ŠTÍTEK: vědec

Čokoláda. Ilustrační foto.
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí, kterou milují mladí a staří. Mnozí si na ní dokonce dokážou vypěstovat závislost. Náš vztah čokoládě však možná začal mnohem dříve, než jsme předpokládali. Nové důkazy, se kterými přišli vědci z kanadské Univerzity Britské Kolumbie, naznačují, že domestikace kakaovníku začala o více než 1500 let dříve - před přibližně 5400 lety v Jižní Americe.
5 fotografií

Posedlost čokoládou může být starší, než se myslelo. Pochází z Amazonie

Svět
Ilustrační foto
Ke kurióznímu sporu došlo mezi dvěma ruskými pracovníky na výzkumné stanici v Antarktidě. Pětapadesátiletého vědeckého inženýra Sergeje Savického rozzuřil dvaapadesátiletý svářeč Oleg Beloguzov, který měl trvalý zlozvyk vyzrazovat kolegům konce knih dřív, než je dočetli. Konflikt vyvrcholil tím, že Savickij bodl Beloguzova do hrudníku kuchyňským nožem. Jde zřejmě o první pokus o vraždu spáchaný v Antarktidě.
12 fotografií

Svářeč v Antarktidě vyzrazoval kolegům konce knih. Dostal nožem do hrudníku

Svět
Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.
Benešovsko - Největším ze všech jedenácti mužů, kteří se stali prezidenty Československa, Česka nebo Protektorátu Čechy a Morava, určili respondenti z Benešovska toho úplně prvního - Tomáše Garrigua Masaryka. Zajímavé je, že si někteří vzpomněli i na těžkou a dodnes rozporuplně chápanou roli právníka Emila Háchy během německé okupace.

Pohromou pro zemi prý byli všichni komunističtí prezidenti

Benešovsko
Pohled na tajfun Trami z vesmíru
Ničivé tajfuny se posouvají do nových oblastí, míří na sever. Tvrdí to studie mezinárodního týmu vědců pod vedením Jana Altmana z Botanického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR), jež dokumentuje posun areálu ovlivněného ničivými tajfuny v dlouhodobém měřítku. Studii publikovali v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, který vydává Národní akademie věd Spojených států amerických. 
13 fotografií

Tajfuny se v dlouhodobém měřítku posouvají na sever, tvrdí čeští vědci

Česko
Ilustrační foto. Automobil
Brno - Nejdřív poklidná jízda prázdnou ulicí. Pak v mžiku oka změna a někdy i hra o život. Jak reaguje řidič na chodce, který náhle vběhne do silnice, a další podobné situace, nově zjistí studenti a vědci z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Díky novému autu se snímacím zařízením.

Studenti zjistí, jak reagují řidiči pod tlakem

Brněnsko
Profesor Selman Waksman a jeho žák Albert Schatz, objevitelé léku na tuberkulózu streptomycinu
Vykašlávání krve, horečka, úbytek na váze, dušnost, smrt. Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejnebezpečnějších chorob lidské historie, proti které dlouhou dobu neexistovala účinná léčba. Zvrat přinesl přesně před 75 lety tým profesora Selmana Waksmana. Tomu se mu podařilo izolovat antibiotikum, které se pod názvem streptomycin proslavilo jako vůbec první lék proti zákeřné nemoci.
7 fotografií

První lék na tuberkulózu slaví výročí. Před 75 lety se zrodil streptomycin

Zdraví
Předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová předala deseti vědcům cenu Akademie věd České republiky
Čtyři vědci s mimořádnými výsledky, tři mladí vědečtí pracovníci do 35 let a tři vědci, kteří se zasloužili o propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, dnes obdrželi ceny Akademie věd České republiky (AV ČR). V Lannově vile v Praze vědce ocenila předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Akademie věd ocenila deset vědců. Dohromady si rozdělili milion

Česko
Ilustrační foto.
Globální oteplování může výrazně zvýšit ceny piva a omezit jeho nabídku. Klimatické změny totiž vážně ohrožují pěstování ječmene, který je jednou z hlavních surovin pro výrobu zlatavého moku. Postiženy budou především země, které piva vyrábějí nejvíce – Česká republika, Belgie a Irsko. Ječmen je totiž na extrémní sucha a vysoké teploty velmi choulostivý, uvádějí vědci.
16 fotografií

Pivo výrazně zdraží. Může za to globální oteplování, tvrdí studie

Ekonomika
Pastviny i pro divoké koně se u Milovic rozšiřují.
Jedinečnou příležitost sledovat přeměnu intenzivně obhospodařovaného pole na druhově bohatou pastvinu mají nyní vědci v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Díky vstřícnosti milovické radnice se totiž od letošního roku k pastvině divokých koní a praturů podařilo připojit devítihektarový městský pozemek, který dosud sloužil jako intenzivně obhospodařované pole.

Unikátní experiment. V Milovicích sledují přeměnu pole na druhově bohatou louku

Ekonomika
Pastviny i pro divoké koně se u Milovic rozšiřují.
Milovice - Jedinečnou příležitost sledovat přeměnu intenzivně obhospodařovaného pole na druhově bohatou pastvinu mají nyní vědci v rezervaci velkých kopytníků v Milovicích. Díky vstřícnosti milovické radnice se totiž od letošního roku k pastvině divokých koní a praturů podařilo připojit devítihektarový městský pozemek, který dosud sloužil jako intenzivně obhospodařované pole.

