ŠTÍTEK: technologie

Bioplynová stanice se od listopadu rozjede po zkušebním provozu naplno. Vyrobí více plynu, než autoři projektu původně čekali.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do areálu přivezou bioodpad a zdejší technologie jej promění na bioplyn, případně biometan. Na ten pak jezdí dvě třetiny místních autobusů či svozové vozy na odpad. Plyn se také tlačí do plynové soustavy pro místní domácnosti, kde slouží jak k topení, tak třeba do plynových sporáků na vaření jídla. A posledním výstupem jsou pak kapalná i tuhá hnojiva, která na svých polích využívají zemědělci. Takový je ve zjednodušené podobě princip nové bioplynové stanice v mladoboleslavské čtvrti Plazy.
35 fotografií

Bioplynka pojede naplno. Na její plyn jezdí většina autobusů i topí domácnosti

Boleslavsko
Huawei Connect 2023
Průmyslový sektor prochází v posledních letech razantní proměnou a jedním z hlavních hnacích motorů jsou chytré technologie. Která řešení jsou pro jednotlivé firmy nejlepší a jak naskočit na vlnu technologického pokroku se mohli dozvědět návštěvníci konference Huawei Connect 2023. Jejím ústředním tématem se letos stala umělá inteligence. Ta je především důležitým nástrojem pro zvládání stávajících a budoucích výzev v průmyslovém podnikání. 

Konference Huawei Connect 2023 ukázala cestu k inteligentní transformaci

Technologie
Profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
Po koronavirové epidemii prudce narůstá počet dětí závislých na digitálních technologiích. Navíc se do ambulancí dostávají stále častěji stále mladší ročníky. Přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský vypozoroval, že problém těchto dětí často vznikal po delší dobu v jejich rodinách. „Přijde k vám dvanáctiletý kluk nebo holka, rodina ji označí za někoho, kdo je problém a má problém. Potom posloucháte členy rodiny, díváte se na rodiče a v drtivé většině případů si uvědomujete, že v tom jedou všichni,“ uvedl.
4 fotografie

Přednosta kliniky: Přicházejí k nám stále mladší děti závislé na technologiích

Česko
Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem
Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Věda
Slavnostní předání do provozu nové robotické linky v kyjovské nemocnici
Novou robotickou linku pro laboratorní analýzy představila před několika dny Nemocnice Kyjov. Novinka má zvýšit rychlost, přesnost a spolehlivost výsledků zdravotních testů. Jak upozornila mluvčí kyjovské nemocnice Veronika Hollerová, srovnatelnou technologií disponují nemocnice v druhém nejlidnatějším městě jižní Moravy, ve Znojmě, nebo v metropoli českého Slezska, v Opavě.
4 fotografie

Laboratorní analýzy za tři vteřiny. Nemocnice v Kyjově využívá robotickou linku

Regiony
Držet krok s vývojem technologií je pro firmy velmi finančně náročné. Šumperské společnosti KOVO Dohnalík v tomto směru  významně pomohla 16milionová dotace z fondů EU
Šumperská společnost KOVO Dohnalík začínala před 30 lety doslova v garáži. Dnes jde o moderní strojírenský závod, který je schopen realizovat i velmi sofistikované zakázky. Rozvoji firmy před několika lety pomohly také dotace. Díky 16milionové podpoře z fondů EU si mohli pořídit nové technologie pro rozvoj digitalizace a propojenosti podniku on-line. To jim pomáhá efektivněji zpracovávat zakázky a zlepšovat podnikovou komunikaci.
12 fotografií

