ŠTÍTEK: voják

Obrněný transportér Pandur s vojáky v zákopu. Ilustrační foto
Armáda v příštích deseti letech plánuje nákup nových pandurů a tanků, samohybných minometů, děl nebo lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Nakoupí i vrtulníky a bezpilotní prostředky. Chtěla by také pořídit zbraně, které jsou schopné zasahovat proti raketám či dělostřeleckým granátům i proti dronům. Česká armáda by také měla mít k dispozici až 30.000 profesionálních vojáků a 10.000 vojáků aktivní zálohy. Vyplývá to z koncepce výstavby armády do roku 2030 (KVAČR), kterou se bude vláda příští týden zabývat. ČTK má její veřejnou část k dispozici. Dokument je vizí, jak by měla česká armáda za deset let vypadat.

Nová technika pro vojáky. Armáda plánuje nákup pandurů, tanků, děl i dronů

Ekonomika
Americký prezident Donald Trump
Donald Trump potvrdil dnešní zprávy médií, že v Sýrii byl zabit vůdce teroristické organizace Islámský stát. Na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě americký prezident řekl, že abú Bakr Bagdádí byl zlikvidován minulou noc při akci vedené americkými silami. Identitu Bagdádího podle Trumpa potvrdily následné testy. Islámský stát dosud na zprávy o smrti svého předáka nereagoval.

Vůdce islamistů Bagdádí je po smrti, oznámil Trump. Zemřel při vojenské operaci

Svět
Těžba ropy. Ropný vrt. Ilustrační foto
Moskva dnes obvinila Spojené státy z rozsáhlé krádeže syrské ropy. Vyplývá to ze zprávy agentury TASS citující vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova, jenž se odvolal na snímky pořízené ruskou kosmickou rozvědkou. Ministerstvo kritizovalo i rozhodnutí Spojených států poslat na východ Sýrie americká obrněná vozidla a vojáky, kteří mají chránit tamní ropná pole.

Rusové obvinili USA z krádeže ropy v Sýrii. Mají to dokazovat snímky rozvědky

Svět
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Severoatlantická aliance nemá zcela jednotný pohled na turecké vojenské akce v Sýrii, avšak výrazná většina členských zemí se shoduje na plánu vytvořit v oblasti mezinárodní bezpečnou zónu. Na závěr dvoudenního jednání ministrů obrany NATO to novinářům řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Jakékoli zapojení mezinárodních sil by ale podle něj mělo probíhat pouze pod záštitou OSN.

NATO chce kontrolu nad bezpečnou zónou v Sýrii. Erdogan mluví o likvidaci Kurdů

Svět
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Kurdské milice v Sýrii dostanou na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem dalších 150 hodin, tedy zhruba šest dnů. Lhůta začne plynout od středy 23. října. Splnění tohoto ujednání poté budou kontrolovat společné hlídky tureckých a ruských vojáků. Prohlásil to podle agentury TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na společné tiskové konferenci s ruským protějškem Vladimirem Putinem po asi šestihodinovém jednání v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska.

Erdogan jednal s Putinem. Kurdům poskytl na stažení dalších 150 hodin

Svět
Turečtí vojáci na stanovišti u syrského města Akçakale
Na severovýchodě Sýrie dnes ve 21:00 SELČ vyprší pětidenní příměří mezi tureckými vojáky a syrskými kurdskými milicemi, které minulý týden vyjednala americká delegace s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten by se dnes měl ještě před vypršením příměří v Soči setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Kremelský poradce Jurij Ušakov v pondělí řekl, že dlouhodobá stabilita v Sýrii může podle Moskvy být docílena pouze obnovením syrské jednoty s přihlédnutím na zájmy etnických a náboženských skupin v Sýrii.
10 fotografií

Příměří v Sýrii končí. Erdogan se v Soči setká s Putinem

Svět
Téměř 300 strakonických vojáků se ve dnech 4. až 15. října zúčastnilo v Boleticích na Českokrumlovsku taktického cvičení. Kromě vojáků zde bylo přítomno skoro 100 hodnotitelů z NATO, kteří vojáky přezkušovali.
Strakonice/ Boletice - Úkolové uskupení pozemní protivzdušné obrany absolvovalo další důležitou fázi hodnocení podle metodiky NATO TACEVAL. Stalo se tak během taktického cvičení COLD IGLOO, které proběhlo v uplynulých dnech ve výcvikovém prostoru Boletice za účasti téměř tří stovek vojáků, převážně z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.
10 fotografií

