ŠTÍTEK: vesmír

Snímek pořízený vesmírným dalekohledem Euclid ukazuje barevný snímek části vesmíru s tisíci hvězdami a galaxiemi v Evropském středisku pro vesmírné operace (ESA/ESOC) v Darmstadtu, Německo, 7. listopadu 2023
Evropská kosmická agentura (ESA) v úterý 7. listopadu zveřejnila první snímky vesmíru, které pořídil její vesmírný dalekohled Euclid. Podle agentury se dosud nikdy nepodařilo zachytit vesmír tak ostře v takovém rozsahu. Na záběrech je vidět například oslnivá mlhovina Koňská hlava, dosud neviděné vzdálené galaxie a vířící masy hvězd zachycených v nejmenším detailu. 

ESA zveřejnila barevné snímky vesmíru z mise Euclid. Udivují svou ostrostí

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/44. OTÁZKA/ Na naši planetu každý den dopadne množství drobounkých částic z vesmíru. Po dopadu se tělesům říká mikrometeority. Na dotaz, zda lze jejich cestu z kosmu na Zemi spatřit, odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Lze vidět pád mikrometeoritů na Zemi?

Věda
Druhý Čech,který absolvoval kompletní kosmonautický výcvik v Sovětském Svazu Oldřich Pelčák, zemřel ve věku 79 let.
Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, bylo mu devětasedmdesát let. Informaci o jeho úmrtí dnes zveřejnil na facebooku Vojenský historický ústav a sdíleli ji i další spolky a lidé zabývající se letectvím a kosmonautikou. Pelčák ve druhé polovině sedmdesátých let jako jeden ze dvou Čechoslováků absolvoval náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec nastoupil Vladimír Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze.
35 fotografií

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, Remkův náhradník při letu do vesmíru

Hodonínsko
Odhalení sochy Václava Havla na fasádě trutnovského kina Vesmír se uskutečnilo v den jeho nedožitých 87. narozenin ve čtvrtek 5. října.
V den narozenin Václava Havla ve čtvrtek 5. října odhalili představitelé trutnovské radnice na fasádě kina Vesmír originální sochu bývalého prezidenta od akademického sochaře Michala Gabriela. Ten na její výrobě pracoval tři čtvrtě roku. Slavnostní událost se uskutečnila za velkého zájmu veřejnosti i přítomnosti zástupců Knihovny Václava Havla. Lidé si připomněli památku Václava Havla také u jeho chalupy na Hrádečku, kde zapálili svíčky.
51 fotografií

VIDEO: Václav Havel má sochu u trutnovského kina, Věchet mu nasadil čelenku

Krkonoše
Vyráběly se známky a obálky s vyobrazením Lajky, stejně jako značkové cigarety a zápalky.
Prvními průkopníky cest do vesmíru byla zvířata. V cestě do neznáma člověku významně pomohli také psí kosmonauté. Vůbec první živou čtyřnohou bytostí, která se po startu 3. listopadu 1957 dostala na oběžnou dráhu kolem Země, byla toulavá fenka. Jméno Lajka, které podle svého hlasitého štěkání dostala, se stalo synonymem oddanosti nejlepšího přítele člověka. Byla obětí vědě na jednosměrné misi do vesmíru.
5 fotografií

Lajka vzlétla do kosmu pro jistou smrt. Jako první tam ale vyrazili jiní tvorové

Vesmír
Schůzka vůdců. Kim Čong-un dorazil na kosmodrom Vostočnyj, Putin ho přivítal
Severní Korea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru. Podle Kima, pro kterého byla návštěva první zahraniční cestou od pandemie covidu-19, Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu.
4 fotografie

Schůzka vůdců. KLDR stojí za Putinem a všemi jeho rozhodnutími, řekl v Rusku Kim

Svět
Ilustrace družice Sova.
/FOTO/ Přesnější předpověď nástupu extrémního počasí umožní vědcům data nasbíraná družicí brněnské společnosti OHB Czechspace. Vzniknout díky tomu mají lepší klimatické modely upozorňující, že nastanou přívalové deště, bouřky, silný vítr nebo tornáda. O tom, zda technologie, která je součástí výzvy Ambiciózní projekty České republiky, postoupí v hodnocení dál a skutečně vyletí do vesmíru, rozhodne česká delegace Evropské vesmírné agentury v září.
5 fotografií

VIDEO: Vyšle Brno satelit do vesmíru? Upozornil by na tornádo, jasno bude v září

Brněnsko
Rekonstrukce trutnovského kina Vesmír je po dvou letech hotová.
/FOTO, VIDEO/ Hotovo, zkolaudováno, nachystáno. Po dvou letech stavebních prací se otevře ve čtvrtek 7. září kino Vesmír v Trutnově. Zavřené bylo kvůli rekonstrukci, která ho proměnila za 119 milionů korun v moderní zařízení na úrovni multikin. Dva sály pojmenované Modrá galaxie a Červený trpaslík, špičková technika s laserovými digitálními projektory, pohodlné sedačky i dvojsedačky s držákem na nápoje, kavárna nabízející popcorn, nachos, Coca-Colu a hlavně pestrá nabídka filmů několikrát denně. Na to se můžou těšit diváci ve Vesmíru.
26 fotografií

VIDEO: Vítejte v Modré galaxii a Červeném trpaslíkovi. Kino Vesmír je hotové

Krkonoše
Turisté do kosmu.
Při běhu ve Steyreggu narazili 4. srpna dva joggeři na mrtvolu ženy v lese u Pleschingu. Policie zahájila intenzivní vyšetřování, ale nemá žádné záchytné body a zemská kriminálka prosí o upozornění.

