ŠTÍTEK: vědec

Richard Brabec.
/ROZHOVOR, VIDEO/ Tak dlouho jako on v křesle ministra životního prostředí nevydržel v historii žádný z jeho předchůdců. Je jediným z politiků ANO, jenž zůstal ministrem od prvního vstupu hnutí do vlády. V ní má dokonce odslouženo o půl roku víc než jeho stranický šéf Andrej Babiš, jemuž dlouhodobě spolehlivě kryje záda. Za své hlavní úkoly nyní považuje dotáhnutí kotlíkových dotací a prosazení nových odpadových zákonů, které se promítnou do života všem lidem v zemi.
6 fotografií

Richard Brabec: Protest proti Babišovi? Ti lidé už mají názor dávno utvořený

Česko
Rozhovor na konci týdne s ředitelkou nadace Veronica Yvonnou Gaillyovou.
Brno /ROZHOVOR/ – Ekologický institut Veronica v Brně vede dvanáct let. Yvonna Gaillyová lidem radí jak různé věci opravovat, aniž by je vyhodili. Na ochranu životního prostředí a především takzvanou klimatickou změnu se momentálně podle ní zaměřují hlavně mladí lidé. „Vědci do nich vkládají ohromné naděje,“ říká o celosvětových stávkách za klima.
6 fotografií

Třídění odpadu je jen lepší zahazování, říká ředitelka ekologického institutu

Brněnsko
Zobrazují obrazce Nazca exotické ptáky?
Tajemné obrazce na peruánské planině Nazca patří k jedné z největších záhad jihoamerické archeologie. Již dlouhá léta si vědci lámou hlavu odpovědí na otázky, jaký je jejich původ a co znamenají. S překvapivým objevem nyní přišel mezinárodní vědecký tým, který tvrdí, že některé z kreseb představují exotické ptáky, kteří se dnes v Peru běžně nevyskytují. Informoval o tom server Newsweek.  
8 fotografií

Zcestovalí indiáni? Vědci zjistili, co znázorňují tajemné obrazce na pláni Nazca

Věda a technika
Psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu v Grónsku
Tým vědců působících v Grónsku zveřejnil alarmující snímek, na němž je vidět psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu. Vědci s pomocí psího spřežení odváželi v polovině června přes zamrzlý Inglefieldův fjord na severozápadě Grónska zařízení z místní meteorologické stanice, rychle tající mořský led ale změnil jejich cestu v nebezpečné dobrodružství, napsal dnes deník The Guardian.
9 fotografií

Znepokojivá fotografie z Grónska. Psí spřežení se brodí vodou z tajících ledovců

Věda a technika
Pravěký žralok. Ilustrační snímek
Na světě existuje opravdu velké množství druhů žraloků. Zatímco některé z nich obývaly světové oceány před miliony let, na jiné lze v mořských hlubinách narazit dodnes. Mezi zástupce první skupiny patří i Carcharhinus underwoodi, jehož zuby byly nedávno objeveny na pobřeží Madagaskaru. Prehistorický živočich žil v době eocénu, tedy přibližně před 40 miliony let. 
5 fotografií

Objev z hlubin moře. Vědci popsali nový druh predátora, žraloka prozradily zuby

Věda a technika
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Objevem, který by jednou mohl přispět k přepisování učebnic, se pochlubili astronomové působící na observatoři v Ondřejově na Praze-východ. Specialisté z Astronomického ústavu Akademie věd ČR společně s kolegy z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně odhalili ve vesmíru cosi, co se nerozpakují označit za „unikátní hvězdnou laboratoř". Jistá vzdálená hvězda si dělá, co chce, aniž by respektovala naše pozemské poučky.
9 fotografií

Převratný objev? Vědci odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Věda a technika
Ilustrační foto
Asteroid zhruba o velikosti fotbalového hřiště se v září letošního roku přiblíží k Zemi. Upozornila na něj Evropská kosmická agentura (ESA), podle níž jde o jeden z 870 objektů, které vede v seznamu možných rizik. Toto vesmírné těleso se na něm nachází na čtvrtém místě. Vědci nicméně uklidňují, že hrozba zkázy pro planetu je v tomto případě velmi nízká. 
5 fotografií

Na Zemi se řítí asteroid. Dopadnout by mohl v září letošního roku

Věda a technika
Ilustrační foto.
Mendelovo gymnázium v Opavě (MGO) bude od pátku 14. do neděle 16. června hostit celostátní přehlídku 41. ročníku Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Jde o soutěž, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství a probíhá ve školních, okresních a krajských kolech.

Na Mendelovo gymnázium zamíří mladí vědci z Česka

Opavsko
Národní park Šumava, srovnání snímků, rok 2017.
Rada Národního parku Šumava dnes schválila návrh nových zón. Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zón čtyři. Pro podobu nových zón, která by měla začít platit od 1. ledna 2020, dnes hlasovalo 29 z 41 přítomných členů rady NP Šumava. Pod nejpřísnější režim spadne více než 27 procent plochy parku, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům.
18 fotografií

Po Krkonoších i Šumava. Národní park chystá nové zóny

Regiony
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Až třicet vědců na dobu až tří let. Tak vypadají nové plány představitelů kraje, jež počítají s tím, že se do výzkumných center ve středních Čechách podaří přivést ze zahraničí špičkové vědce: jak cizince, tak hlavně i našince, kteří aktuálně v cizině působí, protože tam našli lepší podmínky.

