ŠTÍTEK: Slavíkovice

Velitelský den v Orlovici.
Pocinovice, Orlovice – Na v pořadí už jedenadvacátý velitelský den přijelo v pátek 21. a v sobotu 22. října do areálu rekreačního zařízení na Orlovici celkem 60 dobrovolných hasičů, aby si připomněli zacházení s hasicími přístroji různého druhu včetně vyzkoušení hašení ohně tímto způsobem.
22 fotografií

Do Orlovice se sjelo 60 hasičů

Domažlicko
Přívalové deště vtrhly do několika domů a sklepů ve Slavíkovicích.
Třebíčsko - Klimatické změny a nevyzpytatelné počasí nutí lidi bojovat s vodou. Nejen s jejím nedostatkem v podobě sucha, ale stále i jejím nadbytkem při přívalových deštích. Stavět poldry chtějí například v Opatově a Slavíkovicích. Další obce získají peníze na zlepšení varování před velkou vodou.

Obce se chystají na povodně

Třebíčsko
Přívalové deště vtrhly do několika domů a sklepů ve Slavíkovicích.
Slavíkovice - V závěru července letošního roku se do Slavíkovic přihnala velká voda, která následně protrhla hráz rybníka. Při své cestě strhla plot, odnesla uhlí z jedné stodoly, znečistila obecní koupaliště a jindy poklidný potůček rozvodnila natolik, že hasiči museli z jednoho z domů evakuovat seniorku.

Vodu zastaví nový poldr

Třebíčsko
Nebezpečné objíždění, nervozita řidičů. I to je vidět v kolonách táhnoucích se Rousínovem a Vyškovem. Důvodem je oprava D1, ze které mnozí sjíždí s tím, že ušetří čas.
Rousínov, Vyškov – Místo obvyklých několika desítek vteřin dvacet minut. Tak dlouho se v úterý zdržela v koloně redaktorka Vyškovského deníku Rovnost při cestě Rousínovem. A to jen od začátku města ve směru od Velešovic po první semafor. Zatímco ona nervozitě nepropadla, mnozí řidiči na tom byli jinak.

Kolony aut v Rousínově: podle starosty pomůže jen obchvat

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vysočina - Kvůli bouřkám a vydatným dešťům vyjížděli hasiči na Vysočině ve středu odpoledne a večer k téměř třem desítkám událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Čistili také ucpané kanalizace a čerpali vodu ze zatopených sklepů domů. Na Třebíčsku kvůli protržení hráze rybníka evakuovali seniorku. "Všechny události se obešly bez zranění," oznámila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči na Vysočině kvůli dešťům zasahovali u 30 případů

Z okolí
Ilustrační foto.
Vyškovsko /INFOGRAFIKA/ – Když potřebuje Aneta Prokopová z Vyškova pohlídat o prázdninách osmiletou dceru, nejraději ji dává k babičkám. Když ani jedna nemůže, raději než paní na hlídání volí příměstský tábor. Vybraný ale zatím žádný nemá. Přestože se už nyní nabídka zužuje, je stále dost pestrá. Na Vyškovsku pořádá příměstské tábory řada organizací. A většina z nich ještě hlásí volné kapacity.

Děti letos poprvé zabaví i příměstská školka. Míst je stále dost

Vyškovsko
Živý betlém slavíkovické fotbalisty inspiroval k nácviku divadelního představení.
Rousínov – Jedni donesli vánočky, jiní cukroví, další se postarali o svařené víno a někdo se zase nabídl, že vytiskne texty s koledami. Mezi Slavíkovickými je také osvětlovač, elektrikář, který akci ozvučoval, mladí herci, fotografové. V místní části Rousínova jsou, zdá se, dokonale sehraní. Svědčí o tom i živý betlém, za kterým stáli slavíkovičtí fotbalisté. A který připravili speciálně pro adventní projekt Česko zpívá koledy.

