ŠTÍTEK: vědec

Výuka ve škole. Ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Je to názorné, učivo se lépe pamatuje a děti baví. To je několik poznatků učitelů, kteří začali dětem látku vykládat venku, a to i když panují plískanice. Jedním z propagátorů této metody je i Petr Daniš, ředitel vzdělávacího centra Tereza, jež sídlí v Haštalské ulici v Praze. Jeho publikace Tajemství školy za školou má být návodem, jak dostat výuku pod širé nebe.
9 fotografií

Škola venku: Asfaltový plácek v betonové džungli může nabídnout víc než třída

Praha
Tomáš Jirsa
Téměř bez povšimnutí proběhlo pětileté výročí zahájení protestů na ukrajinském Euromajdanu 21. listopadu 2013. Pravda, není příliš co oslavovat. Legendární Majdan byl zcela jistě národním vzepětím ukrajinského lidu proti nadvládě oligarchů i všudypřítomné korupci a představoval boj za právní stát a za lepší životní podmínky.

Glosa Tomáše Jirsy: Pět let od Majdanu

Komentáře
Epidemie moru v roce 1348 zpustošila například italskou Florencii.
Téměř pět tisíc let starý masový hrob ve Švédsku odhalil překvapivé tajemství. Při analýze ostatků dvacetileté ženy našli vědci nejstarší známý kmen bakterie Yersinia pestis, která způsobuje mor, jednu z nejobávanějších lidských nemocí. Právě on mohl vyvolat první známou pandemii v historii, která zdecimovala lidské osídlení napříč celou Evropou na konci doby kamenné. Objev tak může přepsat to, co víme o historii pravěké Evropy.
5 fotografií

Černá smrt doby kamenné. Za úpadkem neolitické Evropy mohla být epidemie moru

Věda a technika
Ilustrační foto
Průměrný Čech při svých nákupech za rok spotřebuje asi 300 plastových tašek, což je v konečném důsledku poměrně značný zásah do životního prostředí. I kvůli tomu už obchodníci nesmějí od začátku roku nabízet zákazníkům zdarma plastové tašky na odnesení nákupu.  

Igelitkám asi odzvoní. Vracejí se látkové tašky a síťovky

Ekonomika
Egyptolog Jaromír Krejčí v Abúsíru.
Tisá - Egyptské pyramidy zkoumají vědci více než 200 let, tyto kamenné monumenty starověku však dodnes skrývají některá svá tajemství. Vyprávět o tom bude znalec pyramid, egyptolog Jaromír Krejčí. Ve čtvrtek 6. prosince od 18.30 hod., na dalším Café Nobel v restauraci a kavárně Refugio v Tisé. 

Café Nobel přenese Tisou k egyptský pyramidám

Ústecko
Klimatická konference COP24 v polských Katovicích
V polských Katovicích v neděli začala 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24). Zasedání se účastní zástupci 190 zemí včetně České republiky a jednání budou trvat až do 14. prosince. Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců.
16 fotografií

Klimatická konference začala. V Polsku se bude jednat o plnění pařížské dohody

Svět
Luboš Palata
Nemusíte být věřící křesťané, abyste znali příběh a Adamovi a Evě a jablku ze stromu poznání. Poznání, které pokud je překročena určitá hranice, může zničit nejen biblický ráj, ale i náš pozemský svět.

Glosa Luboše Palaty: Poslední lidé

Komentáře
Nová geologická měření provedli vědci na Komorní hůrce u Chebu.
Na světově proslulou vyhaslou sopku Komorní hůrka u Chebu se vrátili po několika měsících seismologové. Udělali tady řadu dalších měření, aby zpřesnili projekt na další výkopové práce, které tu začnou na začátku příštího roku. Na cestě ke ztuhlému magmatu v podzemí jsou vědci už více než dva roky. Pokud vše půjde podle plánu, otevře se cesta do nitra sopky příští rok v srpnu.
5 fotografií

Sopku u Chebu prošpikovali vědci dráty. Najdou starobylé štoly?

