ŠTÍTEK: vědec

Dostupnost alkoholu je v ČR velmi snadná
Britští vědci připravují syntetický alkohol, který údajně neškodí zdraví a není po něm kocovina. Na trh by prý mohl vstoupit do pěti let. Má šanci se uchytit i v Česku?

Otázka na víkend: náhražka alkoholu

Orlicko
Terakotová armáda
Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin v sobě ukrývá více než 8000 terakotových válečníků. Každý z nich je detailně provedeným unikátem, žádné dvě sochy nejsou stejné. Každá má navíc vlastní výstroj a výzbroj. Skvěle dochované bronzové části zbraní budily doposud mezi vědci diskuse. Používali snad dávní Číňané jakousi chemickou ochranu, kterou dokázali zabránit korozi? Vědcům se nyní podařilo tuto rozšířenou teorii vyvrátit. K zachování artefaktů podle nich přispělo jednoduše příznivé prostředí.
13 fotografií

Mýtus o terakotové armádě vyvrácen. Zbraně válečníků neměly ochranu proti korozi

Věda a technika
Kresba možné podoby čtyřnohého předchůdce dnešních velryb
Když se řekne velryba, vybaví se dnes člověku obrovští tvorové brázdící vody světových oceánů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dnešní kytovci se totiž vyvinuli ze savců, kteří v dávných dobách žili na souši. Vědcům však až doposud chyběl hmatatelný důkaz. Ten se jim nyní podařilo získat na pobřeží Peru, kde objevili zkamenělinu čtyřnohého tvora, který dokázal chodit po povrchu země a zároveň přežít pod hladinou.
5 fotografií

Vědci objevili chybějící článek v evoluci. Fosilii čtyřnohého předchůdce velryb

Věda a technika
Geneticky modifikované rostliny - Ilustrační foto
Před šířením geneticky modifikovaných plodin, které může pomoci plevelům vybudovat si odolnost k herbicidům, varoval na semináři v Poslanecké sněmovně vědec z Botanického ústavu Akademie věd ČR František Krahulec. Podle vědce z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Jaroslava Doležela je naproti tomu pěstování těchto plodin cestou, jak nasytit rostoucí lidskou populaci. Oba odborníci se shodli, že nevidí žádné riziko v konzumaci geneticky modifikovaných potravin.

Genetická úprava plodin: Může zvýšit odolnost plevele, varuje vědec

Věda a technika
Vizualizace černé díry
V nejbližší době bude možné zahlédnout obrysy černé díry. Oznámila to Evropská jižní observatoř (ESO), podle níž by měli vědci, kteří pracují s teleskopem Event Horizon, již v následujících dnech poskytnout snímky. Pokud se tak skutečně stane, půjde o jeden z největších vědeckých milníků za posledních sto let. Informoval o tom server Tech Times. 
9 fotografií

Jeden z největších milníků století. Lidé již brzy spatří obrázek černé díry

Věda a technika
Český vědec David Bělohrad
Patřím mezi fanoušky Teorie velkého třesku, podle některých měření nejsledovanějšího sitcomu všech dob. Když jsem si v Ženevě povídal s českým vědcem Davidem Bělohradem, který má v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) jako jediný Čech to, čemu se říká definitiva, měl jsem pocit, že jsem dostal jednu z vedlejších rolí. Byť jsem si chvílemi připadal, i po několika letech studií na Českém vysokém učení technickém, jako Penny, seriálová servírka mezi teoretickými fyziky.
7 fotografií

Čech z továrny na antihmotu: Snažíme se opakovat podmínky při vzniku vesmíru

Věda a technika
Pod horou Sodoma v Izraeli vědci zmapovali nejdelší známou solnou jeskyni. Měří deset kilometrů
Izraelským a zahraničním vědcům se podařilo na jihozápadním okraji Mrtvého moře zmapovat údajně nejdelší solnou jeskyni na světě. Měří deset kilometrů. Informovala o tom dnes jeruzalémská Hebrejská univerzita, podle níž se na průzkumu kromě ní podíleli členové speleologických klubů v Izraeli a Bulharsku a 80 jeskyňářů z devíti států. Do této doby se za nejdelší solnou jeskyni světa považovala jeskyně Namakdan v jižním Íránu.  
5 fotografií