VIDEO: Šumperské strojírně pomohly nové technologie. Výroba je rychlejší

Česko a EU
Speciální měřicí loď na sluneční energii Sun River 2, vyrobenou pro Ředitelství vodních cest, spustili v Prosmykách na vodu. Bude na českých řekách a přehradách měřit a mapovat jejich dna.
/FOTO, VIDEO/ Neobvyklou podívanou zažil přístav v Prosmykách v neděli 3. září. Jeřáb tam odpoledne překládal z přívěsu na vodu speciální měřicí loď na sluneční energii Sun River 2. Až v tomto týdnu projde kalibrací na zdymadlech u Havraního ostrova, a na Labi i zkouškou stability a plovatelnosti, bude v rámci staveb Ředitelství vodních cest na českých řekách měřit a mapovat jejich dna.
24 fotografií

Na Litoměřicku postavili unikátní loď. Bude bdít nad bezpečnou plavbou v Česku

Litoměřicko
Moderní technologie, jako brýle pro virtuální realitu a 3D tisk a micro:bit, využívají při výuce děti na základní škole v Ostrožské Lhotě na Zlínsku. Ilustrační foto.
Seznam školních potřeb vypadá už desítky let obdobně a prim v něm hraje stále papír. Ve školách se ale dostávají ke slovu i moderní technologie. Podle odborníků výuku vylepšují, je ale nutné dbát na kvalitu obsahu i možnosti pedagogů. Vliv umělé inteligence zatím jen odhadují.

Na prvňáčky čekají i tablety. Technologie ve výuce jsou výzvou

Česko
Průběh mytí v hale. Myčka kolejových vozidel v Brně.
K mytí vlaků různých dopravců slouží myčka v brněnských Horních Heršpicích. Zařízení, které spravuje Správa železnic, potřebuje průběžnou údržbu. Nyní státní firma vypsala soutěž na opravé a údržbové práce na technologii myčky. „Dvakrát za rok děláme speciální prohlídku, na základě které potom plánujeme potřebné opravné práce," zmínil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
3 fotografie

Myčka vlaků v Brně potřebuje údržbu za miliony. Kvůli složité technologii

Brněnsko
Semafory se speciálními senzory umožňují upřednostnit průjezd vozů IZS křižovatkou
Rychlejší a bezpečnější průjezd Plzní umožní řidičům nově instalovaná technologie v křižovatkách na Borech. V úseku od náměstí Míru až po kruhový objezd v Dobřanské ulici jsou semafory vybaveny speciálními senzory, které dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu nebo upřednostnit průjezd vozidel hasičů, záchranky či dopravních podniků.
7 fotografií

Křižovatky v Plzni řídí chytrá technologie, umožní rychlejší průjezd záchranářům

Plzeňsko
Vizualizace jednoho ze dvou chystaných evropských letounů. V tomto případě jde o německo-francouzsko-španělský program FCAS. Zatím se zdá, že Evropa spíše dohání technologie a postupy pro letouny 5. generace
Západoevropské státy významněji spolupracovaly již na vývoji a výrobě letounu Panavia Tornado, aby si podobnou kooperaci v mírně jiném rozložení zopakovaly při přípravě v současnosti létajících Eurofighterů. Mezitím se z Německa a Francie vytvořilo politické duo, které táhne celou Evropskou unii. A právě tyto dvě země zahájily program evropského letounu nové generace FCAS. Jejich projekt nabírá na intenzitě.

Evropa bude mít svůj neviditelný bojový letoun. Náročný projekt konečně startuje

Věda a technika
Pouhých 24 stupňů. Kardiochirurgové v Olomouci zachránili život podchlazeného pacienta díky mimotělnímu oběhu.
Specialistům Fakultní nemocnice Olomouc se podařilo téměř nemožné. Když se nedávno dostal do jejich péče osmačtyřicetiletý pacient, byla jeho tělesná teplota pouhých 24 stupňů a měl zástavu srdce. Pokusy o oživování trvaly do té doby už desítky minut. K obnově životních funkcí a návratu pacienta do života pomohla lékařům specializovaná technologie pokročilé resuscitace s využitím mimotělního oběhu.