Od sousedů: Nevíte, kdo nosil toto tričko?

Z okolí
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA).
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Vesmír
Stav rekonstrukce kina Vesmír v Trutnově k 20. červnu 2023.
V polovině července dokončení rekonstrukce, poté zkušební provoz, kolaudace a 7. září slavnostní otevření s prvním promítáním. Takový je harmonogram finální fáze modernizace kina Vesmír v Trutnově. Největší investiční akce města posledních dvou let bude stát 118 milionů korun s daní. Radnice na ni dostala dotaci 68,8 milionu Kč od ministerstva kultury. Fasádu kina ozdobí od října pamětní deska Václava Havla, odhalena bude v den jeho narozenin. Nad vstupem bude zářit svítící nápis.
54 fotografií

OBRAZEM: Podívejte se, jak to vypadá v kině Vesmír měsíc před dokončením oprav

Krkonoše
Pavel Suchan vedl tiskovou konferenci na téma Česká kosmická mise SLAVIA chce hledat suroviny ve vesmíru, na které vědci a technici představili ryze českou kosmickou misi SLAVIA.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hledat zdroje surovin ve vesmíru bude cílem české kosmické mise Slavia, která úspěšně dokončila přípravnou fázi ověřující její celkové technické řešení. Mise by měla na oběžnou dráhu Země vynést dva satelity vybavené pokročilými technologiemi, svůj let má odstartovat v roce 2027. Projekt zaštítila Evropská kosmická agentura (ESA) a podpořilo ji i české ministerstvo dopravy. V úterý 20. června o tom informovala Akademie věd (AV ČR).
37 fotografií

Česká mise Slavia dokončila přípravnou fázi. Ve vesmíru bude hledat suroviny

Praha
Z festivalu Vědafest 2021.
/FOTOGALERIE/ Popularizační akci VědaFest, která zájemcům přiblíží různé obory poznání, budou ve středu 21. června po celý den patřit pražský Kulaťák – Vítězné náměstí v Dejvicích – a sousedící Technická ulice. Zájemcům všeho věku, od žáků základních skol po zvídavé seniory, přiblíží různé obory poznání: od zkoumání mikrosvěta přes efektní chemické pokusy až třeba po objevování tajů vesmíru.
43 fotografií

Potraviny budoucnosti na festivalu vědy. V nabídce budou červy i řasy

Praha
Slavnostní vernisáž 16. ročníku sochařského festivalu Umění ve městě.
Slavnostní zahájení 16. ročníku sochařského festivalu Umění ve městě se uskutečnilo ve čtvrtek 15. června v podvečer. Letošní ročník rozprostře celkem 21 uměleckých děl nejen po Českých Budějovicích, ale nevšední sochy lze najít také v Hluboké nad Vltavou, Hluboké u Borovan, Veselí nad Lužnicí, Vodňanech, Lipně nad Vltavou, Pasečné a Hluboké u Borovan.
78 fotografií

Umění ve městě oficiálně začalo. Letos jsou tématem Paralelní vesmíry

Českobudějovicko
Jak to vypadá na Mezinárodní vesmírné stanici? Velitel a vědecký důstojník Expedice 8 Michael Foale provádí inspekci mikrogravitačního přístroje
Když se lidé v 60. letech 20. století poprvé vydali do vesmíru, rychle zjistili, že v beztíži nefungují kuličková pera. K proudění inkoustu jim chyběla gravitace. Vědci proto museli najít jiný způsob, jak ve stavu beztíže zapisovat poznámky. Podle známého příběhu kosmická agentura NASA investovala do vývoje vesmírného pera miliony dolarů. Tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Jak je to s psaním ve vesmíru? Zpráva o NASA a předraženém peru byla velkou lží

Vesmír
Rudolf Havlík dotočil novou komedii Franta mimozemšťan o nečekané návštěvě z vesmíru.
/FOTOGALERIE/ Režisér filmů Po čem muži touží a Ostrov Rudolf Havlík dotočil v Brně novou komedii Franta mimozemšťan o nečekané návštěvě z vesmíru. V hlavní dvojroli se objeví Jakub Prachař, dále hrají Tereza Ramba, Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Vasil Fridrich, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Petra Hřebíčková, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Pavel Kikinčuk a Jan Teplý.
63 fotografií

Návštěva z vesmíru v Brně: právě tady dotočili novou komedii Franta mimozemšťan

Brněnsko
Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Severní Korea (KLDR) se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Start rakety předtím spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
12 fotografií

KLDR chtěla do vesmíru vyslat špionážní družici. Pokus ale skončil neúspěchem

Svět
Astronauti Gordon Cooper a Charles Conrad po přistání mise Gemini 5.
Bylo to naposledy, kdy nějaký Američan letěl do kosmu sám. Program Mercury, který stál v počátcích amerického dobývání vesmíru, završil před 60 lety let Mercury-Atlas 9. Do té doby rekordní čas ve vesmíru při něm strávil astronaut Gordon Cooper. V kosmické agentuře NASA byl známý jako rebel způsobující množství problémů, při své kosmické výpravě ale dokázal, že vedení úřadu schopnosti astronautů podceňuje. A také vytvořil mapu pokladů. 
23 fotografií

Program Mercury: Astronaut Cooper byl rebel. Aby mohl letět do vesmíru, lhal

Svět