ŠTÍTEK: vesmír

Astronauti Gordon Cooper a Charles Conrad po přistání mise Gemini 5.
Bylo to naposledy, kdy nějaký Američan letěl do kosmu sám. Program Mercury, který stál v počátcích amerického dobývání vesmíru, završil před 60 lety let Mercury-Atlas 9. Do té doby rekordní čas ve vesmíru při něm strávil astronaut Gordon Cooper. V kosmické agentuře NASA byl známý jako rebel způsobující množství problémů, při své kosmické výpravě ale dokázal, že vedení úřadu schopnosti astronautů podceňuje. A také vytvořil mapu pokladů. 
23 fotografií

Program Mercury: Astronaut Cooper byl rebel. Aby mohl letět do vesmíru, lhal

Svět
Galileo čelí římské inkvizici, malba Cristiana Bantiho z roku 1857
Před 390 lety, v úterý 12. dubna 1633, zahájil vrchní inkvizitor římské inkvizice, otec Vincenzo Maculani da Firenzuola, jmenovaný papežem Urbanem VIII., inkviziční soudní řízení s fyzikem a astronomem Galileem Galileim. Vědec byl stíhaný za podporu heliocentrismu – tedy astronomického modelu, v němž Země a planety obíhají Slunce stojící ve středu vesmíru.
16 fotografií

Galileo Galilei a jeho osudový přešlap: Urážkou papeže na sebe poštval inkvizici

Svět
Planetka Ryugu
Každý člověk alespoň jednou za život přemýšlel nad tím, zda existují mimozemšťané. Vědci jsou nyní o krok blíže pochopení vzniku života a toho, zda se procesy, které k němu vedly, mohou opakovat i jinde ve vesmíru. Podle nejnovějších výsledků analýzy vzorků z asteroidu Ryugu se totiž zdá, že organické stavební kameny života pocházejí z vesmíru, nikoliv ze Země. 

Jak vznikl život na Zemi? Vědcům se zřejmě podařilo najít ve vesmíru odpověď

Vesmír
Alexej Gubarev a Vladimir Remek před startem do vesmíru v roce 1978. Šlo o první pilotovaný let v rámci programu Interkosmos, ale přezdívalo se mu také náplast za osmašedesátý
Až mě mrazí štěstím, komentoval před 45 lety zpěvák Václav Neckář skutečnost, že jako třetí státní příslušník se po Sovětech a Američanech podíval do vesmíru právě Čechoslovák, vojenský pilot Vladimír Remek. Ten se stal navíc členem vůbec první mezinárodní vesmírné posádky v historii. Vztahy mezi Československem a Sovětským svazem však nebyly ve skutečnosti ani zdaleka tak vřelé, jak je měl tento let demonstrovat. A mezi kosmonauty zprvu také ne. 
16 fotografií

Náplast za okupaci? Vyslání Remka do vesmíru nešlo hladce, s Rusem měl konflikt

Česko
Pilot Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu astronautů ESA
/ROZHOVOR/ Mezi dvaadvaceti tisíci uchazeči uspěl v půlce listopadu ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury (ESA). Stal se tak jedním ze sedmnácti vyvolených, kteří mají šanci na účast ve vesmírné misi. Při výběru pomohla elitnímu pilotovi stíhaček JAS-39 Gripen Aleši Svobodovi také dosavadní kariéra. „Důležitá je dlouhodobá motivace, ochota neskončit při první překážce a schopnost fungovat mimo svoji komfortní zónu,“ říká v rozhovoru pro Deník záložní astronaut s brněnskými kořeny.

Nový český astronaut Svoboda z Brna: Do kosmu? Nejpozději do patnácti let

Brněnsko
Rok 1978. Vladimír Remek v kabině letounu L-29.
Kosmonaut Vladimír Remek pochází z Českých Budějovic. Chodil tu na 1. stupeň rožnovské základky, mezi lety 1970 až 1976 sloužil na letišti. Na jih se rád vrací. Jihočeši ho tu mohli vidět na předávání ceny hejtmanky v roce 2018, na přednáškách či besedách nebo na setkání letců. Ve čtvrtek 2. března slaví 45. výročí své cesty do vesmíru.
68 fotografií

Před 45 lety letěl Remek do vesmíru. V Budějcích se naučil plavat a poprvé řídil

Českobudějovicko
Alena a Petr Hadravovi představí spletitou historii objevu. .
Z hromádky zkorodovaných ozubených koleček a dalších úlomků, nalezených před sto lety ve vraku starořecké lodi u ostrova Antikythéry, se vyklubal unikátní mechanismus, dva tisíce let starý „model vesmíru“. Spletitou historii jeho objevu a výzkumu představí v úterý 21. února v rámci Café Nobel v teplické hvězdárně klasická filoložka a medievalistka Alena Hadravová a astrofyzik Petr Hadrava.

Teplické Café Nobel: Tajemný přístroj z mořského dna

Čtenář reportér
Velitel NORAD generál Glen VanHerck (vlevo), američtí zákonodárci a pracovníci tajných služeb míří v Kapitolu na uzavřený briefing o čínském pozorovacím balónu nad územím USA, 9. února 2023
Není jasné, jakým způsobem se nejméně tři neidentifikované létající objekty, které americké letectvo v uplynulých třech dnech sestřelilo, drží ve vzduchu. Řekl to v neděli novinářům podle agentury Reuters generál Glen VanHerck, který stojí v čele Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) a severního velitelství. Generál dodal, že objekty z jistého důvodu nenazývá balony. Výslovně přitom ani nevyloučil, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru.