Pouhých 24 stupňů! Specialisté v Olomouci zachránili podchlazeného muže

Olomoucko
Věděli jste, že porcelánové fotografie se vyrábí v Ostravě?
Dnes jsou přirozenou součásti hřbitovů v České republice. První fotokeramické portréty však vznikly už polovině 19. století v souvislosti s uměleckým rozvojem porcelánu ve Francii. Díky této technologii byly pamětní portréty odolné vůči povětrnostním vlivům a poskytovaly krásnou památku na naše zesnulé. I když Francouzi patentovali tuto technologii, byli to Italové, kdo přispěli k rozšíření fotokeramických portrétů na náhrobcích. 
5 fotografií

Věděli jste, že porcelánové fotografie se vyrábí v Ostravě?

Podnikání
Vizualizace UFO. Ilustrační foto
Spojené státy americké měly v utajovaném programu údajně zajistit biologické látky, které nejsou totožné s lidskými, na místech ztroskotání UFO. Při veřejném slyšení v Kongresu to sdělil bývalý zpravodajský důstojník Pentagonu. Spolu s ním vypovídali o kontaktu s neznámými objekty i další bývalí američtí vojenští piloti.

Američané mají tajit ztroskotání UFO, získali z něj i biologickou hmotu

Objevy
BMW otevřelo u Sokolova své největší testovací centrum na světě
Automobilka BMW slavnostně zahájila ve čtvrtek 27. července  provoz zkušebního centra nedaleko Sokolova. Areál, který od roku 2020 vznikal na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, bude sloužit pro testování nových technologií aut. V rámci BMW Group jde o největší testovací polygon na světě, řekl novinářům mluvčí BMW Group ČR David Haidinger. Výstavba stála přes sedm miliard korun. Celý areál funguje v režimu velmi přísného zabezpečení.
16 fotografií

BMW otevřelo u Sokolova své největší testovací centrum na světě

Automagazín
BMW otevřelo u Sokolova své největší testovací centrum na světě
Automobilka BMW dnes (čtvrtek 27. července) slavnostně zahájila provoz zkušebního centra nedaleko Sokolova. Areál, který od roku 2020 vznikal na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, bude sloužit pro testování nových technologií aut. V rámci BMW Group jde o největší testovací polygon na světě, řekl novinářům mluvčí BMW Group ČR David Haidinger. Výstavba stála přes sedm miliard korun. Celý areál funguje v režimu velmi přísného zabezpečení.
16 fotografií

BMW otevřelo u Sokolova své největší testovací centrum na světě

Sokolovsko
Elektrárna ve Chvaleticích
/VIDEO, FOTO/ Krajský úřad v Pardubicích v pondělí odtajnil výsledky jednání a uvedl, že zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice na oxidy dusíku a rtuti. Je v tom ale háček. Elektrárna nové limity musí plnit až od června 2024. Mezitím ve Chvaleticích testují novou technologii. Kritici přesto poukazují na dlouholeté vypouštění škodlivin do ovzduší. Ekologická organizace Greenpeace navíc ústupek pro elektrárnu označuje za obrovské selhání krajských úředníků.
19 fotografií

Ekologové vs. kraj: Výjimka o chvaletické elektrárně je pod palbou kritiky

Pardubicko
Tank Leopard 2.
Na syrském bojišti se od začátku občanské války vystřídala celá řada armád a ozbrojených skupin, které sebou přinesly velké množství lehké i těžké techniky. Jedním z nejvýznamnějších příspěvků k syrskému chaosu bylo turecké nasazení tanků Leopard 2 na severu Sýrie v oblasti Kurdistánu. Obávané a uznávané německé stroje si tam v bojích s Islámským státem překvapivě nevedly příliš dobře.

