ŠTÍTEK: Petr Urban

Přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve tvaru skleněného krystalu.
Park plný dětských hracích prvků, nové umělecké dílo pod skleněnou přístavbou nebo možnost pořádání svatebních obřadů. Jablonecké Muzeum skla a bižuterie (MSB) letos slaví 120 let od založení, za což považuje otevření první stálé expozice skla a bižuterie pod hlavičkou tehdejšího městského muzea. A oslavu chystá velkolepou. Kromě společenských akcí se významně promění vzhled hlavní budovy i park pod ní.
19 fotografií

Nové hřiště, maskot i svatby. Muzeum skla a bižuterie nadělí sobě i lidem dárky

Jablonecko
Okresní přebor, 11. kolo: FK Okula Nýrsko B (na snímku fotbalisté v modrých dresech) - TJ Sokol Vrhaveč 7:3.
/FOTOGALERIE/ Předposlední kolo podzimní části okresního přeboru fotbalové fanoušky na Klatovsku rozhodně nenudilo. Inu, posuďte sami: sedm zápasů, třiačtyřicet nastřílených branek. Nejproduktivnější byly v oficiálním jedenáctém kole Hradešice a béčko Nýrska - oba celky svým soupeřům nastřílely shodně sedm gólů a logicky tak slavily tři body do tabulky. Součástí článku je fotogalerie z utkání Nýrsko B vs. Vrhaveč.
19 fotografií

Okresní přebor: Béčko Startu vyhrálo v Pačejově a slaví titul podzimního mistra

Okresy
Vlk. Ilustrační foto
Zatímco na Trutnovsku už padlo přelomové rozhodnutí o udělení výjimky pro odstranění konkrétního jedince vlka z populace usmrcením střelnou zbraní, tak na Broumovsku, kde chráněná šelma působí chovatelům výrazně větší škody na hospodářském zvířectvu, podobné opatření dosud legislativně posvěceno nebylo. Zdá se ale, že i zde začne brzy platit.

Problémový vlk se za ovce už nebude těšit beztrestnosti ani v CHKO Broumovsko

Náchodsko
Vlk. Ilustrační foto
Krajský úřad Královéhradeckého kraje vydal přelomové rozhodnutí kvůli zvýšenému výskytu vlka v regionu. Jako první v Česku vydal rozhodnutí o výjimce podle zákona o myslivosti k odlovu vlka obecného v sedmnácti honitbách na Trutnovsku - v okolí Dvora Králové nad Labem, Trutnova a na Vrchlabsku. Nejedná se o obecnou výjimku k odstřelu vlka, ale o administrativní rámec, který umožní jednat v případě potřeby eliminace problematického jedince. Vlk je zákonem chráněné zvíře. Rozhodnutí by mohlo nabýt platnost nejdříve v polovině srpna. Co říkají na rozhodnutí myslivci nebo ochránci přírody? Jaká je situace na Broumovsku, kde mají s vlky dlouhodobě velké problémy?

Krajský úřad povolil na Trutnovsku odstřel vlka. Jaké jsou lokality a podmínky?

Krkonoše
Ilustrační foto
Závěrečný den mistrovství ČR juniorů v plavání v Liberci posbírala jihočeská děvčata další medaile! Adéla Preislerová z J. Hradce na 100 kraul po času 59,14 v rozplavbě ve finále zvítězila výkonem 59,02, čímž překonala krajský rekord písecké Adély Kracíkové 59,63 z roku 2018.

Další juniorské medaile ČR jihočeským plavkyním

Ostatní sporty
Divočák. Ilustrační foto
Africký mor prasat (AMP) se nebezpečně blíží k české hranici. Nakažlivé onemocnění postihující divoká prasata i domácí chovy bylo odhaleno vzdušnou čarou jen 14 kilometrů od česko-polského pomezí. Tuzemští myslivci se na příchod nákazy připravují.

Africký mor prasat? Nákaza se k nám blíží z Polska

Náchodsko
Jablonecká atletika. Ilustrační snímek.
Při krajském přeboru v plavání v Písku exceloval domácí Jan Zástava (19). Vyhrál jedenáct disciplín, byl dvakrát druhý… Z žen zvítězila sedmkrát Simona Marešová (JH) a ve dvou prsařských disciplínách se dostala do historických desítek. Sofie Nezvalová (PlČB) se po čase roku na 100 prsa 1:12,31 zlepšila na dvojnásobné trati o více než čtyři sekundy a je druhá všech dob v kraji se 2:39,39.

Jedenáct titulů bral přeborník Jan Zástava a atleti slaví vítězství ve II. lize

Českobudějovicko
Zatímco se ve Stárkově stovky místních i přespolních bavili na čarodějnickém reji, májka zůstala opuštěná, bez dozoru. Doplatila na to a ve svislé poloze vydržela zhruba jen 16 hodin.
Se svou výškou 34 metrů neměla sobě rovné široko daleko. Nejvyšší májka na Náchodsku a možná i v celém Královéhradeckém kraji ale měla jepičí život. Od její postavení jeřábem na horním konci stárkovského náměstí do pádu na asfalt uplynulo zhruba 16 hodin. Jejímu podříznutí nezabránila ani okolojdoucí dívka, která ji chtěla bránit vlastním tělem.
35 fotografií

Nejvyšší májka v kraji dlouho nepřežila, postavili ji alespoň pomníček

Náchodsko
Ve Škoda Muzeu začala ve čtvrtek výstava filmových klapek, které jsou zpracovány různými výtvarníky. Celkem 120 známých rekvizit z natáčení tak má různé podoby.
V muzeu tuzemské Škodovky začala ve čtvrtek výstava filmových klapek, které jsou zpracovány různými výtvarníky. Celkem 120 známých rekvizit z natáčení tak má na sobě různé malby od vtipu Petra Urbana přes výjevy z pohádek, nádherné portréty Libuše Šafránkové či Josefa Kemra až po umělecké zobrazení ženského těla či surrealistické, případně abstraktní výjevy.
48 fotografií

VIDEO: Pohádky i vnadné dívky. Škoda Muzeu láká na výstavu filmových klapek

Boleslavsko
Zvířata přednost nedávají, počty jejich střetů s automobily na podzim stoupají.
Řidič ve věku 42 let se pravděpodobně lekl zvěře přebíhající vozovku, strhl řízení vlevo a skončil mimo silnici. Daněk zkřížil cestu řidiči dokonce na dálnici D11 a střet skončil škodou přes 50 tisíc. Nehoda jak vystřižená z Austrálie se stala ve středu ráno v Třebechovicích pod Orebem, kde vůz srazil klokana. To jsou jen tři z desítek případů střetů automobilů se zvěří, které na podzim přibývají.

Pod koly skončil daněk i klokan, střety se zvířaty na silnicích přibývá

Nehody