ŠTÍTEK: výzkum

Tomáš Lapáček, inovační manažer a vedoucí hlavního projektu Prague Smart Accelerator v Pražském inovačním institutu.
/ROZHOVOR/ Tomáš Lapáček řídí projekty na podporu výzkumu a inovací v Pražském inovačním institutu (Pii). Buduje inovační značku Prahy s cílem zlepšit spolupráci výzkumu a podniků v hlavním městě. „Praha se musí dostat z pasti globálně exponovaného města,“ říká v rozhovoru pro Pražský deník. Inovace totiž mohou zlepšit situaci v dopravě, životním prostředí i pomoci ušetřit za energie. Hlavní město v nich však zaostává – za Brnem, Ostravou i Libercem.
5 fotografií

Odborník na inovace Tomáš Lapáček: Praha nesmí zůstat pozadu

Praha
Analytický chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice převzal v USA jako první Čech Cenu Herberta J. Duttona.
Odhalí rakovinu z kapky krve, teď ho za to odměnila americká vědecká společnost. Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice jako první Čech převzal ve Spojených státech amerických prestižní ocenění. Cena Herberta J. Duttona za významný přínos mu náleží za jeho výzkum lipidů, který vyústil v metodu, která umožní detekovat několik typů rakoviny.

Vědec Michal Holčapek je prvním Čechem, který převzal v USA tak prestižní cenu

Pardubicko
Uzavírky a práce na silnicích I/54 a I/55 v centru Veselí nad Moravou v pondělí dopoledne 23. května.
/FOTO/  Možná už na začátku nového školního roku budou moci řidiči komfortně projíždět centrem Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Zatím se ale musejí vypořádat s řadou uzavírek – ta poslední přibyla v pondělí. Jde o další dopravní omezení, jež se připojilo k těm souvisejícím se vznikem dvou kruhových objezdů v nejvytíženější části města. Rondely mají být hotové letos v srpnu.
36 fotografií

Tepna přes centrum Veselí je uzavřená. Archeologové začnou odkrývat hroby

Hodonínsko
Uzavírky a práce na silnicích I/54 a I/55 v centru Veselí nad Moravou v pondělí dopoledne 23. května.
/FOTO/ Možná už na začátku nového školního roku budou moci řidiči komfortně projíždět centrem Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Zatím se ale musejí vypořádat s řadou uzavírek – ta poslední přibyla v pondělí. Jde o další dopravní omezení, jež se připojilo k těm souvisejícím se vznikem dvou kruhových objezdů v nejvytíženější části města. Rondely mají být hotové letos v srpnu.
36 fotografií

Tepna přes centrum Veselí je uzavřená. Archeologové začnou odkrývat hroby

Regiony
První konference Sciencw4Business v dolnobřežanském laserovém centru ELI Beamlines SIC neboli Středočeské inovační centrum.
Unikátní technologie pro monitoring koroze, nová antibiotika proti streptokokovi i malárii, trvale udržitelný obvodový plášť budov či třeba zcela nový biočip pro detekci virů. I takové jsou objevy, které se rodí ve výzkumných centrech ve středních Čechách. Zástupci tvůrčích týmů je jako příklady úspěšných projektů představili v rámci konference Science 4 Business věnované aplikovanému výzkumu. Ve čtvrtek 19. května ji jako první svoji akci tohoto druhu uspořádalo v laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech Středočeské inovační centrum.
41 fotografií

Nová antibiotika i biočip pro detekci virů. Výzkumníci představili své objevy

Z okolí
V egyptských chrámech podle vědců voněla směsice různých olejů, a třeba i vůně pečeného masa.
Vědci se pokoušejí sestavit čichovou mapu Egypta a přiblížit, co členové dávné civilizace cítili, když chodili po ulicích nebo navštěvovali chrámy. Odborníci - mezi nimi také z České republiky - se rovněž rozhodli znovu namíchat jeden z oblíbených parfémů věhlasné Kleopatry. Série nových výzkumů má za cíl vytvořit plastičtější představu o životě starých Egypťanů. 