Tanky Leopard jsou diamantem, v Sýrii ale neoslnily. Hlavně kvůli špatné taktice

Věda a technika
Investiční specialista Aqualandu Moravia Kamil Golka.
/VIDEO/ Novou technologii, která dokáže recyklovat bazénovou vodu, pořídili provozovatelé Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Pátý nejnavštěvovanější akvapark v Evropě s roční návštěvností přes sedm set tisíc lidí díky tomu ušetří náklady i životní prostředí. „V provozu bude pravděpodobně v půlce července," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost investiční specialista pasohláveckého akvaparku Kamil Golka.
28 fotografií

Golka z Aqualandu: Vodu, kterou nyní vypustíme do kanálu, nově zpětně použijeme

Brněnsko
Investiční specialista Aqualandu Moravia Kamil Golka.
Novou technologii, která dokáže recyklovat bazénovou vodu, pořídili provozovatelé Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Pátý nejnavštěvovanější akvapark v Evropě s roční návštěvností přes sedm set tisíc lidí díky tomu ušetří náklady i životní prostředí. „V provozu bude pravděpodobně v půlce července,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost investiční specialista pasohláveckého akvaparku Kamil Golka.
28 fotografií

Golka z Aqualandu: Vodu, kterou nyní vypustíme do kanálu, nově zpětně použijeme

Regiony
Sokolovská uhelná
Sokolovská uhelná obnoví v červenci částečný provoz plynárenské technologie ve Vřesové. Jedná se o tři generátory z celkových 26, což otevře cestu k přípravě na nové inovativní technologie, která bude součástí udržitelného rozvoje chemického průmyslu v unikátním průmyslovém areálu Vřesová.

Sokolovská uhelná obnoví částečně provoz plynárenské technologie

Sokolovsko
Čeští vojáci při cvičení s novými tatrami a protiletadlovými komplety.
Na moderním bojišti se začínají využívat technologie, o kterých se ještě před několika desítkami let psalo pouze v románech sci-fi. V náznacích je to znát například v konfliktu na Ukrajině, kde je do válčení zapojena třeba umělá inteligence. „Místní vývojáři vyvinuli algoritmus, s jehož pomocí dokážou hledat třeba zamaskovaná vozidla. To bude v budoucnu velká věc,“ nastínil vojenský analytik Lukáš Visingr.
30 fotografií

Budoucnost české armády je jako ze sci-fi filmu: Umělá inteligence i supervojáci

Věda a technika
V polovině června vrcholí ve Vyškově cvičení Odolné Česko.
Na severu Evropy působí tři fiktivní agresivní státy. Nejagresivnější z nich vyhrožuje vojenským řešením situace proti pobaltským státům, které jsou součástí NATO. Severoatlantická rada rozhoduje o zahájení krizového plánování operace. Považuje totiž aktivity za hrozbu, která může rozpoutat válku. Takový je ve zkratce scénář letošního cvičení Odolné Česko, které v těchto dnech vyvrcholilo ve vyškovském centru simulačních a trenažérových technologií.

Utajený režim a šifry. Válečnou hrozbu fiktivního státu řešili ve Vyškově

Vyškovsko
Ředitelka Městské policie Třebíč Lucie Šerková
Technologie se vyvíjejí mílovými kroky. To, co bylo moderní před několika měsíci, bude za rok zastaralé. Platí to i o kamerových systémech, které používají třeba městští policisté. „Blízko je doba, kdy se systém po zjištění, že pachatel měl na sobě červenou bundu, automaticky zaměří na všechny muže v červené bundě v dané lokalitě,“ vysvětluje ředitelka Městské policie Třebíč Lucie Šerková.
31 fotografií

Ředitelka městské policie v Třebíči: Kamery brzy vyhodnotí důležité poznatky

Třebíčsko
Umělá inteligence už umí rozpoznat i lidské emoce. Ilustrační foto
Síť kamer v českých městech a obcích pomáhá policii. Podle stoupenců digitální svobody ale má potenciál i pro dokonalé špiclování lidí, a to kvůli rozvoji umělé inteligence a rozpoznávání tváří. Evropský parlament proto projednává její přísnou regulaci. Bezpečnostní složky nejmodernější technologii využívají třeba na letištích, včetně toho v Praze.

Jde o přehnané šmírování lidí? Umělá inteligence a kamery rozpoznají už i emoce

Věda a technika