ŠTÍTEK: technologie

Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.
Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Rodina
Koncept Honda Saloon
Mají být „tenké“ ve smyslu aerodynamiky a designu, „lehké“ ve smyslu řízení a ovládání, a „moudré“ ve smyslu bezpečnostních a chytrých technologií. Nejdůležitější ovšem je, že jak napovídá samotný název „Série 0“, automobilka Honda v tomto případě začíná zcela od nuly. Dva koncepty jsou předzvěstí budoucích elektrických modelů, nabízených značkou globálně.
7 fotografií

Dva koncepty Honda „Série 0“ jsou předzvěstí budoucích modelů

Autosalon
Slavnostní otevření DigiLabu.
Ústecký kraj spolu s Fakultou strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Inovačním centrem Ústeckého kraje otevřely v úterý 9. ledna sdílenou digitální dílnu DigiLab. Otevřené pracoviště sestávající z elektronické laboratoře, dílny s technologiemi pro 3D tisk a virtuální realitu a polytechnické dílny bude sloužit pro popularizaci technického vzdělávání i realizaci inovativních či podnikatelských nápadů studentů, firem i širší veřejnosti.
6 fotografií

FOTO: Na univerzitě se otevírá digitální dílna pro veřejnost, firmy a školy

Čtenář reportér
AI, Chat GPT - Ilustrační foto
Pražany by v novém roce nemusela čekat žádná zásadní překvapení. Alespoň umělá inteligence (AI) na položený dotaz nepřipomíná nic, co by nebylo obecně známo. Odpověď dvojice zřejmě nejdostupnějších aplikací AI – se svým dotazem Deník oslovil Copilot od Microsoftu a Bard společnosti Google – nenaznačuje žádné tajemství. Nicméně jejich vyjádření se zásadně liší, i když oběma Deník položil totožný dotaz: Co v roce 2024 obyvatele Prahy nejspíš překvapí?

Nadcházející rok podle umělé inteligence Praze velká překvapení nepřinese

Praha
Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.
V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

Rodina
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Voda je nezbytnou součástí našeho života a její dostatek bere většina lidí jako samozřejmost. Za pitnou vodou v našem kohoutku a následným čistěním odpadních vod však stojí nejen spoustu práce, ale také technologií a know-how. Jakým výzvám ve vodohospodářské oblasti čelí Česká republika a jak zajistit udržitelnost vody? Nejen o tom budou debatovat odborníci na prvním ročníku sympozia Budoucnost vody, jehož organizátorem je Deník. Odborná akce se koná ve středu 24. ledna 2024 od 9 do 12 hodin ve věžovém vodojemu Future Tower v Kladně.
4 fotografie

Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu

Podnikání
Bezpečnostní analytik Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakar Foltýn
Prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky. Náčelník Generálního štábu Valerij Zalužnyj i kyjevský starosta Vitalij Kličko hovoří o patové situaci. Podle bývalého šéfa Vojenské policie a nyní bezpečnostního analytika Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakara Foltýna se konflikt nyní nachází ve čtvrté, opotřebovávací fázi.
13 fotografií

Bez zbraní pro Ukrajinu potrvá válka roky, říká bezpečnostní analytik Foltýn

Česko
Dr. Liang Chua, předseda představenstva Huawei, na konferenci HUAWEI Sustainability Forum
Přes 90 milionů lidí v odlehlých oblastech v 80 zemích může nyní nově využívat výhod plynoucích z digitálního připojení. Technologický gigant Huawei tak plní svůj slib zajistit přístup k internetu 120 milionům lidí do roku 2025. Tento závazek dala společnost v minulém roce digitální koalici Partner2Connect (P2C) Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), jíž se stala součástí.

Huawei představila stipendijní program s Mezinárodní telekomunikační unií

Technologie
Michael Carvan ze společnosti Lifetech byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
Firma Lifetech je celosvětově úspěšný inovátor v oblasti úpravy vody a dezinfekce. I proto od ní zařízení pro čištění vody odebírá například singapurská zoo, nebo je najdete na 8 z 10 největších jachet světa. Jak její technologie fungují a kde všude dokáží udělat ze špinavé vody čistou? To prozradil v podcastu Byznys kafe Michael Carvan ze společnosti Lifetech.
2 fotografie

Unikátní technologie brněnské firmy čistí vodu hrochům i na luxusních jachtách

Byznys kafe
Ilustrační foto.
Nejeden karlovarský řidič občas nechá v obchodně správní části města své auto takzvaně na „blikačkách“, aniž by zaplatil parkovné, když si potřebuje v centru města jen rychle něco vyřídit. Těmto momentům bude zřejmě odzvoněno, protože vedení karlovarského magistrátu se rozhodlo uvést do provozu systém, který velice snadno zjistí, zda řidič zaplatil parkovné nebo ne. Nový monitoring parkování by mohl být spuštěn od příštího roku.

