ŠTÍTEK: vědec

Sopku Krásný vrch lze nalézt v obci Hroznětín.
Významný objev učinili vědci z České geologické služby. Nedaleko Karlových Varů objevili a popsali další vyhaslou sopku. Její jméno je Krásný vrch a lze ji nalézt v obci Hroznětín. Je stará necelých dvacet milionů let a na jejím úpatí byl i lom na těžbu kamene. Horníci sice věděli, že se jedná o sopečné horniny, ale až nyní se povedlo dokázat, že jde o relikt malé sopky.
10 fotografií

Unikátní objev na Karlovarsku. Vědci nalezli sopku starou téměř 20 milionů let

Cestujeme
Robot vytvořený podle fosílie prehistorického tvora Orobates pabsti
/VIDEO/ Jak asi vypadal pohyb prvních živočichů, kteří v období prvohor přešli z vody na souš? Ke zodpovězení této otázky využil mezinárodní tým vědců archeologické nálezy i počítačovou simulaci. Díky tomu dokázali stvořit unikátního robota, který věrně napodobuje chůzi tvora s latinským označením Orobates pabsti. Po zemském povrchu se tento obojživelník pohyboval před více než 280 miliony let.
5 fotografií

Vědci oživili 280 milionů let starou fosílii. Vytvořili podle ní robota

Věda a technika
Afričtí domorodci
Pruhované malby na tmavé kůži, typické poznávací znamení některých afrických či australských domorodých kmenů, fungují jako jakýsi přírodní repelent proti bodavému hmyzu. Alespoň to vyplývá z výsledků výzkumu maďarských vědců z Univerzity Loránda Eötvöse, které zveřejnil časopis Royl Society Open Science. Pokožka s namalovanými pruhy je pro hmyz až desetkrát měně přitažlivá než ta tmavá.
5 fotografií

Repelent afrických domorodců? Bílé malby na těle odhání hmyz, jsou nepřitažlivé

Svět
Významný český vědec a biolog Petr Chobot přednášel ve středu o kritické situaci deštných pralesů v Amazonii, kde provádí své výzkumy.
Jindřichův Hradec – Jindřichohradecká sportovní hala přivítala ve středu večer významného českého biologa a vědce Petra Chobota. Ten vyprávěl účastníkům o kritické situaci deštných pralesů v Amazonii, kde provádí své výzkumy.
4 fotografie

Besedovali a meditovali

Volný čas
VYHASLÁ SOPKA Krásný vrch u Hroznětína je zatím veřejnosti nepřístupná.
Karlovarský kraj - Krásný vrch je malý vulkán nedaleko Hroznětína u Karlových Varů. Jeho stáří je necelých dvacet milionů let.

Vědci našli novou sopku

Chebsko
Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku
Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.  
8 fotografií

Na Měsíci vyklíčil bavlník. Jeho semena na něj dopravila čínská sonda

Věda a technika
Vlčí mláďata na Třeboňsku.
V oblasti na jih od Třeboně na Jindřichohradecku se daří páru vlků. Podle snímků z fotopastí má čtyři až pět mláďat. Sdělil to dnes Jiří Neudert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Správy CHKO Třeboňsko. Podle něj nelze úplně vyloučit, že se v oblasti pohybuje ještě jedna skupina vlků nebo takzvaný vlk samotář. Pár, kterému se loni narodila mláďata, se jižně od Třeboně pohybuje od loňského března.

Na Jindřichohradecku se rozmnožil pár vlků, má čtyři až pět mláďat

Regiony
 Monika Vítězová zkoumá prastaré organismy v prostředí bez kyslíku.
Brno – Na planetě žily před 3,5 miliardami let. Nyní podle mikrobiologů mohou pomoci třeba se snižováním emisí oxidu uhličitého. Monika Vítězová z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity nyní zkoumá takzvaná metanogenní archea, tedy organismy, které žijí v prostředí bez kyslíku. „Využívají vodík a oxid uhličitý a z něj tvoří biologickou cestou metan,“ vysvětlila mikrobioložka.

Pomoc prastarých organismů: sníží emise, vytvoří palivo, zjišťují brněnští vědci

Brněnsko
Ilustrační foto
Geneticky modifikované potraviny jsou téma, které vzbuzuje velké kontroverze. Modifikace však nemusí sloužit pouze ke zlepšení odolnosti vůči škůdcům nebo zvýšení výnosů. Genetičtí inženýři si pohrávají i s nevšedními barvami nebo chutěmi notoricky známého ovoce a zeleniny. Již brzy bychom se tak mohli dočkat například rajčat podobně pikantních jako chilli papričky.

Genetické modifikace změní rajčata. Čeká nás pikantní chuť i plody bez semen

Věda a technika
Kos černý. Ilustrační foto
Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR (AV ČR) a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy potvrdili, že za úbytkem kosů černých v České republice stojí virové onemocnění Usutu. Instituce to sdělily v dnešní tiskové zprávě. Původně africký virus přenášejí komáři, způsobuje onemocnění ptáků i lidí. Již dříve na pravděpodobnou příčinu úbytku kosů upozornili ochránci přírody.

Za úbytek kosů v Česku může skutečně virus Usutu. Nakazit se může i člověk

Česko
Terénní měření. Pedagog projektu Jiří Šmída z liberecké univerzity při terénním měření se studentem geografie Janem Háskem.
Liberecký kraj, Žitava – Víte, kde se na Liberecku nalézá Sirný nebo Vackův pramen, Pramen lesních panen, Babiččin odpočinek nebo Heřmanický vodopád? Pokud ne, přivede vás na stopu nová aplikace, kterou vytvořili mladí vědci z Technické univerzity v Liberci, České zemědělské univerzitě v Praze a saské univerzity v Žitavě.