Jak voněl starověký Egypt? Vědcům se podařilo namíchat Kleopatřin parfém

Věda
Hmatatelné důkazy o existenci kláštera Svaté pole přinesly až záchranné archeologické průzkumy.
Historie pahorku v Klášteře nad Dědinou sahá zřejmě ještě před založení cisterciáckého kláštera ve 13. století. Ten sehrál klíčovou roli v osídlování Orlických hor i jejich podhůří. Dnes už jeho fyzickou existenci dokládají jen archeologické nálezy, ale také třeba kameny v místním kostele. Zanikl před 600 lety, kdy ho vypálili husité.
4 fotografie

Historie Kláštera nad Dědinou stále skrývá řadu otázek

Hradecko
Vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Atraktivní příležitost nahlédnout do útrob center laserového výzkumu v Dolních Břežanech nabídne v sobotu 14. května Den světla. Od 14 do 19 hodin přinese poučení o tom, k čemu čemu lasery slouží a jaké vědecké objevy umožňují: od studia extrémních fyzikálních jevů po získávání poznatků umožňujících léčbu nádorových onemocnění. Zdislava Lojdová z centrály laserového centra Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR ELI Beamlines připomněla, že jak u nich, tak u sousedů v HiLASE nabídnou nabídnou speciální den otevřených dveří.
21 fotografií

Den světla v Dolních Břežanech: Lidé nahlédnou do center laserového výzkumu

Z okolí
Linda Štucbartová, HR konzultantka, koučka a někdejší diplomatka
K úspěšnému podnikání musíte mít různorodý tým. V Česku se ale takzvaná diverzita na pracovišti smrskla jen na debatu o tom, kolik má v týmu pracovat mužů a žen. A to je špatně. V novém díle Byznys kafe s VLM na to upozorňuje Linda Štucbartová, HR konzultantka, koučka a někdejší diplomatka, která dnes mimo jiné působí v Česko-izraelské smíšené obchodní komoře.

VIDEO: Pro úspěch podnikání je důležitý různorodý tým. Dojde k lepšímu řešení

Byznys kafe
Ruští vojáci na Ukrajině
Petrohradská trollí farma se snaží podporovat Putinovu invazi na Ukrajinu tím, že manipuluje s průzkumy veřejného mínění a zneužívá diskuse na mediálních webech a pod účty a profily světových lídrů na sociálních sítích, jako je Twitter a TikTok. Ukázal to nový výzkum placený britskou vládou, která hodlá sdílet zjištěné informace s dalšími vládami i s hlavními internetovými platformami.

Proválečné ruské lži šíří v online prostoru trollí farma, ukázal britský výzkum

Svět
Rakovinné buňky s průměrem okrouhlých jader asi 12 mikrometrů ve speciálním mikroskopu na zkoumání živých buněk. Ilustrační snímek
Překvapivý proces, kterým se rakovinné buňky snaží bránit dopadům radioterapie, tedy ozařování, objevil a popsal mezinárodní tým vědců s českou účastí. Zjistil, že jednou z obranných strategií rakovinných buněk je to, že si samy způsobí další poškození DNA a svůj buněčný cyklus pozastaví před začátkem buněčného dělení. To jim poskytne čas na opravu vážnějších poškození způsobených radioterapií. 
5 fotografií

Vědci popsali obrannou strategii rakovinných buněk proti dopadu ozařování

Věda
Prohlídka archeologického naleziště u Dušníků s unikátní pravěkou mohylou přilákala loni v srpnu desítky lidí.
Loňské archeologické výzkumy na poli u Dušníků vzbudily velký zájem místních. Patrné to bylo zejména během prohlídky pro veřejnost v rámci Archeologického léta, kam si unikátní pravěkou mohylu s hrobem asi desetiletého dítěte přišly prohlédnout desítky lidí. Ačkoli se pole za vodojemem letos zase zazelenalo a po terénních pracích tu už není ani památky, výzkum v rámci projektu, který zkoumá mohyly z pozdní doby kamenné a rituální krajinu pod Řípem, pokračuje dál.
5 fotografií

Archeologové se letos v létě pod Říp vrátí. Budou zkoumat další mohylu

Litoměřicko
Někteří lidé na druhého člověka působí jako „uspávači hadů“. Často však může jít o stereotypní předsudky.
Představte si, že jste na večírku a váš kamarád vás zavolá, abyste se seznámili s jeho sestřenicí Barborou. Ještě předtím vám o ní řekne pár faktů. Barbora žije v malém městě, pracuje jako datový analytik v pojišťovně a baví ji sledování televizních seriálů. Možná se přistihnete, že při pouhém pomyšlení na toto setkání zívnete. A tato reakce může vypovídat stejně tak o vás jako o datových analyticích, kteří mají rádi televizní zábavu.

Proč někteří lidé působí na první pohled nudně? Vědci hledali odpověď

Věda
Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Ministr neministr: ochranný oblek, návleky na boty, rukavice i síťku na vlasy musel mít každý. Do takovéto „uniformy“ oblékli v Dolních Břežanech na Praze-západ i šéfa resortu školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka (STAN), když si tam do výzkumného centra ELI Bemlines přijel v úterý prohlédnout laserové technologie.