Vědci zmapovali nejdelší známou solnou jeskyni. Měří deset kilometrů

Věda a technika
Ilustrační snímek
Často na vás vzpomínám, k mým vzpomínkám patří ale i ti z rodiny, kteří již nežijí. Několikrát jsi se mnou stála u hrobu mých stařečků, také znáš dům, ve kterém bydleli. O jejich životě však nevíš zhola nic. Tento nedostatek se pokusím napravit. Těmito slovy začíná pětaosmdesátiletá Růžena Prokešová dopis své vnučce. Ten napsala v rámci projektu Dopis vnoučeti, který nedávno spustil SenSen spadající pod Nadaci Charty 77.
9 fotografií

Senioři píší vnoučatům. Vědci z toho odvodí jejich životní styl i hodnoty

Věda a technika
Tyrannosaurus Scotty, dosud největší objevený terapod na světě, na výstavě v Tokiu
Tyranosaurus rex byl v období druhohor jedním z nejobávanějších predátorů a v současné době patří mezi nejznámější a nejpopulárnější druhy dinosaurů. Jakých rozměrů ale tito veleještěři dosahovali? Každý nový zkamenělý exemplář pomáhá vědcům dozvědět se o dávných tvorech nové informace. Fosilie z naleziště v kanadské provincii Saskatchewan se však svou velikostí zapsala do historie. Kanadský T-Rex podle odborníků dosahoval hmotnosti téměř deseti tun.
6 fotografií

Deset tun živé váhy. Vědci objevili největšího tyranosaura na světě

Věda a technika
Národní park Šumava, ilustrační foto
Šumava - Množství nejvýznamnějších českých vědeckých institucí zabývajících se ochranou přírody podalo vážné námitky proti návrhu přírodních zón, který v rámci přípravy nové zonace zveřejnila Správa NP Šumava. Podle novely zákona o ochraně přírody a krajiny se totiž území národních parků bude nově dělit na čtyři zóny, z nichž tzv. přírodní zóna je nejpřísněji chráněná.

Návrh přírodní zóny na Šumavě je neúnosným kompromisem pro přírodu, říkají vědci

Prachaticko
Mimozemská loď na oběžné dráze kolem Země
Jsme ve vesmíru sami a pokud ne, proč se mimozemšťané ještě neukázali? Podobné myšlenky trápí lidstvo dlouhodobě. Jedním z možných vysvětlení přitom může být, že mimozemšťané tady již dávno jsou, ale studují nás jako zvířata v zajetí v takzvané galaktické zoo. V polovině března se tímto scénářem zabývala skupina vědců, kteří zkoumají možnost komunikace s hypotetickými inteligentními mimozemšťany. Jejich setkání v Paříži organizovala nezisková organizace Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI).
4 fotografie

Proč nás mimozemšťané nekontaktují? Vědci: Možná jsme jen exponáty v jejich zoo

Věda a technika
Umělecký koncept supermasivní černé díry.
Černé díry jsou jedním z nejtajuplnějších fenoménů vesmíru a oblíbeným tématem vědeckofantastických filmů a knih. Na jednu stranu mají vědci zdokumentováno, jak černá díra pohlcuje hvězdy a planety, které měly tu smůlu, že se dostaly příliš blízko ní. Co se děje za jejím okrajem, takzvaným horizontem událostí, je však již záležitostí fikce. Američtí vědci však nyní chtějí rozšířit své znalosti a pomoci jim k tomu mají složité počítačové simulace.
9 fotografií

Simulace má odhalit tajemství černé díry. Může být bránou do jiné dimenze

Věda a technika
Lidský mozek - Ilustrační foto
Pacienti zapojení do studie společnosti Northwestern Medicine trpí stejnou vadou. Dokáží zpracovat napsaná slova a názvy věcí sami zapsat. Nejsou však schopni rozumět mluvenému slovu. To vědce přivedlo k myšlence, že v lidském mozku existuje část, která je zodpovědná za převod zvukového vjemu na konkrétní obraz, se kterým mysl dále pracuje.