Zaparkovat auto na "nouzovkách" se ve Varech prodraží. Hříšníky odhalí kamera

Karlovarsko
Toyota.
Všechny čtyři druhy alternativních pohonů od japonské automobilky Toyota si mohli vyzkoušet v minulých dnech návštěvníci na ostravské zastávce nové roadshow této značky. Nejnovější hybridní Toyota C-HR se v autosalonu v Ostravě-Hrabové předvedla v české premiéře. Plug-in hybridní technologii demonstroval zbrusu nový model Prius, za elektromobily se představila Toyota bZ4X a nechyběl ani vodíkový elektromobil Toyota Mirai.

Toyota představila v Ostravě všechny čtyři druhy pohonů včetně vodíku

Podnikání
Armáda zmodernizovala všechna vojenská letiště. Má nové naváděcí systémy
Armáda České republiky postupně vybavila pokročilými technologiemi za celkem 160 milionů korun čtyři nejdůležitější vojenská letiště v zemi. Po modernizaci letišť v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou a Pardubicích se nových systémů naposledy dočkalo o letiště v Praze-Kbelích. V Pardubicích je Centrum leteckého výcviku provozované státním podnikem LOM Praha. Ve Kbelích sídlí 24. základna dopravního letectva.
3 fotografie

Armáda zmodernizovala všechna vojenská letiště. Má nové naváděcí systémy

Ekonomika
Lidé z brněnské Líšně si stěžují, že jim zápach ze slévárny stoupá přímo do oken.
/VIDEO/ Štiplavý zápach jako spálené pneumatiky, který vyvolává zdravotní problémy. Na to si dlouhodobě stěžují obyvatelé brněnské Líšně. Za viníka označují místní slévárnu Heunisch. Ta se podle slov jejího vedení snaží zápach eliminovat, příliš ale nepomáhá ani využití nejlepších dostupných technologií a surovin. Budoucnost vidí ve vývoji, na který ale chybí peníze.

Zápach v Líšni nejsme schopní okamžitě odstranit, zní ze slévárny Heunisch

Brněnsko
Představení prvního robotického a plně autonomního traktoru (červené rycí zařízení) v České republice.
Na českém trhu je první robotický traktor, který funguje bez řidiče. Stroj s názvem AGbot lze osadit běžným zemědělským nářadím, jako jsou například postřikovače, secí stroje nebo kypřiče. Řídí se automaticky podle předem nastaveného plánu pomocí GPS navigace. Stroj se obsluhuje na dálku. Novinářům ho ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV) představil Zemědělský svaz ČR spolu se zástupci společnosti Leading Farmers, která stroj na český trh uvedla. Cena robotického traktoru by se měla pohybovat kolem osmi milionů korun.
24 fotografií

Podívejte se: Toto je první plně samostatný robotický traktor v České republice

Praha
S režisérem Matto Barfussem spolupracoval Miroslav Vobořil již dříve.
Byli jste už někdy na filmové premiéře? Červený koberec, fotografové, známé osobnosti a slavnostní promítání v krásném sále. A co teprve, když se filmová premiéra koná v jednom z největších kin v centru Berlína! Takový úspěch se podařil českému hudebnímu skladateli Miroslavu Vobořilovi, který se na začátku října vypravil do srdce německé metropole na premiéru celovečerního filmu PAMBARA, ke kterému napsal hudbu a titulní píseň.
12 fotografií

FOTO: Červený koberec a sál pro 800 lidí. Mrkněte, jak vypadá premiéra v Berlíně

Volný čas
Z programu Transformace lze zafinancovat i pořízení nové výrobní technologie.
Národní rozvojová banka (NRB), státní banka zaměřená na podporu podnikání, nabízí malým a středním podnikům z Ústeckého kraje bezúročný úvěr na pořízení dlouhodobého majetku. Na podporu je vyčleněno 600 milionů korun a jdou z něj financovat jak průmyslové stroje, tak vybavení do zubních ordinací, ale i pořízení elektromobilů.

Národní rozvojová banka nabízí firmám z Ústeckého kraje bezúročné úvěry

Ústecko
Slánská městská nemocnice v úterý 10. října slavnostně otevřela modernizované radiodiagnostické oddělení.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slánská městská nemocnice slavnostně otevřela po bezmála dvouleté rekonstrukci v úterý 10. října modernizované radiodiagnostické oddělení. Nachází se v pravé části budovy A. Nově zde přibyla recepce i ambulance. Kromě přestavby, jež probíhala za plného provozu, je pracoviště vybaveno novými technologiemi. Vůbec poprvé má nemocnice k dispozici i magnetickou rezonanci.
29 fotografií

Pacienti nemusí na rezonanci do Kladna či Prahy. Nyní ji má i slánská nemocnice

Kladensko