ŠTÍTEK: univerzita

Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Martin Kubala.
Rektor Univerzity Palackého (UP) Martin Procházka vzal zpět návrh na odvolání děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubaly, který podal vloni na podzim kvůli údajnému zneužití osobních údajů při použití e-mailové komunikace v soudním sporu mezi UP a jedním z bývalých zaměstnanců fakulty, nyní zařazeném na vysokoškolském ústavu CATRIN. Kauzou e-mailů na UP se na základě trestního oznámení podaného UP zabývala policie. Případ odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Rektor UP stáhl odvolání děkana Kubaly, v kauze e-mailů se nestal trestný čin

Olomoucko
Demonstrace na podporu děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, kterou pořádala Akce D.O.S.T. před budovou VŠE.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Akademický senát Vysoké škole ekonomické (VŠE) v pondělí v Praze hlasováním umožnil rektorovi univerzity Petru Dvořákovi odvolat Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty (NF) VŠE. Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se v pondělí vyjádřili i někteří členové senátu. Pětašedesátiletý Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili.
23 fotografií

Poškozuje dobré jméno školy. Akademický senát VŠE umožnil odvolání Ševčíka

Praha
Výuka může probíhat i on-line. Ukázala to pandemie koronaviru, od té doby zájem o podobnou formu studia roste.
Mají zájem o všeobecné vzdělávání, tlačenice na gymnáziích je ale směruje na školy, na které nechtějí. Někteří rodiče dnešních středoškoláků proto hledají i alternativní cesty, jak svým dětem studia zajistit. Roste proto zájem o studium na školách za mořem, kde je české zázemí a výuka probíhá online, podobně jako v době nejtužšího covidu. Pokud uspějí, složí maturitu uznatelnou i pro další studium na vysoké škole.

Covid ukázal, jak na to. Online studiem se teď řeší i nedostatek míst na školách

Česko
Zahájení provozu jaderného reaktoru VR-2 a následná prohlídka reaktorové haly.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 v úterá 6. června zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci fakulty. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun.
24 fotografií

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor. Je desátým v České republice

Praha
Irena Gillarová
V minulé sezoně toho kvůli svalovému zranění moc nenaházela, letos se Irena Gillarová do oštěpařského sektoru vrací a chce předvádět pěkné výkony. „Loni jsem do závodů bohužel moc spěchala a dvakrát si zranění obnovila. Teď už je všechno v pořádku, a tak se těším, jak si s holkama pořádně zazávodíme. Oštěp by měl být na domácí scéně zajímavý,“ říká sympatická jednatřicetiletá svěřenkyně Jana Železného.
6 fotografií

Gillarová se vrací. Potřebuju v sobě najít tygra, aby to letělo, říká oštěpařka

Atletika
Miroslav Ševčík na demonstraci 11. března.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze dospěla k závěru, že děkan fakulty Miroslav Ševčík svým chováním neporušil etický kodex VŠE. Situací se komise zabývala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat. Tvrdí, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Etická komise fakulty naopak kritizovala počínání rektora i předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisové. O stanovisku komise informoval v pondělí 22. května tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa.
2 fotografie

Fakultní etická komise se zastala děkana Ševčíka. Kritizovala rektora VŠE

Praha
Lichtenštejnský parlament
/ROZHOVOR/ Systém školství se v Lichtenštejnsku od toho tuzemského značně liší. O tom, jak se učí děti v tamních školách, hovořila v lichtenštejnském parlamentu redakce Deníku s ministrem kultury a společnosti Manuelem Frickem. Rod Lichtenštejnů je s jižní Moravou úzce spjatý, v kraji dříve vlastnil například zámky v Lednici či Valticích.
26 fotografií

Ministr Frick: Učební obory jsou tradiční a důležitou součástí školského systému

Břeclavsko
Vedoucí studentského týmu TU Brno Racing Patrik Tiszai s letošním modelem Dragon e3.
/VIDEO/ Studenti Vysokého učení technického v Brně představili v pátek nový model studentské formule. Ten bude schopný i takzvaného samořízení. Studenti se s ním totiž v srpnu na prestižní soutěži pro mladé inženýry z celého světa zúčastní dvou disciplín v autonomní jízdě, a tedy bez pilota. Za rok by už bez pilota mohl závodit ve všech disciplínách.
23 fotografií

Laser a okolí ve 3D. Studentská formule Dragon z Brna zvládne jízdu bez pilota

Brněnsko
Academia Film Olomouc. Ilustrační foto
Již 58. ročník mezinárodního festivalu populárně vědeckých filmů AFO Univerzity Palackého odstartoval v úterý 25. dubna v Olomouci. Hlavním tématem je tentokrát ECHO. Návštěvníci si mohou až do neděle vybírat ze tří stovek akcí, například filmových projekcí, workshopů, koncertů, výstav, natáčení živých podcastů i aktivit pro školy a rodiny.
15 fotografií

V Olomouci začal festival AFO. Nabízí tři stovky akcí

Olomoucko
Univerzitní basketbalový tým UJEP
Pouze z prvního zápasu letošního ročníku Univerzitní basketbalové ligy (UBL) odcházeli basketbalisté Univerzity Jana Evangelisty Purkyně s nepořízenou. Od té doby se v lize nenašla univerzita, která by rozjetý ústecký vlak zastavila. Po dvou výhrách nad ZČU Plzeň a rovněž dvěma výhrám nad UK LF Plzeň přišla i veledůležitá výhra 88:65 nad JU České Budějovice, která znamenala postup do play-off z prvního místa ve skupině.