Hodnotitelé z NATO sledovali, jak vojáci bojují se vzdušným protivníkem

Čtenář reportér
Bojovníci Tureckem podporované syrské opozice u města Rás al-Ajn na snímku z 18. října 2019
Na syrsko-turecké hranici padl při střelbě syrských Kurdů turecký voják a další byl zraněn. Oznámilo to dnes turecké ministerstvo obrany. Incident se stal v době, kdy má v oblasti platit příměří vyjednané Spojenými státy a Tureckem. Ankara ho chce podle ministerstva dodržet. Syrští Kurdové poprvé oznámili, že přistoupí na stažení od hranice, ale nejprve musejí jejich oddíly Turci nechat odejít z obléhaného města Rás al-Ajn. Odpoledne z tohoto města podle agentury AFP vyjel konvoj se zraněnými a s kurdskými bojovníky.
10 fotografií

Porušení příměří? Na syrsko-turecké hranici padl náš voják, oznámila Ankara

Svět
Jiří Hofman je s svým otcem hlavním organizátorem bitvy u příležitosti Josefínských slavností.
Bitvy na posledních Josefínských slavnostech v Terezíně se účastnilo na 600 vojáků z 9 států celé Evropy. Sdružení Terezín město změny, spolek Steinmetz Terezín 1780 a další nadšenci včetně historika Jiřího Hofmana tentokrát zrežírovali boj rakouských a pruských vojsk o pevnost Svídnice. O akcích, které spoluorganizuje, mluvil v Týdeníku Litoměřicko, který vyšel úterý 15. října.
14 fotografií

Jiří Hofman: Vojáci z celé Evropy jezdí do Terezína bojovat z nadšení

Z okolí
Obrněné vozidlo Perun z přeloučského SVOSu
Kdysi se v Koreji fotograf David Douglas Danson zeptal vojáka: „Kdyby byl Bůh a mohl ti dát cokoli, po čem toužíš, co by sis přál?" Voják mu odvětil: „Dej mi zítřejší den." Toto přání posledních několik let pomáhá, a to nejenom vojákům, ale i diplomatům a státníkům plnit přeloučská firma SVOS, která si za dobu své krátké existence vybudovala ve světě velmi silné renomé výrobou pancéřových vozů.
9 fotografií

Odolají střelám i bombám. Obrněné „skládačky“ z Přelouče chrání vojáky i krále

Regiony
Obrněné vozidlo Perun z přeloučského SVOSu
Kdysi se v Koreji fotograf David Douglas Danson zeptal vojáka: „Kdyby byl Bůh a mohl ti dát cokoli, po čem toužíš, co by sis přál?" Voják mu odvětil: „Dej mi zítřejší den." Toto přání posledních několik let pomáhá, a to nejenom vojákům, ale i diplomatům a státníkům plnit přeloučská firma SVOS, která si za dobu své krátké existence vybudovala ve světě velmi silné renomé výrobou pancéřových vozů.
9 fotografií

Obrněné „skládačky“ z Přelouče chrání vojáky i krále

Pardubicko
Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie
Ruské jednotky, které vstoupily tento týden do konfliktu na severu Sýrie, dnes překročily řeku Eufrat a směřují na východ. V úterý Rusové hlídkovali u Manbidže, který je západně od řeky, a oddělili syrské vojáky od tureckých. Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) oznámila, že nyní Rusové překročili řeku a dostali se k pohraničnímu městu Kobani. Postupují společně s arabsko-kurdskou koalicí SDF. Vojenská koalice v čele se Spojenými státy dnes naopak oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge jižně od Kobani.
10 fotografií

Do bojů v Sýrii vstoupilo Rusko. Američtí vojáci se stáhli z Rakky

Svět
Vězeňská fotografie Josefa Brykse z jeho věznění na Borech
Byl pilotem 242. stíhací perutě Královského letectva. V roce 1941 ho při britském náletu na elektrárnu Choques poblíž Lille sestřelil německý Messerschmitt. Josef Bryks se stačil katapultovat, ale na zemi ho zajali němečtí vojáci. Pod smyšlenou identitou Josepha Rickse proslul jako notorický útěkář: z nacistických lágrů uprchl hned třikrát. Teď ho připomene velkoplošný portrét v pražské ulici Bryksova.
9 fotografií

Pilot Josef Bryks byl notorický útěkář. Nacistům unikl i díky bečce na močůvku

Česko
Kulturní dům Josefa Suka Sedlčany
Po úspěšných koncertech Ústřední hudby Armády České republiky, kterou bylo možné si v poslední době v Sedlčanech poslechnout již vícekrát, v prostorách Kulturního domu Josefa Suka bude tentokrát příležitost na sedlčanském jevišti vidět a slyšet další skvělý soubor.