Slavíkovičtí fotbalisté možná nastudují divadlo. Díky akci Deníku Rovnost

Vyškovsko
Ženy ze Slavíkovic pořádají třeba setkání, na kterém představily některé už dávno zapomenuté ruční techniky. Pletly i šálu.
Vyškovsko – K propagačnímu materiálu Vyškovského deníku Rovnost doplnila údaje, kde budou zpívat, a ve schránce každého kozlanského domu se v následujících dnech objeví pozvánka na adventní setkání Česko zpívá koledy. Nikdo tak podle organizátorů nebude moci říct, že o akci nevěděl.

Živý betlém klapne i se zvířaty. Ženy navíc představí šálu

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Rousínov – Bezmála čtvrt milionu korun v dotacích má přislíbených tělovýchovná jednota Spartak Slavíkovice. Klub z místní části Rousínova chce peníze použít na opravu střechy tělocvičny. S žádostí se mu podařilo uspět u Jihomoravského kraje, který přispěje 175 tisíci korunami. Dalších 58 tisíc pak možná dostane od města: s příspěvkem souhlasila rada, ještě ho ale musí posvětit zastupitelstvo.

Spartak Slavíkovice plánuje opravit další část střechy tělocvičny

Vyškovsko
Práce v Rousínově se dotknou i cyklostezky v Čechyni.
Rousínov – Udělat z prašné polní cesty cyklostezku a obslužnou cestu pro polnosti? Podmínky dotace to neumožňovaly. Tak se stalo, že místo toho, aby se dva úseky už vybudované stezky v Rousínově, z nichž jeden vede od podniku EDP ve Slavíkovicích přes autobusové nádraží a druhý z místních částí Čechyně a Slavíkovic, logicky spojily v jednom místě, končí nyní v prachu nebo blátě. Nezbývalo než postavit obyčejnou asfaltovou cestu propojující oba úseky.

Rousínov zahájil propojování stezek. Práce skončí v srpnu

Vyškovsko
Jan Kopecký a Pavel Dresler se Škodou Fabia Super 2000 na startovní rampě loňského ročníku Rallye Český Krumlov. Letos tovární posádka představí zbrusu nový speciál.
Domažlicko – Dnes, v pátek 24. dubna, budou Domažlickem projíždět účastníci Historic Vltava Rallye, jež je součástí evropského šampionátu dnes již historických soutěžních vozů, a jubilejního 50. ročníku Rallye Šumava Klatovy započítávané do mezinárodního českého mistrovství soudobých aut. Poprvé tuto dvojici již tradičních soutěží doplní také Rallye Šumava legend, jejíž účastníci ale nebudou závodit a neabsolvují všechny rychlostní zkoušky.

Dnes zaburácejí motory pod Korábem

Ostatní sporty
Jan Hladík
Černíkov – Starostou Černíkova je od loňského podzimu osmačtyřicetiletý Jan Hladík. Je to staronová tvář ve vedení obce, neboť dvanáct let zastával funkci místostarosty. Ačkoliv, jak sám říká, se starostováním zrovna nepočítal, nemá s vedením obce žádný problém.

Všechny části Černíkova dostanou hřiště

Domažlicko
Setkání, které představilo některé už dávno zapomenuté ruční techniky, pořádaly ženy ze Slavíkovic.
Rousínov /REPORTÁŽ/ – Třeba za deset let se podívají, kde jsou na šále jejich řádky. U každé pletařky je totiž zaznamenané, ve kterém čase a datu přiložila ruku k dílu. Nebo za třicet let vezmou šálu do rukou jejich děti a pohladí místo, kterého se dotýkala jejich maminka. Slavíkovické ženy, muži i děti mají možnost se připojit ke štafetovému pletení šály, které v sobotu krátce po poledni oficiálně odstartoval komisař Agentury Dobrý den, která provozuje pelhřimovské muzeum rekordů a kuriozit.
20 fotografií

Slavíkovické setkání představilo i efektivní využití telefonního seznamu

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Je období plesů, lidé o ně stojí, tak proč jim je nedopřát? O jiné akce bude zájem, až se zase umoudří počasí, říkají si zřejmě organizátoři víkendových setkání na Vyškovsku. Vše se totiž znovu točí okolo plesů a bálů. Ostatní, kteří společenské tance nevyhledávají, můžou tak akorát koukat ven z okna na to, jak se zima stále nehlásí o slovo. Nebo vyrazit do Křižanovic, kde bučovický ochotnický spolek Výtečníci zahraje v sokolovně frašku Řeči.

