ŠTÍTEK: výzkum

Archeologové při práci v Hradci. Ilustrační snímek
Nálezy z éry Přemyslovců i důkazy o raně gotickém urbanismu středověkého Hradce Králové patří k některým letošním objevům archeologů v historickém centru města, které souvisejí se stavbou teplovodní sítě a opravou kanalizace. ČTK to řekl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha. Archeologický výzkum, který je téměř hotov, zasáhl několik míst převážně v severní polovině hradeckého návrší.

Cenné nálezy. Hradečtí archeologové objevili důkazy o přemyslovském hradišti

Objevy
Archeologové při práci v Hradci. Ilustrační foto.
Nálezy z éry Přemyslovců i důkazy o raně gotickém urbanismu středověkého Hradce Králové patří k některým letošním objevům archeologů v historickém centru města, které souvisejí se stavbou teplovodní sítě a opravou kanalizace. ČTK to řekl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha. Archeologický výzkum, který je téměř hotov, zasáhl několik míst převážně v severní polovině hradeckého návrší.

Hradečtí archeologové objevili další důkazy o přemyslovském hradišti

Hradecko
Výzkum, vývoj a léčba vzácných onemocnění je cílem nově vznikajícího projektu Creatic. Ilustrační snímek.
Když si rodiče tehdy čtrnáctiměsíčního Daniela začali dělat starosti o jeho zdravotní stav, netušili, jaké martyrium je teprve čeká. Z nemoci, která nejdříve vypadala jako obyčejná viróza, se postupně vyklubal nádor na mozku. „Synův stav se velmi rychle zhoršoval, Danielovi diagnostikovali rakovinu. Po dvou blocích chemoterapie se ukázalo, že pro jeho typ nádoru mozku neexistuje žádná léčba,“ popsala synovo onemocnění matka Lydie, která si přála zůstat v anonymitě.

Unikát střední Evropy. V Brně vzniká centrum pro výzkum a léčbu vzácných nemocí

Brněnsko
V trase budoucí dálnice D35 u Vysokého Mýta probíhá archeologický výzkum.
/FOTO, VIDEO/ Archeologové našli v trase budoucí dálnice D35 u Vysokého Mýta kompletní cihelnu z 19. století, cenné mince a šperky. I když tady zachytili hned několik archeologických lokalit s relikviemi až ze starší doby kamenné, výzkum podle všeho stihnou experti včas a stavbu dálnice nezbrzdí. Tam, kde dnes pracují archeologové, pojedou auta v roce 2026.
36 fotografií

Pod D35 u Vysokého Mýta zůstane stará cihelna. Archeologové našli i cenné mince

Orlicko
Výzkum by mohl přinést nové inteligentní materiály inspirované přírodou. Foto: Václav Koníček, VUT
Strojírenství podle přírody a příroda podle strojů. To jsou hlavní myšlenky nového výzkumného projektu, který v pondělí představili vědci z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Projekt zvítězil mezi dalšími vědeckými nápady a získal tak půlmiliardový rozpočet na následujících pět let. Výzkumníci by světu rádi přinesli třeba nové inteligentní materiály pro průmysl a dopravu nebo revoluční implantáty pro zdravotnictví.
13 fotografií

Novinka. Brněnští vědci spouští špičkový výzkum. Propojí svět strojů a přírody

Brněnsko
V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem.
Věnuje se výzkumu, který má pomoci v léčbě jedné z nejčastějších rakovin u nás. Veronika Vymetálková je vědkyně a současně maminka dvou malých dětí, která si sama nedávno rakovinou prošla. Boj s nemocí vyhrála a vrátila se do laboratoří Akademie věd. Tady se snaží najít v krvi pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku speciální ukazatele. Takové, které by u nich mohly včas předpovědět buď návrat rakoviny, nebo i odhalit, proč u některých pacientů onkologická léčba nezabírá a u jiných ano.
6 fotografií

Česká vědkyně dává naději nemocným s nádory střeva

Zdraví
Archeologové objevili na trase dálnice D11 ve Starém Rokytníku hrob rakouského vojáka z památné bitvy 1866.
Trasu budoucí dálnice D11 z Trutnova Stříteže do Královce na hranici s Polskem pročesávají už půl roku archeologové. Během výzkumu objevili hrob s kostrou rakouského vojáka s kulkou v hrudi z velké bitvy u Trutnova 1866 a spoustu projektilů, více než sto let starou vojenskou čutoru na vodu, německou přilbu se znakem SS, staré hrnce, keramiku a další nálezy. Archeologové budou pracovat v okolí Trutnova do konce letošního roku, kdy by měla být hotová převážná část terénního výzkumu. Tendr na stavbu dálnice skončil ve středu 6. září a ŘSD bude nyní rozhodovat, komu rekordní zakázku za 13 miliard korun přidělí.
35 fotografií

Archeologové našli na trase dálnice D11 u Trutnova hrob rakouského vojáka

Krkonoše
Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily
Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.
5 fotografií