Josef Laufer zazpívá v Sedlčanech s vojáky

Volný čas
Miloš Zeman, Andrej Babiš, Aleš Opata - Prezident Miloš Zeman hovoří 15. října 2019 v Praze na slavnostním setkání velení armády, která si připomněla 100. výročí vzniku svého generálního štábu.
Česká republika musí kvůli situaci ve světě masivně zbrojit a nabírat nové vojáky, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) při připomenutí 100 let od vzniku generálního štábu armády. Česko podle něj zaspalo ve zbrojení dobu a stav vojenské techniky není dobrý. Vyslovil lítost nad tím, že po revoluci byl zdecimován československý zbrojní průmysl. Prezident Miloš Zeman poukázal na oběti českých vojáků v zahraničních misích. Podle něj ukazují, že česká armáda traumatizovaná svou historií opět bojuje. I prezident se vyslovil pro vyšší investice do armády.

Česko musí zbrojit. Zeman i Babiš podpořili investice do armády

Česko
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump brzy nařídí uvalit sankce na turecké vládní představitele a další osoby zodpovědné za destabilizační akce na severovýchodě Sýrie. Trump to dnes oznámil na twitteru s tím, že Spojené státy rovněž opět uvalí až 50procentní clo na dovoz turecké ocele a okamžitě zastaví jednání s Ankarou o obchodní dohodě. Američtí vojáci, kteří se kvůli turecké ofenzivě stahují ze severovýchodu Sýrie, podle Trumpa zůstanou v regionu, aby zabránili možnému návratu teroristického hnutí Islámský stát.  
12 fotografií

Trump ohlásil brzké uvalení sankcí na Turecko za Sýrii

Svět
Syrské vládní jednotky
Syrská vládní vojska po dohodě se syrskými Kurdy dnes dorazila do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem. Zároveň byli syrští vojáci podle syrských médií rozmístěni ve městě Tabka, které se nachází v blízkosti severosyrského města Rakka. Syrská armáda dorazila také do severosyrského města Ajn-Ísa. Informovala o tom syrská státní agentura SANA. Turecko zahájilo minulou středu na severovýchodě Sýrie ofenzivu poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americká vojska.
10 fotografií

Syrské jednotky pronikly do města Tall Tamir. Obyvatelé je přivítali

Svět
Vasilij Vukolov. Otec Anastazie Kopřivové (úplně vlevo) byl významným botanikem.
Osud rodiny Anastazie Kopřivové tragicky poznamenal příchod Rudé armády do Prahy v květnu 1945. S vojáky totiž přišli i agenti sovětské kontrarozvědky SMĚRŠ (Smrt špiónům), aby pozatýkali ruské emigranty,kteří uprchli z ruské říše před bolševickým terorem po roce 1921. Sovětští agenti odvlekli po konci druhé světové války do gulagů přes tisíc Rusů, kteří se usadili v Československu. Mezi nimi i dědečka Anastazie Kopřivové.
5 fotografií

Potřebujeme si popovídat. Sovětští agenti jí odvlekli dědečka do gulagu

Praha
Ukončení moto sezony v Prachaticích - Jízda pro Lenoru.
František Binka, Gabriela a Michal Kubičkovi a Petr Lebeda jsou už mnoho let aktéři zahájení a ukončení sezony pro motorkáře na Prachaticku. Pro ukončení sezony 2019 vybrali sobotu 12. října a výběr data byl více než výborný. Motorkáři se tradičně sjeli na nástupišti vojáků v bývalém areálu kasáren v Prachaticích, kde František Binka provozuje obchod a servis motocyklů. Tam se posilnili kávou a koupili tradiční placku, která letos jasně avizovala, že jde o „Jízdu pro Lenoru“. Výtěžek totiž půjde prostřednictvím Raduš a Jituš na pomoc postiženým výbuchem bytového domu.  
77 fotografií

OBRAZEM: Prachatičtí motorkáři uzavřeli sezonu pro Lenoru

Prachaticko
Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie
Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu Pramen míru na severu Sýrie. Operace začala útoky letectva, večer pak turečtí vojáci a jejich spojenci vystoupili do země a východně od řeky Eufrat zahájili pozemní fázi ofenzivy. Předem ohlašovaná akce má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS). Útoky si podle kurdských sil zatím vyžádaly osm lidských životů, pět z nich mezi civilisty.
10 fotografií

ON-LINE: Turecké jednotky vstoupily do Sýrie. Kurdové hlásí civilní oběti

Svět