Pomoci přilákat jednoho vědce má milion a čtvrt. Krát třicet

Z okolí
Zakázaná planeta NGTS-4b
Průlomový objev zaznamenali vědci z anglické univerzity ve Warwicku. Našli totiž planetu NGTS-4b, které se jinak říká "Zakázaná planeta". Ta se nachází v místě, kde se dosud žádná jiná planeta této velikosti nenacházela - v takzvané Zakázané zóně. NGTS-4b je třikrát větší než Země, menší než Neptun a je na ní také pořádné horko. Teplota jejího povrchu dosahuje tisíce stupňů Celsia. Informoval o tom server Sciencealert.com.  
13 fotografií

Vetřelec v Zakázané zóně. Nová planeta zpochybňuje vědecké chápání vesmíru

Věda a technika
Bakterie rodu Salmonella - Ilustrační foto
Bakterie odolné proti běžně používaným antibiotikům způsobí jen na území Evropské unie každým rokem smrt desítek tisíc lidí. Vědci proto pátrají po nové zbrani, která by jim v boji se zákeřnými organismy pomohla. Právě takovou látku se nyní podařilo objevit britským vědcům z univerzity v Sheffieldu a Rutherfordovy-Appletonovy laboratoře (RAL) nedaleko Oxfordu.
6 fotografií

Průlom ve zdravotnictví? Vědci vyvinuli látku, která zabíjí rezistentní bakterie

Zdraví
Ilustrační foto
Střední Čechy – Nové příležitosti může přinést zapojení do aktivit Aliance pro vodu ve Středočeském kraji. To je jeden z důležitých poznatků, jež si měli odnést účastníci konference k problematice vodohospodářství nazvané Zásobování pitnou vodou v kontextu (nejen) klimatických změn, kterou pro představitele vedení obcí připravilo Středočeské inovační centrum v pražských prostorách Středočeské centrály cestovního ruchu.

Řešit problémy s vodou mají obcím pomoci poznatky vědců

Z okolí
Vozítko Perseverance se zúčastní nadcházející vesmírné mise Mars 2020. Ilustrační snímek
Co vás jako první napadne, když se řekne fosílie? Drtivá většina lidí si pod tímto slovem nejspíše představí dinosauří kosti ukryté pod vrstvou horniny. Neuvědomuje si však, že nejběžnější formou života, ať již současného či minulého, jsou pouhým okem často nepozorovatelné mikroorganismy. Navzdory své zanedbatelné velikosti mohou právě jejich pozůstatky podat nedocenitelná svědectví o historii určité planety. A nemusí se přitom nutně jednat zrovna o planetu Zemi.  
17 fotografií

Existoval na Marsu život? Vědci pátrají po fosíliích, mají k tomu unikátní trumf

Věda a technika
Takto pózoval rys Kryštof Martinovi Duľovi.
Blanensko /ANKETA/ – Srazilo ho auto nebo zastřelil pytlák? Od loňského podzimu nemají vědci hmatatelné důkazy, že rys ostrovid, kterému dali jméno Kryštof, stále žije na území Moravského krasu. Přestože se na jejich výzvu o pomoc při monitoringu vzácné šelmy ozvalo několik desítek lidí, jejich svědectví však chybí fotografie nebo alespoň otisky stop.
5 fotografií

Rys Kryštof zmizel beze stopy. Odborníci se obávají, že se stal kořistí pytláka

Blanensko
Nejstarší dochovaná kresba Michelangela Buonarrotiho. Autor ji vytvořil ve věku zhruba 12 let
Při pohledu na kresbu sedícího muže ze soukromé kolekce britského sběratele, který si přeje zůstat v anonymitě, by jen málokdo tipoval, že jejím autorem je dvanáctileté dítě. Je však nutné si uvědomit, že stejný muž později vytvořil světoznámou sochu Davida a svými freskami vyzdobil Sixtinskou kapli ve Vatikánu. Geniálním umělcem není nikdo jiný než sám legendární Michelangelo Buonarroti.
9 fotografií

Geniální už ve 12 letech. Vědci našli Michelangelovo nejstarší dílo

Věda a technika
Voynichův rukopis
Již celá staletí zaměstnával vědce slavný Voynichův rukopis z 15. století. Nespočet učenců včetně známého matematika Alana Turinga, který prolomil německý šifrovací stroj Enigma, se snažilo přijít na to, o čem text pojednává, ale marně. Jazykovědec z Bristolské univerzity Gerard Cheshire však nyní tvrdí, že se mu konečně podařilo slavný rukopis rozluštit. 
9 fotografií

Půl tisíciletí záhad vyřešeno? Badatel prý rozluštil text Voynichova rukopisu

Věda a technika
Některé stavby výbuch atomové bomby přežily. Takzvaný Atomový dóm slouží jako památník tragických událostí dodnes.
Co se 6. srpna roku 1945 odehrálo v Hirošimě? Zdánlivou odpověď zná každý žák druhého stupně základní školy. Americké letectvo tehdy na jednu z metropolí ostrova Honšú svrhlo atomovou bombu Little Boy. Otázka osudu Hirošimy je však daleko záludnější - kam přesně zasažené stavby znenadání zmizely? Vědcům se nyní zřejmě podařilo najít odpověď - v písku na nedalekých plážích objevili zvýšený výskyt umělých částic.
18 fotografií

Děsivé dědictví japonské Hirošimy. Pláže v okolí tvoří prach z jaderné exploze

Věda a technika