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Svět
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty
Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Vzácný objev v Hroznové Lhotě. Archeologové odhalili středověkou pec i příkop

Objevy
Záchranný archeologický výzkum v centru Hroznové Lhoty.
/FOTO, VIDEO/ Do období vrcholného středověku až raného novověku se se svými objevy dostávají archeologové v centru Hroznové Lhoty. Odborníci z hodonínského Masarykova muzea tak při záchranném výzkumu vyvolaném opravou a přestavbou hlavní křižovatky v obci hlásí nálezy z období před uváděnou první písemnou zmínkou o vesnici, která se ve svém znaku honosí dvojicí hroznů odkazujících na zdejší tradici vinařství starou několik staletí.
12 fotografií

Středověkou pec i příkop odhalili archeologové v Hroznové Lhotě, podívejte se

Hodonínsko
Traverz nad Bezednou tůní v Lipovecké chodbě (právě se vylepšuje). Nová Rasovna.
/FOTO/ Unikátní nově objevené prostory v Moravském krasu na Blanensku se dostávají z terénu na papír. Holštejnská výzkumná skupina v současnosti dokončuje mapování a fotodokumentaci podzemních prostor, které jeskyňáři objevili přesně před půl rokem v Lipoveckém žlebu. Povedlo se jim propojit takzvanou Lipoveckou ventarolu a Novou Rasovnu s jeskynním systémem Amatérské jeskyně. Ten se díky tomu podařilo prodloužit o další stovky metrů prozkoumaných chodeb.
20 fotografií

Unikátní objevy v Moravském krasu. Vědci mapují dómy i kusy tajemné destičky

Z okolí
Bobr evropský
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
6 fotografií

Klobásy i konzervy z bobřího masa. Sci-fi? Kdepak, vyrobili je brněnští vědci

Regiony
Bobr evropský
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
6 fotografií

Specialita vědců z Brna: klobásy z chráněného bobra. Absurdní, říkají ochránci

Brněnsko
Polovodičové součástky a řešení z jejich výroby mají široké využití v automobilovém průmyslu, komunikačních technologiích, počítačové technice, spotřební elektronice, průmyslové technice, LED osvětlení či v aplikacích pro napájení
Evropský parlament odsouhlasil na svém červencovém zasedání ve Štrasburku zásadní krok k získání nezávislosti Evropské unie v oblasti čipů. Cílem nového právního předpisu je podle zprávy europarlamentu vytvořit příznivé prostředí pro investice do čipů v Evropě. A to zrychlením povolovacích řízení a uznáním zásadního významu čipů prostřednictvím tzv. statusu nejvyššího možného vnitrostátního významu.

Evropský parlament odsouhlasil program EU na výrobu čipů. Podpoří to investice

Česko a EU
Být o samotě v úplné tmě jen sám se sebou. Někteří lidé říkají, že tma je jako zrcadlo, odráží totiž vaše nitro, vaše předchozí prožitky, zkušenosti nebo povahu.
Nechali byste se na nějaký čas, byť třeba na hodinu, dobrovolně zavřít do tmy? Jsou lidé, kteří si touto zkušeností chtějí dobrovolně projít – a co víc, mnohé jim dá. Jana Nenadalová, která studuje doktorát na Ústavu religionistiky Masarykovy univerzity v Brně, se touto problematikou zabývá. S lidmi, kteří si projdou takzvanou terapií tmou, dělá dlouhodobý výzkum. Co je terapie tmou a co lidé zavření ve tmě zažívají? A jaké jsou výsledky terapie?    
4 fotografie

Úplné ticho a naprostá tma. Terapie skvělá pro ty, kteří chtějí poznat sami sebe

Zdraví
Sladidlo aspartam. Ilustrační snímek
Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.
4 fotografie

Nebezpečné sladidlo? Aspartam může způsobovat rakovinu, domnívá se WHO

Zdraví
Ačkoliv 87 procent rodičů uvedlo, že by se chtělo fyzického trestání dětí vyvarovat, daří se to pouze necelé polovině z nich. Ilustrační snímek
Bití dětí je stále velmi častá výchovná metoda užívaná českými rodiči. Navzdory tomu, že vědí, že je špatná a neúčinná. Vyplývá to z výsledků výzkumu vnímání a používání fyzických trestů, které v červnu letošního roku zveřejnila Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Psychologové a psychiatři upozorňují na vážné následky tělesného trestání dětí. Deník přináší přehled nejdůležitějších otázek, které odborníci zodpověděli.

Více než třetina českých rodičů běžně bije své děti, odhalil výzkum

Česko
Cvičení Safeguard 2023 prověřilo součinnost Armády ČR, Policie ČR a specialistů společnosti ČEZ při případné ochraně Jaderné elektrárny Temelín
Jen něco přes třetinu Čechů by dalo víc peněz na obranu, pokud by to mělo být na úkor sociálních služeb a zdravotnictví. Takové je jedno ze zjištění rozsáhlého výzkumu nálad týkajících se obrany a bezpečnosti, který v polovině května v devíti středoevropských zemích uskutečnily polský ústav Ibris spolu s odborným portálem Defence24.pl. Pro Česko z něj vyplynulo i několik dalších zajímavých informací.