Záhadné objekty sestřelené nad USA: Nevíme, jak se drží ve vzduchu, tvrdí armáda

Svět
Pohled na Zemi z povrchu Měsíce. Ilustrační snímek
Představte si svět, ve kterém globální oteplování znatelně zpomalilo. Fosilní paliva už se používají minimálně. Většinu věcí vyžadující energii nabíjí dostupné a obnovitelné zdroje. A na Měsíci stojí kanóny, které do vesmíru vystřelují měsíční prach, aby částečně blokoval sluneční záření. Takto si Zemi v budoucnosti představuje skupina amerických astrofyziků, kteří provedli kuriózní studii.

Jak zpomalit globální oteplování? Vědci chtějí kolem Země vytvořit prachový štít

Vesmír
Výstava v Oblastní galerie Vysočiny zve do fiktivního vesmíru Karolíny Kolbové.
Až do 19. března mohou návštěvníci Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě navštívit výstavu mladé umělkyně Karolíny Kolbové s názvem Crunchy invasive world. Autorka zve diváka do fiktivního světa, vesmíru, který začala budovat v průběhu roku 2020. Podívejte se na vernisáž výstavy, která se konala ve čtvrtek 26. ledna. Děkujeme Oblastní galerii Vysočiny.
21 fotografií

V galerii se návštěvníci dostanou do fiktivního vesmíru. S Karolínou Kolbovou

Čtenář reportér
Umělecké zobrazení cesty sondy Pioneer 10 vesmírem
Jedním z největších technologických úspěchů minulého století se stala americká sonda Pioneer 10. Ta jako vůbec první lidmi vyrobené těleso proletěla pásem asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a prozkoumala největší planetu Sluneční soustavy. Poté se vydala za hranice našeho planetárního systému. Sonda má na sobě i jednu nevídanou specialitu - jako první totiž do kosmu odvezla poselství lidstva pro mimozemské civilizace.
13 fotografií

Sonda Pioneer 10 letěla tam, kam nikdo před ní. Nesla poselství pro mimozemšťany

Vesmír
Posádka mise STS-107 raketoplánu Columbia ve vesmíru. Kosmonautům zbývalo pár posledních dní života.
Před dvaceti lety se vydal na svou poslední misi raketoplán Columbia amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Z kosmu se ale jeho sedmičlenná posádka už nikdy domů nevrátila. Při zpáteční cestě totiž raketoplán explodoval. Děsivý konec Columbie se stal zatím největší kosmickou katastrofou tohoto století a prakticky pohřbil celý program Space Shuttle.
10 fotografií

Zkáza raketoplánu Columbia: Zachránit posádku nešlo, mrtvá byla už před explozí

Svět
Mgr. Petr Brož, Ph.D.
Doktor Petr Brož se narodil v Písku. Chodil na Základní školu J. A. Komenského, v níž v současné době sídlí písecká knihovna, a později navštěvoval nedaleké gymnázium. Dlouho nevěděl, co bude jeho osudovou pracovní láskou, až objevil vědu - vulkanologii či planetologii. Od té doby v rámci svého zaměstnání na Geofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky zkoumá sopky nejen na Marsu. O své činnosti se navíc nebojí vyprávět a svůj obor tak popularizovat. V letošním roce si připsal úspěch také na poli literatury.
5 fotografií

Petra Brože zavedla jeho životní cesta až k sopkám na Marsu

Písecko
Mezinárodní vesmírná stanice.
Tři astronauti uvízli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co jim minulý týden začala z modulu pro převoz posádky unikat chladící kapalina do vesmíru. Představitelé Roskosmosu a NASA ve čtvrtek uvedli, že stále vyšetřují, jak k poškození chladícího potrubí na raketě Sojuz MS-22 došlo. Rusko také zvažuje, že pro astronauty pošle záchrannou raketu.

Astronauti uvízli na vesmírné stanici. Rusko zvažuje vyslání záchranného modulu

Vesmír
Leoš Mareš umí své fanoušky oslovit. Právem je titulován králem českého Instagramu. Jeho účet sleduje milion a sto tisíc příznivců
Když se Leoš Mareš pro něco rozhodne, pak musí být výsledek perfektní. Pro úspěch si dokáže leccos odepřít a heslo Všechno, nebo nic zvládne bez problémů dodržet. Nyní se z úspěšného moderátora stal asketa. Pustil se do cvičení a jak prozradil v rozhovoru pro časopis Story, je možné, že se i o Vánocích bude držet zkrátka a nic z toho, co ke sváteční tabuli patří, si kvůli své pevné vůli nedopřeje.
3 fotografie

Leoš Mareš cvičí i v šest ráno, hlídá si stravu a říká: Jdu z extrému do extrému

Společnost
Umělecké dílo zobrazující kvantový experiment, který pozoruje chování průchozích červích děr.
Podle vědeckofantastických filmů a literatury slouží červí díry ve vesmíru jako portály v čase a prostoru, díky nimž se snadno dají překonat nepředstavitelné vzdálenosti. Asi nejslavnější je ta z televizního seriálu Hvězdná brána. Existují ale i ve skutečném kosmu? Vědci se již roky snaží pochopit, jak by tyto struktury mohly fungovat. Nyní se tomu přiblížili. V počítači dokázali vytvořit dvě miniaturní simulované červí díry.

Vědci vytvořili miniaturní červí díry. Dokázali mezi nimi přenést zprávu

Věda
Vizualizace družice TROLL.
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici

Brněnsko
Vizualizace družice TROLL
Je velká. Největší v éře České republiky. A kompletně celá pochází z Brna. Brněnská společnost s názvem TRL Space vyšle do vesmíru historicky největší českou družici s názvem TROLL. Na oběžné dráze bude testovat nové technologie, které mají zabezpečit vesmírný kontakt a předejít srážkám. Kdy se tam dostane, ale není ještě jasné.

Houstone, nemáme problém. Brno bude mít ve vesmíru vlastní družici jménem TROLL

Vesmír