ŠTÍTEK: univerzita

Lotyšský brankář Mareks Mitens v dresu Kladna.
V této sezoně neodchytal ani zápas a v minulém ročníku si do statistik připsal jediný. Mnoho fanoušků proto kroutilo hlavou nad kladenským angažováním lotyšského gólmana Marekse Mitense. Jeho slibně nastartovanou kariéru za mořem loni zastavilo zranění kyčle a následná operace. „Čekal jsem na příležitost a jsem vděčný, že mi ji Kladno dalo. Teď se cítím opravdu dobře,“ vypráví pětadvacetiletý gólman v rozhovoru pro Deník.

Přestávka po zranění byla dlouhá, říká Mitens. Nastartovat se chce v Kladně

Hokej
Budova 32 v areálu Svitu ve Zlíně; Martin Jarolím (člen představenstva Cream).
/DRUHÁ ČÁST ROZHOVORU/ Nové byty vyrostou v příštích letech v areálu Svitu ve Zlíně. Investorem je společnost Cream, která už získala stavební povolení k nástavbě budovy číslo 32. O tom, jaké bylo jednání s památkáři, o dalších investicích ve Svitu nebo spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati (UTB), hovořil v rozhovoru pro Deník člen představenstva Creamu Martin Jarolím.

Východní část Svitu bude součást jednoho velkého centra Zlína, říká Jarolím

Zlínsko
Karolinum - svíčky, květiny a jiné pietní dary jsou přemístěny, u FF i náměstí stále  hoří svíčky i pietní oheň.
Kontakt policistů se školou, kde posléze zabíjel střílející student, nebyl ideální. V souvislosti s tím, že před smrtící střelbou, kterou 24letý muž z Kladenska rozpoutal 21. prosince odpoledne, hlavní budovu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha navštívila tříčlenná policejní hlídka, to v úterý 9. ledna vyplynulo jak z informací policie, tak z údajů zveřejněných univerzitou.
101 fotografií

Fakulta o střelbě: Co dělat, radila lidem tajemnice. Policie jí nezavolala zpět

Krimi
Karolinum - svíčky, květiny a jiné pietní dary jsou přemístěny, u FF i náměstí stále  hoří svíčky i pietní oheň.
Kontakt policistů se školou, kde posléze zabíjel střílející student, nebyl ideální. V souvislosti s tím, že před smrtící střelbou, kterou 24letý muž z Kladenska rozpoutal 21. prosince odpoledne, hlavní budovu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha navštívila tříčlenná policejní hlídka, to v úterý 9. ledna vyplynulo jak z informací policie, tak z údajů zveřejněných univerzitou.
101 fotografií

Děkanka: policii bylo třeba přesvědčovat, že střelba na fakultě není žert

Praha
Technická univerzita v Liberci připravila pietní místo pro vzpomínky obětí tragické události na FF UK v Praze. V sobotu 23. prosince se uskutečnila společná vzpomínková akce.
Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke které došlo loni 21. prosince a vyžádala si 14 obětí a 25 zraněných, vedla k otázce zabezpečení vysokých škol. Touto otázkou se v aktuálních dnech zabývá i vedení Technické univerzity v Liberci (TUL), které své kroky koordinuje s ministerstvem, dalšími vysokými školami a krajským policejním ředitelstvím.
12 fotografií

Bezpečnost na liberecké univerzitě? Zatím neplánují detekční rámy ani ochranku

Liberecko
Přípravy na tiskovou konferenci Karlovy univerzity.
Nová bezpečnostní opatření připravuje Karlova univerzita v reakci na šokující střelbu s tragickými následky z 21. prosince, kdy ozbrojený student v hlavní budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha zabil 14 lidí a dalších 25 utrpělo zranění. Ve čtvrtek 4. ledna představili její představitelé nová opatření organizační, režimová i technická, jejichž zavedení má přispět ke zvýšení pocitu bezpečnosti. O tom, co uplatní, nicméně budou jednotlivé fakulty rozhodovat samostatně.
13 fotografií

Opatření organizační i technická. Univerzita Karlova posiluje bezpečnost budov

Praha
Pieta za oběti střelce z Filozofické fakulty.
Uzavřena nejméně do konce ledna zřejmě zůstane hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha, kde se ve čtvrtek 21. prosince střílející student snažil zabít co nejvíce spolužáků i vyučujících. Nenaplní se ale úvahy o možnosti plošně zrušit semestr, o čemž se také v uplynulých dnech debatovalo. Organizace studijních záležitostí však bude na filozofické fakultě jiná než tradičně. Hodně jiná. Fungování ostatních fakult univerzity se zásadnější změny nedotknou.
22 fotografií

Hlavní budova Filozofické fakulty bude měsíc uzavřena. Výuka se ruší

Praha
Pietní místo za oběti střelby
Na smutnou a velmi osobní připomínku předvánoční tragédie v hlavní budově Filozofické fakulty univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha dojde ve středu 27. prosince v objektu v blízkém sousedství – v sídle Právnické fakulty UK na náměstí Curieových. Podobně jako již v sobotu 23. prosince tam budou připraveny k výdeji osobní věci zanechané na místě během evakuace objektu na Palachově náměstí.
11 fotografií

