ohradě. Mléko a výrobky z něj posilují imunitní systém, což by většina lidí v dnešní době uvítala. Farmářka Iveta Kopajová ale letos neměla moc příležitostí své výrobky prodávat, protože pořadatelé v širokém okolí zrušili trhy.
3 fotografie

Trhy nejsou, kozy ale dojí stále

Chrudimsko
Ilustrační snímek
Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
4 fotografie

Více, než je doporučeno. Pekaři solí nešetří, může to být zdraví nebezpečné

Zdraví
Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře: Vrcholné dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela patří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Žďárské vrchy jsou místem, kde vás nečekají davy turistů, ale klid majestátních skal uprostřed lesů. Stejnojmenná chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Pardubického kraje a Vysočiny. Vyrazte do zeleného srdce republiky za nádhernou přírodou a osvěžující turistikou. Navštivte galerie a muzea a těšte se poučením, poznáním, uměním i zábavou. Výběr toho nejlepšího ze Žďárských vrchů představují dnešní letní tipy Deníku.
8 fotografií

Žďárské vrchy: To je oáza nedotčené přírody i slavný kostel od Santiniho

Cestujeme
Koněpruské jeskyně a okolí. Ilustrační foto.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
8 fotografií

Krásné okolí Berounky: světec se zjevil pod skálou, v jeskyních falšovali peníze

Cestujeme
Koněpruské jeskyně a okolí. Ilustrační foto.
Milovaný kraj českého panovníka Karla IV. nebo spisovatele Oty Pavla. Nádherná členitá oblast plná přírodních útvarů, jako jsou Koněpruské jeskyně či šestimetrová skalní brána. Monumentální hrady české šlechty nebo dnes již zatopené vápencové lomy Amerika a skanzen, ve kterém se dlouhá léta těžil vápenec. To vše uvidíte v okolí řeky Berounky a Českém krasu. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
8 fotografií

Krásné okolí Berounky: světec se zjevil pod skálou, v jeskyních falšovali peníze

Cestujeme
Občerstvení na koupališti
Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené. 
12 fotografií

Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Za jídlem
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Placky plněné brambory a sýrem.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Placky plněné brambory a sýrem

Čtenář reportér
Poslední Farmářský trh v roce 2013 na náměstí Jiřího z Poděbrad v sobotu 28. prosince
Magistrát na základě debaty se zástupci městských částí chystá takzvanou „malou novelu“ tržního řádu, která se bude týkat farmářských trhů, restauračních zahrádek s prodejní dobou po 22. hodině a některých letních tržních míst v Praze 1. Farmáři by tak od příštího roku mohli na stáncích nabízet 10 procent potravinového zboží zahraničního původu.
21 fotografií

Praha změní pravidla pro farmářské trhy. Prodávat by se mohlo i zboží z ciziny

Praha
Český sýr Niva? To je skutečný originál!
Niva je sice sýrem světoznámého roquefortského typu, ale její název zná za hranicemi Česka jen málokdo. Přitom u nás toto označení v minulosti natolik zobecnělo, že ho řada lidí používá obecně pro všechny sýry s tímto typem plísně. Jaký je příběh české Nivy?  
8 fotografií

Český sýr Niva? To je skutečný originál!

Podnikání