Ženy ve Slavíkovicích na Vyškovsku představí i zapomenuté ruční techniky

Jihomoravský kraj
Ilustrační foto
Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Je období plesů, lidé o ně stojí, tak proč jim je nedopřát? O jiné akce bude zájem, až se zase umoudří počasí, říkají si zřejmě organizátoři víkendových setkání na Vyškovsku. Vše se totiž znovu točí okolo plesů a bálů. Ostatní, kteří společenské tance nevyhledávají, můžou tak akorát koukat ven z okna na to, jak se zima stále nehlásí o slovo. Nebo vyrazit do Křižanovic, kde bučovický ochotnický spolek Výtečníci zahraje v sokolovně frašku Řeči.

Ženy ve Slavíkovicích představí i zapomenuté ruční techniky

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Rousínov - Hladce, obrace, tisíce ok a pár hodin času. Hbité ruce babiček tak dokázaly vykouzlit třeba šálu. Stejně, a přesto jinak tomu bude v sobotu v rousínovské místní části Slavíkovice. Šála, s jejíž výrobou začaly ženy z Tělovýchovné jednoty Spartak Slavíkovice už minulý týden, bude připomínat všechny, co přiloží ruku k dílu. Možná překoná i dosavadní rekord.

Pletením šály chtějí Slavíkovičtí překonat rekord

Vyškovsko
Přístřešek někdejší zastávky údajně některé obyvatele chvíli i mátl. Čekali pod ním, kdežto autobus zastavil o pár desítek metrů dál. Město ho nicméně nechá demontovat.
Rousínov – Je to jen pár desítek metrů a nejde o katastrofu, nepříjemné to ale je. Tak hodnotí někteří z obyvatel rousínovské místní části Slavíkovice změnu, kterou si vyžádala oprava průtahu městem. Autobusová zastávka v ulici Rudé armády stojící směrem na Brno se přesunula o kousek blíž ke středu města, přístřešek ovšem zůstal na původním místě. Čekajícím tak nezbývá, než se případné nepřízni počasí bránit jen kapucí a šálou.

Zastávka ve Slavíkovicích se posunula, přístřešek ovšem nikoli

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Třebíčsko - Ve více jak dvaceti obcích na Třebíčsku se pro komunální volby našlo jen tolik kandidátů, kolik bylo volných křesel v zastupitelstvu. Ve Slavíkovicích a v Klučově dokonce ani to ne. Zastupitelstva tam tak budou nově fungovat pouze v šestičlenném složení.

Voličům chyběl v mnoha obcích výběr. Zůstali doma

Třebíčsko
Ve špičce stojí v Rousínově kolony aut od Slavíkovic až do centra města.
Vyškovsko – Při troše štěstí o deset minut, někdy ale i o tři čtvrtě hodiny se v těchto dnech řidičům může protáhnout cesta z Vyškova do Brna. Důvodem jsou práce na dálnici D1 v části Vyškovska a také oprava průtahu Rousínovem. Odehrávají se současně, což má i několikrát za den na svědomí dlouhé kolony.

Z Vyškova do Brna? Cesta teď trvá klidně hodinu

Jihomoravský kraj
Ve špičce stojí v Rousínově kolony aut od Slavíkovic až do centra města.
Vyškovsko – Při troše štěstí o deset minut, někdy ale i o tři čtvrtě hodiny se v těchto dnech řidičům může protáhnout cesta z Vyškova do Brna. Důvodem jsou práce na dálnici D1 v části Vyškovska a také oprava průtahu Rousínovem. Odehrávají se současně, což má i několikrát za den na svědomí dlouhé kolony.