Polovina Čechů chce vojenskou službu. Čtvrtina by ale v případě války emigrovala

Česko
Z vyhlášení výsledků projektu Místo pro život
Velmi nízké mzdy, malý počet lůžek v nemocnicích, stejně tak nedostatek lékařů a zejména zubařů, přeplněné třídy ve školách nebo celorepublikově nejvyšší podíl dlouhodobě nezaměstnaných. To jsou faktory, kvůli kterým se Pardubický kraj ve srovnávacím výzkumu Místo pro život umístil až na 9. pozici ze 14 českých krajů. Na jihu sousedící Vysočina přitom skončila třetí a na na severu Královéhradecký kraj dokonce druhý. Nejlépe se podle průzkumu žije v Praze. Pardubický kraj má ale naopak i některé dobře hodnocené stránky. 

Kde se žije v Česku nejlépe? V Pardubickém kraji určitě ne. Skončil v podprůměru

Svitavsko
Michaela Liegertová.
Plzák španělský patří bezesporu mezi nenáviděné a opovrhované invazivní škůdce střední Evropy. Nemilosrdně likviduje ekonomicky významné rostliny a nepohrdne ani rodinnými zahrádkami. V České republice snad nenaleznete zahrádkáře, který by neznal alespoň jeden naprosto unikátní způsob, jak plzáky usmrtit (od prostého nabodávání na grilovací vidlice, sypání soli až po topení v pivu). Vědci z CENAB Přírodovědecké fakulty UJEP se však rozhodli dát plzákům příležitost svou pověst alespoň částečně napravit. 
3 fotografie

Plzáci a rostliny: Nečekaní spojenci pomáhají v biomedicínském výzkumu na UJEP

Čtenář reportér
CBD neboli kanabidiol je jedna z přibližně stovky složek, které jsou obsažené v konopí setém.
Mluví se o něm jako o zázračném léku, který působí pozitivně téměř na všechno - od rýmy až po bolesti. S CBD neboli kanabidiolem se v posledních dnech setkáváme především v souvislosti s diskutovaným zákonem o zákazu prodeje této látky, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Prodejcům se tento krok samozřejmě nelíbí a u zájemců o kanabidiol zase posílil snahu o předzásobení. A tak se z výrobků s obsahem CBD stává ještě žádanější zboží.
8 fotografií

Kanabidiol jako všelék? Co víte nebo nevíte o CBD. Nové látce, která hýbe Českem

Věda
Slavná fotografie Nikoly Tesly, pořízená v jeho laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899, ho naoko zachycuje, jak si čte vedle svého obřího generátoru vysokého napětí, produkujícího obrovské výboje elektřiny. Šlo ale o trik s dvojitou expozicí.
Byla středa 16. května 1888. Před odborné publikum složené z pracovníků Amerického ústavu elektrických inženýrů předstoupil Nikola Tesla, aby jim představil „nový systém střídavých proudových motorů a transformátorů“. Nebyl to jeho první ani poslední vynález – na svém kontě jich měl víc než Edison. Přesto byl obchodně méně úspěšný a některé jeho vynálezy dodnes děsí vyznavače konspiračních teorií.
12 fotografií

Čaroděj Nikola Tesla. Jeho experimentům se přičítá i slavná exploze v Tungusce

Svět
Zleva: Lenka Palánová (Plzeň), Robert Šťastný (Lysá nad Labem) a Anna Putnová (Brno)
Lysá nad Labem se výborně podnikatelsky rozvíjí, což jí zajistilo vítězství v celorepublikovém srovnání výsledků výzkumu Město pro byznys. Ten už šestnáctým rokem hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech obcích s rozšířenou působností v České republice. Na finálové stupně vítězů se postavily i stříbrné Brno a bronzová Plzeň.
3 fotografie

Lysá nad Labem, Brno a Plzeň. To jsou aktuálně nejlepší města pro byznys

Podnikání
Studentský výzkum ČVUT: Jan Pokorný, který se zabýval možností anonymizace elektronických dat
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prchat před nebezpečím se musí umět – především je třeba mít to to promyšlené. To je zásada, z níž vycházel ve své práci student Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, když hledal optimální rozmístění cestujících ve vlaku pro efektivní evakuaci. Nešlo přitom jen o nějaké cvičení nebo samoúčelnou hříčku: dospěl k poznatkům oceňovaným ve světě, které by se mohly uplatnit i v dalších dopravních prostředcích.
4 fotografie

Výzkumné léto. Student z ČVUT dospěl k efektivním poznatkům o evakuaci vlaku

Praha