Unikátní experiment. Vědci sledují přeměnu pole na druhově bohatou louku

Nymbursko
Ilustrační foto.
Brno - Pet lahev stála v regálu na plném slunci, a proto se do minerálky uvolnily škodlivé látky z plastového obalu. Dnes nemá nakupující takový nebezpečný výrobek šanci poznat. Tým vědců z Brna, Prahy a Hradce Králové pracuje na tom, aby to v budoucnu bylo běžné.

Toto zboží je vadné, upozorní chytrý obal

Brněnsko
Ilustrační foto.
Brno - Pet lahev stála v regálu na plném slunci, a proto se do minerálky uvolnily škodlivé látky z plastového obalu. Dnes nemá nakupující takový nebezpečný výrobek šanci poznat. Tým vědců z Brna, Prahy a Hradce Králové pracuje na tom, aby to v budoucnu bylo běžné.

Toto zboží je vadné, upozorní chytrý obal

Z okolí
Nejstarší zmínka o Jeruzalému v podobě, jak jej známe dnes.
Téměř dva tisíce let starý nápis se podařilo nalézt izraelským archeologům. Nápis je o to zajímavější, jelikož obsahuje název svatého města, který je napsán v jeho současné hebrejské podobě, tedy Jerušalajim (Jeruzalém). Na sloupu, který náhodou našel dělník na staveništi stojí nápis „Chananija, syn Dudolose z Jeruzaléma“. Informoval o tom server The Jewish Press.
7 fotografií

Jeruzalém, jak jej známe dnes. Vědci našli v Izraeli tisíce let starý nápis

Svět
Angelina Jolie
Havlíčkobrodsko – Už od června letošního roku vědci na Havlíčkobrodsku a Chrudimsku zkoumají DNA dobrovolných dárců. Bezplatné testy mohou lidem prozradit dědičné vlohy k rakovině prsu, vaječníků, prostaty a tlustého střeva. Díky unikátnímu projektu se už v regionech podařilo odhalit patnáct pozitivních nálezů.

Vědci hledají na Havlíčkobrodsku příbuzné Angeliny Jolie

Havlíčkobrodsko
Dudek chocholatý.
Milovice - Jeden z nejvzácnějších ptačích druhů se vrátil do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci letos na pastvinách poprvé pozorovali dudka chocholatého.

Vzácný dudek se vrátil do Milovic

Nymbursko
Ilustrační foto.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Jaké vědecké metody se používají při pátrání po pachatelích vraždy? Jak naklonovat příšeru? I to zjistí návštěvníci letošního ročníku brněnské Noci vědců v pátek v noci. Navštíví také jindy uzavřené laboratoře, vojenská kasárna či zbrusu nové digitárium. Tradiční Tipy na víkend Deníku Rovnost vám přinášejí také další desítky zajímých akcí po celé jižní Moravě.

Noc vědců ukáže pěstování lesa ze zkumavky a zavede na traverzu ve 400 metrech

Brněnsko
Noc vědců. Ilustrační foto
Pardubice - Na více než třiceti místech v České republice se v pátek večer otevřou dveře vědě. Nejinak tomu bude na Univerzitě Pardubice, kde mohou zájemci navštívit Noc vědců, která letos ponese podtitul Sto let české vědy.

Univerzita láká na páteční Noc vědců

Pardubicko
Nobelova cena za chemii pro rok 2018
Švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii pro rok 2018. Polovinu ocenění si odnesla americká chemička Frances H. Anroldová za řízenou evoluci enzymů. Druhou polovinu přidělila komise dvojici vědců Georgi P. Smithovi ze Spojených států a Gregorymu P. Winterovi z Velké Británie za přínos v oblasti výzkumu bakteriofágů, sloužících k produkci proteinů. 

Ocenění za evoluci enzymů a proteiny. Komise udělila Nobelovu cenu za chemii

Svět
Ilustrační foto
V našich zeměpisných šířkách klepou na dveře podzimní plískanice, ale v Austrálii se blíží léto a s tím spojené opalování. Právě zde je však vzhledem ke ztenčené ozónové vrstvě obzvláště vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Australští vědci nyní vyvinuli levné nositelné sluneční senzory, které lidem řeknou, že už byli příliš dlouho na sluníčku.
5 fotografií

Neviditelný inkoust ztmavne na slunci. Upozorní na riziko rakoviny kůže

Zdraví
Pozůstatky baziliky v tureckém jezeře Íznik
Vědci objevili v tureckém jezeře pozůstatky starobylé baziliky, o níž se domnívají, že byla dějištěm prvního ekumenického shromáždění biskupů křesťanské církve. Takzvaný nikajský koncil se uskutečnil v roce 325 ve stejnojmenném městě, dnes známém jako turecký Íznik. Jeho výsledkem bylo uznání teze, že Ježíš je roven Bohu, na které staví křesťanství dodnes.  
6 fotografií

Tajemství ukryté v jezeře Íznik: Vědci našli místo, kde se konal Nikajský koncil

Svět
Divadlo Oskara Nedbala v Táboře.
Tábor – Divadlo Oskara Nedbala v Táboře připravuje nový cyklus populárně vědeckých přednášek. Od října se návštěvníci táborského divadla mohou těšit na pravidelná setkávání s českými vědci, kteří v hodinovém programu představí aktuální objevy vědecké scény. Chybět nebude ani následná debata.

Vědci zavítají do divadla

Táborsko