Z Vyškova do Brna? Cesta teď trvá klidně hodinu

Vyškovsko
Motorkář narazil do projíždějícího vlaku i navzdory výstražným světlům na přejezdu.
Rousínov – Nehoda vlaku a motorky v Mlékařské ulici v rousínovské místní části Slavíkovice měla za následek smrt dvaačtyřicetiletého motorkáře. Ten vrazil v úterý krátce před šestou hodinou večer na přejezdu do projíždějícího vla­ku.

Motorkář v Rousínově narazil do vlaku. Na místě zemřel

Nehody
Kompostárna. Ilustrační foto
Rousínov - Rousínovští se dočkali rozhodnutí, jak se bude nakládat s biologickým odpadem, který vzniká na půdě města. Zatímco na červnovém zasedání zastupitelé nepřijali obecně závaznou vyhlášku o komunitním kompostování, na dalším už hlasováním prošla. Bude ale platit jen do konce roku. Lokalita nad městským hřbitovem, kterou město vybralo jako kompostárnu, se dál části zastupitelů nelíbí.

Rousínov hledá místo pro kompost. Jen do konce roku

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Na opravě jednoho chodníku už pracují, pro zhotovení jiného zrovna vybírají dodavatele. Taková je situace v Rousínově, respektive v jeho místní části Slavíkovicích. Právě v ní má v Hlinkově ulici vzniknout v průběhu října nový chodník, jehož hlavním smyslem je zajistit víc bezpečnosti chodcům. V současné době jsou pak v plném proudu opravy chodníku nedaleko centra města v Kalouskově ulici.

Lidé si v Rousínově vyžádali nový chodník

Vyškovsko
Hasiči v pondělí čistili zanesený okap kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vyškově.
Vyškovsko /FOTOGALERIE/  – Vydatný nedělní déšť dorazil nad Vyškovsko až ve večerních hodinách. Hasiči vyjížděli k pěti událostem spojených s bouřkami, s následky přívalových dešťů se region vypořádával i v pondělí dopoledne. „Čerpali jsme vodu ze zatopených domů, konkrétně ze sklepa ve slavkovské Nerudově ulici nebo z jedné z brankovických garáží, spadlý strom jsme pak rozřezávali v rousínovských Slavíkovicích," vyjmenoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.
5 fotografií

Následky dešťů? Holubické trápí sesuv půdy

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vyškovsko - Majetek v hodnotě přes osm a půl milionu a nedostatek peněz k jeho spravování. S takovým problémem zástupci klubu Tělovýchovné jednoty Spartak Slavíkovice předstoupili před rousínovské zastupitele. Vymohli si navýšení ročního příspěvku o sto tisíc korun. Přestože jsou s ním spokojení, museli si vypůjčit peníze na opravu podlahy v sokolovně.

S opravou jen začali. Na dokončení nemají peníze

Jihomoravský kraj
Ilustrační foto
Vyškovsko - Majetek v hodnotě přes osm a půl milionu a nedostatek peněz k jeho spravování. S takovým problémem zástupci klubu Tělovýchovné jednoty Spartak Slavíkovice předstoupili před rousínovské zastupitele. Vymohli si navýšení ročního příspěvku o sto tisíc korun. Přestože jsou s ním spokojení, museli si vypůjčit peníze na opravu podlahy v sokolovně.

S opravou jen začali. Na dokončení nemají peníze

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Cyklostezka, která má spojovat rousínovské místní části Čechyně a Slavíkovice, je z poloviny hotová. Navíc už od podzimu minulého roku. Rousínovští zastupitelé teď řeší majetkové vypořádání s vlastníky pozemků právě už hotové části stezky. Nedohodli se však na koupi jednoho z nich. Reálně tak hrozí, že město přijde asi o milion korun z dotací poskytnutých na výstavbu stezky.

Pozemek chybí. Rousínov se bojí o milion

Vyškovsko