Tajemství lidského mozku. Vědci zjistili, kde se zvuk mění na obrazy

Věda a technika
Nejstarší fosilie s vejcem v útrobách a zároveň nový druh pravěkého ptáka - avimaia schweitzerae
Archeologům z čínského Pekingu se podařil historický objev. Vůbec poprvé v historii se jim odkryli fosilii ptáka s nesneseným vejcem v útrobách. Zvíře o velikosti vrabce, které žilo v oblasti severozápadní Číny před zrhuba 110 miliony lety, zřejmě zabila choroba rozmnožovacího ústrojí. Jedná se navíc o zcela nový druh živočicha, o jehož existenci neměli vědci až doposud tušení.
5 fotografií

Vejce zabíjelo. Vědci objevili nejstarší ptačí fosilii s poruchou reprodukce

Věda a technika
Prototyp zařízení, které pomocí solární energie vyrobilo vodík z vody Sanfranciského zálivu.
Jednou z nejnadějnějších alternativ k současným fosilním palivům je vodík. Při jeho spalování nevzniká oxid uhličitý, ale voda. Jeho většímu rozšíření však až dosud bránila složitá výroba. Ta vyžadovala vysoce čistou vodu na její rozklad pomocí elektrolýzy. Vědci z amerického Stanfordu však nyní přišli s metodou, při které vystačí obyčejná mořská voda.
6 fotografií

Recept na výrobu ekologického paliva. Stačí sluneční energie a mořská voda

Věda a technika
Výzkumníci objevili v troskách portugalské karaky Esmeralda nejstarší astrolab a lodní zvon na světě
/VIDEO/ Britským vědcům se podařil hned dvojitý zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Ve vraku portugalské lodi z přelomu 15. a 16. století totiž objevili vůbec nejstarší dochovaný lodní zvon na světě a také nejstarší objevený astrolab, tedy zařízení, které dávným mořeplavcům sloužilo k navigaci. Karaka jménem Esmeralda se plavila pod velením kapitána Vicente Sodrého, synovce světoznámého Vasca da Gamy.
8 fotografií

Rekordní úlovek vědců. Z vraku vytáhli nejstarší astrolab a lodní zvon na světě

Věda a technika
Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Máme šanci, abychom po očekávaných klimatických změnách měli za 50 let dost vody, když už nyní nejen zemědělce trápí sucha? Tato otázka nedá spát studentům, kteří se v pátek připojili k akcím připomínajícím nutnost řešení problémů s klimatickými změnami. Ale ani českým vědcům. Ti nesedí se založenýma rukama, ale zkoumají, jak vodu v krajině udržet. Dokonce v „chytré“ krajině protože využívají nejmodernější technologie.  
27 fotografií

Vědci chtějí přelstít sucho. U Lán vytvoří „chytrou krajinu“

Ekonomika
Vydra mořská
/VIDEO/ Jak vypadal život předků moderního člověka? Odpověď na tuto otázku pomáhají vědcům odkrýt především archeologické nálezy. Odborníci zkoumají objevené nástroje i další stopy, které po sobě dávní příslušníci rodu homo zanechali. Věděli jste ale, že podobným způsobem zkoumají archeologové i předchůdce některých současných zvířat? Mezi schopné uživatele kamenných „nástrojů“ patří například mořské vydry. 
3 fotografie