Regiony
Snímky sondy InSight na Marsu.
Americká sonda InSight dnes večer přistála na povrchu Marsu. Zkoumat bude seismickou aktivitu i objem tepla, jež vychází z vnitřku planety a ovlivňuje různé geologické procesy. Nejnáročnější z celé mise bylo přistání, které trvalo šest a půl minuty. Sonda ještě musí rozvinout solární panely, pomocí kterých bude získávat energii. Informoval o tom server BBC.  
17 fotografií

Na Marsu přistála sonda InSight, poslala první snímky

Věda a technika
Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel přezval na dnešním slavnostním galavečeru v Praze hlavní Národní cenu vlády při předávání ocenění Česká hlava. Ceny dostali také další čtyři lidé. Uspěly algoritmus pro rozpoznání písmen počítačem v obraze, prostředky proti virům způsobujícím vážná onemocnění nebo počítačový program pro výpočet stavebních konstrukcí.
6 fotografií

Rostlinný genetik Doležel převzal cenu Česká hlava. Oceněni byli i další

Česko
Kráter Jezero
Na Marsu přistane v roce 2021 vozítko, které pomůže dalším průzkumům této pro nás stále ještě neprobádané planety. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již po pečlivém výběru určil i kráter, na kterém bude vozítko přistávat. Nese název Jezero. Podle NASA má tato mise převrátit náš pohled na schopnost Marsu ukrývat život. NASA o tom informovala na svých stránkách.   
8 fotografií

Na Marsu přistane v roce 2021 nové vozítko. Bude bádat v kráteru zvaném Jezero

Věda a technika
Tomáš Jirsa
Mezinárodní panel OSN pro změnu klimatu dospěl nedávno k závěru, že na zastavení globálního oteplování zbývá přesně 12 let. Vědci, tedy panelisté -alarmisté, říkají, že je do roku 2030 nutné snížit emise oxidu uhličitého o 45 procent.

Glosa Tomáše Jirsy: Trvalý spor o klima

Komentáře
Ilustrační foto
Ještě ani neodmaturovali, ale už pracovali na výzkumech, jež pomohou při léčbě onemocnění či záchraně obojživelníků. Mladí vědci z celé republiky převzali včera v Brně ocenění Česká hlavička za nejlepší letošní středoškolské vědecké práce. „Jde o nejprestižnější cenu, jakou může začínající vědec v republice získat,“ uvedl předseda organizačního výboru soutěže Česká hlava Václav Marek. 

V Brně odměnili mladé české hlavičky. Jde o nejprestižnější cenu

Česko
Ilustrační foto
Na univerzitě v Birminghamu se vědci pustili do rozsáhlého výzkumu doslova zázračné tekutiny. Speciální nápoj, který pacient vypije před zákrokem, označí rakovinové buňky růžovou barvou, které tak chirurgové snadněji lokalizují a následně odstraní. Podle britského serveru independent.co.uk vědci své výsledky poprvé předstaili na nedávné konferenci ve skotském Glasgow.

Zázračný nápoj rozsvítí nádor dorůžova. Zefektivní tak operaci

Zdraví
Mumie s křížem na prsou.
Linec – V neděli odpoledne prezentovali vědci veřejnosti ve škole v St. Thomasu am Blasenstein aktuální výsledky výzkumu tzv. „vzduchem usušeného faráře“ z hrobky zdejšího kostela.

Co sousedům řekla mumie

Z okolí
Ilustrační foto.
Kolín – První kolínské Science Café, tedy neformální diskuze s vědci v prostředí kaváren, se odehraje již brzy ve Skautském institutu v Kolíně. Přednáška na téma Superorganismus a jeho domácnost se koná 8. listopadu od 18 hodin. Hostem bude Dalibor Titěra, který je pracovníkem, vedoucím a také spolumajitelem Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Libčic nad Vltavou.

V Kolíně se odehraje první Science Café

Kolínsko