Laserové centrum v Dolních Břežanech má lákat nové projekty

Z okolí
Lidský mozek - Ilustrační foto
Jak se často říká, lidé jsou různí. Jeden je více extrovertní, jiný si zakládá na svědomitosti. Někdo je zase více neurotický, úzkostlivý a hůře zvládá stresové situace. Právě určité osobnostní rysy však mohou být klíčovým faktorem pro to, zda se u lidí později vyvine kognitivní poškození mozku, spojené například s demencí. Hovoří o tom nová studie, kterou tento týden zveřejnil Journal of Personality and Social Psychology.

Jste neurotičtí? Osobnost vám může zkrátit život a poškodit mozek, říká studie

Věda
Boční stoka s doklady haťování na Poláškově ulici.
V minulých týdnech začaly opět probíhat na náměstí ve Valašském Meziříčí zemní a výkopové práce a tak se ke stavebním dělníkům přidali i archeologové. Aktuálně probíhající menší skrývky půdy kolem barokního mariánského sloupu sice nepřinesly závažnější objevy, více méně však potvrdily domněnky, které jsme si vyvodili z informací získaných během vykopávek v průběhu první etapy.

Co čeká archeology na valašskomeziříčském náměstí?

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Nejstarší zástupci této skupiny ještě zažili v plné síle dinosaury. Dnes se ale některé druhy jeseterovitých ryb ve volné přírodě potýkají s vymíráním. Zachránit je pomáhají i vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. A kromě prospěšného výzkumu s výsledky má jejich chov ještě jednu výhodu – domácí produkci kaviáru.
9 fotografií

Bez zabíjení ryb. Jihočeši dokážou získat kaviár ze živého jesetera

Zvířecí deník a chovatelství
Lebky s dírami po trepanaci. Ostatky pocházejí z doby bronzové, nalezeny byly ve Francii. Ilustrační foto
Operace hlavy, respektive vyřezávání otvorů do lebky, nejsou jen výsadou moderní medicíny. Takzvaná trepanace lebky patří k vůbec nejstarším prokázaným chirurgickým zákrokům. Američtí vědci v nové studii tvrdí, že nejstarší podobná operace na území Severní Ameriky se odehrála před 3 až 5 tisíci let. Důkazem je nalezená lebka šamana.

Do lebky šamanovi vyškrábali díru. Po brutálním zákroku žil ještě rok

Objevy
Tuberkulóza - Ilustrační foto
TBC. Tři písmena, která v čase, kdy na naše území proudí masy uprchlíků z Ukrajiny, opět rezonují českou společností. Ukrajina má totiž čtvrtý nejvyšší počet případů tuberkulózy v Evropě. Například v roce 2020, kdy se v Čechách tato nemoc objevila ve 347 případech, na Ukrajině toto číslo přesáhlo hranici 17 tisíc. Deníkem oslovení experti však utečeneckou vlnu neberou jako strašák. 

V léčbě tuberkulózy je Česko na špici. Nákazy z Ukrajiny se lékaři nebojí

Zdraví
Vědci poprvé odhalili mikroplasty v lidské krvi. Objev ukazuje, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech
Vědci poprvé odhalili mikroplasty v lidské krvi. Objev ukazuje, že tyto drobné plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech. Odborníci zjištění považují za znepokojivé, i když neznají přesný dopad mikroplastů na člověka. V laboratoři ale už prokázali, že mohou poškozovat lidské buňky. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian.

Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské krvi, drobné částice cestují po těle

Věda a technika
Technická univerzita v Liberci (TUL) uzavřela se společností T-Mobile memorandum o spolupráci a bude mít tak přístup k nejmodernějším technologiím a superrychlé síti.
Prostor pro rychlejší vývoj a lepší výzkum a zároveň další lákadlo pro uchazeče o studium. Technická univerzita v Liberci (TUL) uzavřela se společností T-Mobile memorandum o spolupráci a bude mít tak přístup k nejmodernějším technologiím a superrychlé 5G síti. Ta pokryje univerzitní kampus v polovině letošního roku.
3 fotografie

Liberecká univerzita získá 5G síť, pomůže jí ve výzkumu

Liberecko
Funkční tričko
Firma VÚB navazuje na původní Výzkumný ústav bavlnářský, jehož historie sahá až do doby před více než sedmdesáti lety. Během uplynulých desetiletí společnost zásadně přispěla k technologickým inovacím v textilním a textilně strojírenském oboru. Před rokem 1989 patřily k největším úspěchům Výzkumného ústavu bavlnářského výzkum, vývoj a rozšíření technologie rotorového předení a vícepošlupního tkaní. Přelomový rok osmdesát devět postavil před podnik nové výzvy.
22 fotografií

Jejich doménou jsou smart textile. Firma vyvinula i unikátní nitě, které zahřejí

Příběhy a rozhovory