Mapovali prameny v Lužických či Jizerských horách. Vznikl Atlas pramenů

Liberecko
Strakapoud velký na krmítku je opravdu zážitek. Přilákat ho můžeme na tukovou směs, kterou sami vyrobíme.
Střední Čechy – Chystá se vůbec první české sčítání ptáků na krmítkách – a to už tento víkend, sčítání se odehraje od 4. do 6. ledna. Přihlásit se můžete i vy na webu ornitologů na adrese krmitka.birdlife.cz. Kde se ale myšlenka na sčítání ptactva vůbec vzala?

Chystá se sčítání ptactva. Zapojit se můžete i vy

Z okolí
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na dnešní tiskové konferenci zveřejnil první ostrý snímek planetky Ultima Thile, který pořídila sonda New Horizons během úterního průletu. NASA již v úterý ukázal snímek z neděle před maximálním přiblížením sondy, fotografie ale i přes digitální očištění byla značně zrnitá; přesto ukazovala v hrubých rysech podobu planetky. Tu šéf projektu New Horizons Alan Stern přirovnal ke sněhulákovi.
11 fotografií

Vesmírný sněhulák: NASA zveřejnil první ostrý snímek planetky Ultima Thule

Věda a technika
Supermasivní černá díra v nedaleké spirální galaxii NGC 1365.
Vědci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK) a Matematického ústavu Akademie věd ČR (MÚ AV ČR) našli řešení takzvané kvadratické gravitace, a popsali tak nový typ sférické černé díry. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala Akademie věd ČR. Výzkum navazoval na numerické simulace mezinárodního týmu vědců a publikoval jej časopis Physical Review Letters.
4 fotografie

Úspěch českých vědců. Popsali nový typ sférické černé díry

Věda a technika
Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě
Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.
15 fotografií

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brněnsko
Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě
/FOTOGALERIE/ Již více než deset let pořádá brněnská Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.
15 fotografií

Antarktický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Věda a technika
Nová rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.

ROK 2018: Mendelovu univerzitu vede poprvé žena

Brněnsko
Nebe nad centrem Prahy rozzářil večer 1. ledna Novoroční ohňostroj.
Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 28. prosince, se podíváme v rámci čekání na Nový rok, jež roky Prahou nejvíce otřásly.
14 fotografií

Jak jsme žili v Československu. Tento týden – nejvýznamnější pražské letopočty

Praha
Ilustrační snímek
/ANKETA/ Střídání zimního a letního času možná skončí v České republice až za tři roky. Vyplynulo to ze senátního projednávání návrhu unijní směrnice, která má ukončit sezónní změny času. Evropská komise by si přála směrnici prosadit už k počátku dubna příštího roku. Česko ale asi připojí k rakouskému návrhu odložit záležitost až na duben 2021.
4 fotografie

Konec střídání času? Česko souhlasí s Rakušany, nejlépe až od roku 2021

Česko
Přehrada v Jablonci nad Nisou na snímku z 12. října.
Po čtyřech letech trvalého srážkového deficitu se hydrologické a zemědělské sucho v Česku proměnilo i v sucho socioekonomické. Označuje se tak stav, kdy nedostatek vody zasahuje do produktivity a stability systému. Podle Českého hydrometeorologického ústavu na velké části republiky chybí od ledna 2015 do září 2018 proti průměru přes 500 milimetrů srážek, někde dokonce 700 milimetrů, řekl dnes na konferenci v Brně jeden z tvůrců projektu pro zemědělce InterSucho Miroslav Trnka.
50 fotografií

Nedostatek vláhy v Česku přerostl do socioekonomického sucha, varují experti

Ekonomika
Testovaný Lubomír Lazar je jedním z dluhodobě zařazených do výzkumu CELSPAC.
Brno – Dva miliony vzorků. Přesně s takovým počtem počítá ojedinělá studie centra pro výzkum toxických látek v ovzduší Recetox. Kvůli jejich ukládání vznikne v bohunickém kampusu biobanka a nové laboratoře za dvě stě milionů korun.
3 fotografie

Vědci podrobí výzkumu sedm tisíc rodin

Brněnsko
Kresba faraona Achnatona
Existují hned tři důvody, proč faraon Achnaton patří mezi nejznámější panovníky starověkého Egypta. Jeho ženou byla slavná překrásná královna Nefertiti, neporušená hrobka jeho syna Tutanchamona zase dnešním vědcům poskytla unikátní pohled na egyptskou historii a kulturu. Sám vládce se do historie zapsal pokusem o revoluční náboženskou reformu, která otřásla celou zemí. Svého autora však přežila jen o několik desetiletí.
8 fotografií

Faraon Achnaton: náboženský reformátor, který téměř dovedl Egypt do záhuby

Zprávy ze světa
Kresba faraona Achnatona
Existují hned tři důvody, proč faraon Achnaton patří mezi nejznámější panovníky starověkého Egypta. Jeho ženou byla slavná překrásná královna Nefertiti, neporušená hrobka jeho syna Tutanchamona zase dnešním vědcům poskytla unikátní pohled na egyptskou historii a kulturu. Sám vládce se do historie zapsal pokusem o revoluční náboženskou reformu, která otřásla celou zemí. Svého autora však přežila jen o několik desetiletí.
8 fotografií

Faraon Achnaton: náboženský reformátor, který téměř dovedl Egypt do záhuby

Svět