Zvířecí archeologie v praxi. Vědci zjistili, že vydry jsou spíše praváci

Věda a technika
Astrobatrachus kurichiyana - hvězdnatá trpasličí žába z indického pohoří Západní Ghát
Indické pohoří Západní Ghát připravilo vědcům nečekané překvapení. Když zde v roce 2010 objevili nový druh oranžovo-černé trpasličí žáby s bílými skvrnami, netušili, o jak jedinečný nález se jedná. Genetická analýza nyní ukázala, že nejde jen o zcela nový živočišný druh, ale o vůbec prvního známého žijícího potomka pradávných obojživelníků, kteří v oblasti žili před více než 50 miliony let.
6 fotografií

Jediný potomek dávných obojživelníků. Vědci v Indii objevili unikátní žábu

Věda a technika
Asteroid - Ilustrační foto
Že některé asteroidy ve sluneční soustavě obsahují minerály s podílem vody, zjistili vědci již v minulosti. Nejnovější výzkum však napovídá, že vesmírem v okolí Země putuje daleko více takových těles, než se doposud předpokládalo. Pokud by přitom vědci dokázali vodu z asteroidů využít, mohli by z ní vyrábět palivo do satelitů i vesmírných raket. Díky tomu by se výrazně snížily náklady letů do kosmu.
8 fotografií

Asteroidů s vodou je víc, než vědci předpokládali. Mohly by pohánět satelity

Věda a technika
Snímek nočního nebe s Mléčnou dráhou nad observatoří Paranal.
Vědci se snažili zvážit Mléčnou dráhu po celá desetiletí. Jejich předchozí odhady se pohybovaly v širokém rozpětí od 500 miliard do tří bilionů hmotností našeho Slunce. Evropští astronomové nyní použili údaje z vesmírných teleskopů Hubble a Gaia a dospěli k závěru, že naše galaxie váží jako 1,5 bilionů Sluncí. Informoval o tom britský deník Guardian.
9 fotografií

Kolik váží Mléčná dráha? Vědci dosáhli zatím nejpřesnějších výsledků

Věda a technika
Vakcina proti spalničkám
Vakcína MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám nijak nezvyšuje riziko autismu. Tvrdí to tým dánského odborníka Anderse Hviida, který v lékařském žurnálu Annals of Internal Medicine zveřejnil výsledky své rozsáhlé studie. Výzkumu se v Dánsku zúčastnilo přes 657 tisíc dětí narozených v letech 1999 až 2010. Argument autismu často používají lidé odmítající očkování.
4 fotografie

Vakcína proti spalničkám nezpůsobuje autismus. Vědci vyvrátili rozšířený mýtus

Zdraví
Hutia-konga, nejbližší příbuzný nového živočišného druhu, objeveného na Kajmanských ostrovech
Objevy nových druhů hmyzu či mořských živočichů jsou poměrně běžným jevem. Oproti tomu nové druhy savců nebývají odhaleny každý den. O to vzácnější je nález kosterních pozůstatků na Kajmanských ostrovech. Ty dokazují, že se tudy před stovkami let procházely hned tři dosud neznámé druhy hlodavců, jejichž příbuzní dodnes žijí převážně na 250 kilometrů vzdálené Kubě. Vyhynulé tvory ve svých poznámkách popsal slavný mořeplavec Francis Drake.
5 fotografií

Vyhynulý unikát. Vědci našli na Kajmanských ostrovech kosti neznámých hlodavců

Věda a technika
Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Vědcům v Británii se zřejmě podařilo transplantací kostní dřeně zbavit dalšího nemocného viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Případ, který ještě není označován jako vyléčení a který odborníci považují za další krok k hledání léku, je jedním z dnešních témat čtyřdenní vědecké konference v Seattlu a informoval o něm i odborný žurnál Nature.
12 fotografií

Vědci podruhé vyléčili pacienta s virem HIV. Pomohla transplantace kostní dřeně

Zdraví