Karlova univerzita chystá další výdej osobních věcí z filozofické fakulty

Praha
V univerzitním kampusu UJEP hlídkují policisté se samopaly. Vedení policie o tom rozhodlo během pátečního dne. Další hlídají nádraží i obchodní centra.
/FOTOGALERIE/ Česko se v pátek probudilo do smutečního dne, lidé po celé zemi vyjadřují soustrast a lítost za oběti čtvrtečního masakru na filozofické fakultě UK v Praze. Policejní složky jsou stále v pohotovosti. Je tomu tak i v Ústí nad Labem, v centru města i na místní univerzitě lze zahlédnout v rámci bezpečnostních opatření policisty se samopaly.
7 fotografií

VIDEO: V Ústí hlídkují policisté se samopaly. Střeží nádraží, Forum i univerzitu

Ústecko
Nově jmenovaní profesoři Martin Čapský a Tomáš Weidlich
Univerzita Pardubice získala další dva nové profesory. Nově se nejvyšší akademickou hodností budou prezentovat Martin Čapský z Fakulty filozofické a Tomáš Weidlich z Fakulty chemicko-technologické. Jmenovací dekrety si v úterý 12. prosince převzali při slavnostním aktu v pražském Karolinu.

Čapský a Weidlich. Univerzita Pardubice má dva nové profesory

Pardubicko
Moderní prostory VŠB – Technické univerzity Ostrava slouží k výzkumu podpořenému z fondů EU
Věda a výzkum patří vedle vzdělávání k poslání univerzit. Nejinak je tomu v případě VŠB – Technické univerzity Ostrava, která se do výzkumných projektů aktivně zapojuje. Obzvláště je to důležité v regionu Moravy a Slezska, který prochází restrukturalizací. Jeden z takových projektů z poslední doby se zabýval posílením mezioborového partnerství výzkumných organizací s podnikovou sférou.
23 fotografií

Průmysl 4.0 i robotika. Výzkumný projekt propojil univerzitu s podniky

Česko a EU
Na univerzitě v Las Vegas se střílelo. Zemřeli tři lidé, po smrti je i útočník
Útočník ve středu na Nevadské univerzitě v Las Vegas zastřelil tři lidi, jeden člověk je vážně raněný, uvedla policie a doplnila tak předchozí informace o raněných. Střelec je též mrtvý. Kriminalisté již zahájili vyšetřování. Podle zdrojů agentury AP je z činu podezřelý profesor, který neúspěšně usiloval o pozici vyučujícího na této univerzitě. Výuka ve škole byla do pátku zrušena.

Na univerzitě v Las Vegas se střílelo. Zemřeli tři lidé, po smrti je i útočník

Svět
Hvězda NFL Travis Kelce po boku své přítelkyně a slavné zpěvačky Taylor Swift
Studenti prestižního Harvardu se budou v jarním semestru učit o písních třiatřicetileté zpěvačky Taylor Swiftové. Informace o kurzu věnovaném tvorbě několikanásobné držitelky Grammy zveřejnila univerzita před několika dny. Podle tvůrkyně osnovy kontroverze budícího předmětu nazvaného Taylor Swift a její svět písně zpěvačky zásadně ovlivňují popkulturu.

Nejde o vtip. O zpěvačce Taylor Swiftové se bude nově učit na Harvardu

Svět
Univerzity reagují na plagiátorství s pomocí umělé inteligence. Na některých školách skončí klasické bakalářské práce. Nahradí je projekty. Ilustrační snímek
Bylo jen otázkou času, kdy se české vysoké školy postaví čelem k nekalé pomoci umělé inteligence (AI). První, kdo kvůli ní mění pravidla, se nyní stala Vysoká škola ekonomická v Praze. Její studenti, kteří nastoupí v příštím akademickém roce na Fakultě podnikohospodářské do bakalářského oboru, už nebudou psát bakalářskou práci. Další školy o tomto kroku uvažují. Najdou se však i tací, kteří pomoc AI u bakalářských prací zakotvili do svého výukového systému.

Konec klasických bakalářek? Umělá inteligence mění pravidla na vysokých školách

Česko
Studentská stávka za klima.
/VIDEO, FOTO/ Desítky studentů dnes na pražském Klárově zahájily třídenní studentskou stávku za klima. Na univerzitách v pěti městech v Česku stávkují vysokoškoláci kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Na zahájení přednesli zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku pořádá, své požadavky. Po úvodních proslovech se studenti rozešli na jednotlivé fakulty, kde se stávka koná.
21 fotografií

Univerzity za klima. Vysokoškoláci zahájili třídenní studentskou stávku

Praha
Univerzita Pardubice se představí na veletrhu v Brně.
Univerzita Pardubice otvírá možnost podat přihlášky ke studiu v nadcházejícím akademickém roce již 1. listopadu. Tento týden se univerzita představí nerozhodnutým zájemcům o studium na veletrhu vzdělávání Gaudeamus v Brně. Návštěvníky chce oslovit atraktivní expozicí, ale také ukázkami vědy a rozhovory se současnými vysokoškoláky ze všech svých sedmi fakult.

Kam na vysokou? Pardubická univerzita jede na veletrh Gaudeamus

Pardubicko
Akademický den na Slezské univerzitě v Opavě. Vlevo rektor Tomáš Gongol.
Univerzity otevírají nový akademický rok tradičním Akademickým dnem. Slezská univerzita ho s účastí představitelů českých vysokých škol a vědeckých institucí, zástupců kraje, měst i kulturního, společenského, církevního života uskutečnila 24. října v atraktivním prostředí kostela sv. Václava.

Akademický den v Opavě přinesl ocenění i nové informace

Opavsko