ŠTÍTEK: věda

Václav Sosnovský je novým trenérem fotbalistů Lysé nad Labem
Lysá nad Labem /ROZHOVOR/ - Pro mnohé je to velké překvapení a možná to nečekali ani sami. Fotbalisté Slovanu Lysá nad Labem jsou v polovině sezony na prvním místě tabulky krajské I.A třídy skupiny B. A trenér Václav Sosnovský střádá plány na jarní část soutěže. „Bude to hon na lyského zajíce,“ směje se hrající kouč lídra.

Sosnovský první flek nečekal

Kraje
Brod je prvním městem na Vysočině, kde bude přírodovědné centrum. Největší atrakcí pro všechny bude planetárium a také observatoř.
Havlíčkův Brod – Jak nadchnout děti pro přírodní vědy? Na to našli recept v základní škole Nuselská kde vzniká nové přírodovědné centrum s laboratoří, multifunkční učebnou s 2D a 3D projekcí nebo skleníkem, ve kterém mohou žáci pěstovat rostliny a stromky. Brod je prvním městem na Vysočině, které se může chlubit něčím tak originálním.
4 fotografie

Brod staví na střeše školy přírodovědné centrum. Se skleníkem i hvězdárnou

Havlíčkobrodsko
Základní škola v Malém Újezdě.
Malý Újezd /FOTOGALERIE/ - Základní škola v Malém Újezdě má od letošního školního roku novou budovu, kde se budou děti učit v moderním prostředí především přírodní vědy a environmentálně se vzdělávat. Nová budova, která vznikla na zahradě současné základní školy, je pasivní stavbou a byla přihlášena do soutěžní přehlídky Pasivní dům roku 2018.
11 fotografií

Nová škola bojuje o cenu veřejnosti Pasivní dům 2018

Mělnicko
Ilustrační foto
Kralupy - Dvořákovo gymnázium a Střední odborná škola ekonomická v Kralupech už příští školní rok neotevře třídy obchodní akademie. Podle ředitele Andreje Plecháčka naopak budou nabízet studium ve dvou třídách čtyřletého gymnázia.  „V osmiletém studiu budeme tradičně otevírat jednu třídu,“ vysvětluje ředitel.

Třída obchodní akademie se už příští rok neotevře

Mělnicko
Snímky z výstavby a zařizování tvořivě badatelské dílny pro předškoláky a žáky 1. stupně  ve Svitavách.
Svitavy - V parčíku před Základní a mateřskou školou Pražská ve Svitavách vyrůstá skutečné „vědecké pracoviště“ pro předškoláky. Projekt je unikátní v celém kraji.

Děti se stanou malými vědci

Svitavsko
Kateřina Perknerová.
Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí. Tohle uštěpačné heslo rozšiřují většinou lidé, kteří mají pocit, že školy ovládají hysterické pedagožky, jejichž životní náplní je buzerovat žactvo a užívat si dvouměsíční prázdniny.

Glosa Kateřiny Perknerové: Učí. Umí to?

Komentáře
Ilustrační foto.
Kladensko - Celky z Kladenska moc šikovně do zimního fotbalového turnaje Aritmy Prahy Weber Cup nevstoupily. Muži Velké Dobré i dorost SK Kladno vysoko prohráli.

Debakly na úvod Weber Cupu

Fotbal
Sýkora koňadra
Střední Čechy - Sčítání ptactva je za námi; nyní se čeká na finální výsledky. Někteří lidé, kteří se podíleli na sčítání ptáků, totiž budou archy se sečteným ptactvem zasílat poštou. Nicméně ze statistik, které lidé odevzdávali on-line, lze spatřit předběžné výsledky; finální budou podle organizátorů začátkem února po jejich odborném zpracování.

Sčítání ptactva: ve Středočeském kraji vede sýkora koňadra

Z okolí
Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.
Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Jablonecko
Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.
Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Českolipsko
Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.
Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Liberecko
Nová rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.

ROK 2018: Mendelovu univerzitu vede poprvé žena

Brněnsko
Ředitel Policie ČR Benešov Pavel Havránek.
Benešov - Nespáchali trestný čin. Právě takový je zatím nepravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který se zabýval obžalobou ředitele Policie ČR Benešov Pavla Havránka a dalších pěti lidí. Všichni se měli v letech 2009 a 2010 podílet na manipulaci několika výběrových řízeních. Havránkovi hrozilo až 12 let vězení.

Soud: Policejní ředitel Pavel Havránek trestný čin nespáchal

Zločiny a soudy
Scéna u píšťanského jezera ve filmu Všechno bude.
Hrdinové českého filmu Všechno bude se do Los Angeles nepodívají. Road movie režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na oscarové klání v sekci cizojazyčných filmů nedostala. Akademie filmového umění a věd vybrala do devítky adeptů v této kategorii jiná díla. Oznámila to v noci na úterý našeho času.
3 fotografie

Čeští teenageři Oscara nezískají

Film a televize
Ilustrační fotografie.
Humpolec – Počasí, opravdu nás paměť neklame? Právě tak zní název přednášky, na kterou mohou zavítat nejen Humpolečtí do výstavního sálu Muzea Dr. A. Hrdličky na Dolním náměstí v Humpolci. Zmíněná přednáška, jež se bude zabývat tématem, které při hovoru nezklame, se uskuteční v rámci známého cyklu Věda v muzeu ve čtvrtek odpoledne.

Věda v muzeu se bude zabývat počasím

Pelhřimovsko
Vědkyně Orna Berry.
/ROZHOVOR/ Během právě skončené oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Izraeli premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země nemá na východní polokouli lepšího přítele než Českou republiku. Toto konstatování má hluboké historické kořeny, ale také pestrou současnost. Izrael lze mimo jiné představit jako inkubátor nejlepších mozků, zemi, z níž vzešlo mnoho nositelů Nobelových cen, stát, kde se daří vědě, výzkumu a kde chytré myšlenky nemají daleko k realizaci.
17 fotografií

Vědkyně Orna Berry: Musíte umět vybrat téma a označit ho za národní cíl

Česko