Univerzitní basketbalový tým UJEP postoupil do FINAL 4 UBL

Čtenář reportér
Šestý ročník hokejového derby mezi Univerzitou Hradec Králové a Pardubice se odehraje v hradecké ČPP aréně.
Hokejoví fanoušci ve východních Čechách si mnou ruce. Extraligové kluby z Pardubic a Hradce Králové se aktuálně perou o postup do finále play off a možnost odehrát minimálně čtyři vyhrocená finálová utkání. Pokud toto očekávání nemůžete vydržet, tak jedno takové derby mezi východočeskými hokejisty se uskuteční již dnes od 18 hodin v hradecké ČPP aréně. Na ledě se utkají studenti z Univerzity Hradec Králové a Univerzity Pardubice.

Derby pošesté. Východočeské univerzity se utkají v Hradci Králové

Hokej
Český hokejista Ondřej Pavel.
Ze školních lavic přímo do nejslavnější hokejové ligy světa! Příběh hodný hollywoodskému scénáři prožívá v těchto dnech dvaadvacetiletý český útočník Ondřej Pavel, který před nedávnem podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt s loňským vítězem Stanley Cupu Coloradem Avalanche. Bez draftu. Jako člen minnesotské státní univerzity.

Kuriózní úspěch univerzitního studenta. Nedraftovaný Pavel uzavřel smlouvu v NHL

Hokej
Vysokoškolské koleje v Brně v Kolejní ulici. Ilustrační snímek.
Masarykova univerzita díky sjednocení teploty v učebnách, kancelářích a na kolejích na jednadvacet stupňů ušetřila za energie. Rozhodla se proto ustoupit od plánovaného červencového zdražování kolejného. Jeho cenu zvýšila univerzita loni v létě o čtyřiatřicet procent, zvýšení o dalších patnáct procent pak překvapilo studenty v únoru letošního roku a na letošní červenec původně avizovala univerzita další zdražování, tentokrát o deset procent.
21 fotografií

Výhra studentů a odměna za zimu? Masarykova univerzita v Brně koleje nezdraží

Brněnsko
Koordinátor iniciativy Hodina pravdy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy Michael Hauser
U příležitosti Dne učitelů se v úterý v Praze a dalších univerzitních městech uskutečnily protesty proti podmínkám vyučujících a zaměstnanců na humanitních a společenskovědních univerzitních oborech. Podle organizátorů jsou nedůstojné, neboť nedosahují úrovně středoškolských vyučujících ani těch, kteří na vysokých školách vyučují technické obory. Jak pro Deník uvedl koordinátor iniciativy Hodina pravdy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy Michael Hauser, rozdíly na této univerzitě mohou být až dvojnásobné. Sám je docentem na katedře občanské výchovy a filozofie, přičemž docenti humanitních a společenskovědních oborů berou kolem dvaatřiceti tisíc korun hrubého.

Chceme důstojné peníze, proto jsme vyšli do ulic, říká vysokoškolský docent

Zprávy
Pedagogové filosofické fakulty spolu se studenty protestovali proti podfinancování humanitních oborů vysokých škol.
/VIDEO, FOTO/ Mají nižší platy než pokladní v supermarketu, a přitom odvádí cennou vědeckou práci. Situace ve financování politologů, historiků, filosofů, germanistů a dalších obdobných oborů dosáhla bodu, kdy se už stala dlouhodobě neudržitelnou. Vysokoškolští pedagogové z humanitních studií protestovali proti diskriminaci v přidělování financí na filosofické a umělecké fakulty. V Ústí nad Labem se sešli spolu se svými studenty před zdejší filosofickou fakultou a podpořit je přišli kolegové z fakulty umění a designu, nebo akademického senátu.
12 fotografií

Máme méně než pokladní v supermarketu. Vysokoškolští pedagogové protestovali

Ústecko
Katedra informatiky Přírodovědecké fakulty UJEP opět otevře oblíbený kemp se zaměřením na robotiku, programování a algoritmizaci.
Nabídku letního příměstského tábora pro děti ve spolupráci se Zoologickou zahradou Ústí nad Labem připravuje po úspěšném loňském prvním ročníku Fakulta životního prostředí UJEP.  Letní tábor proběhne ve dvou termínech, a to 17.–21. 7. 2023 (děti ve věku 10–15 let) a 24.–28. 7. 2023 (děti ve věku 7–9 let, nižší věkovou hranicí je ukončená první třída). Tábory jsou koncipovány jako klasicky pětidenní (od pondělí do pátku) pro skupiny po 25 dětech. Program začíná v 8:30 h a končí v 16:00 h.

Jaro teprve přichází a ústecká univerzita už připravuje letní příměstské tábory

Čtenář reportér
TK iniciativy Hodina pravdy k plánovaným protestům proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů na vysokých školách.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do protestu s názvem Hodina pravdy, který připravují akademici věnující se na veřejných vysokých školách (VŠ) humanitním a sociálněvědním oborům, by se podle odhadů měly zapojit stovky vyučujících a studujících. Za vyšší platy akademických pracovníků se bude protestovat v devíti českých městech. Protestující požadují pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění tarifů mezd mezi jednotlivými obory na VŠ. Novinářům to v pondělí 27. března sdělili organizátoři protestních akcí v republice. Podle informací na webu se do protestů zapojí 13 fakult, zejména filozofických.
11 fotografií

Protest vysokoškolských učitelů. Prahou projde průvod s obřím balvanem

Praha