ŠTÍTEK: Petr Kolečko

David Drábek
/ROZHOVOR/ Je to téměř na den přesně šestadvacet let, kdy jsem Davida Drábka potkala poprvé na chodbě olomoucké uměnovědné katedry, kde jsme oba studovali. David se mezi tím z divadelního a filmového teoretika stal jedním z nejznámějších českých dramatiků i divadelních režisérů. A také člověkem, který má své věrné obdivovatele i nesmiřitelné odpůrce. Nejen kvůli svému specifickému divadelnímu jazyku, ale také pro vyhraněné společenské a politické názory.
6 fotografií

David Drábek: Mstím se všem, co balili holky na pekáče buchet na břiše

Divadlo
Václav Kopta u klavíru.
Soudě podle dosavadních ohlasů nebudou asi Dvě noci na Karlštejně úplně masovou záležitostí někde na ně lidé reagují hodně pobaveně, jinde jako by si říkali: „ ‚Dělají si z nás srandu, nebo jak to mysleli?‘ No ano, děláme, ze všeho a ze všech,“ říká herec na adresu Kolečkovy komedie o jedné nevydařené svatbě a zálibě v golfu, v níž se to hemží bizarními situacemi a ještě bizarnějšími postavami.

Kopta je ve Viole gurmánem, v Kalichu zbohatlíkem

Volný čas
ze hry Dvě noci na Karlštejně
Pro pražské Divadlo Kalich už dramatik a scenárista Petr Kolečko vytvořil komedii Žena za pultem 2: Pult osobnosti s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem (premiéru měla v září 2014). Zítra se tam v premiéře odehraje další jeho kus s názvem Dvě noci na Karlštejně, jehož režie se chopil (stejně jako v případě prvně zmíněné hry) David Drábek.
4 fotografie

Hurá na Karlštejn – na svatbu i na golf

Divadlo
Režisér Tomáš Svoboda
/ROZHOVOR/ Režisér a scenárista Tomáš Svoboda působí jako recesista, kterému není nic svaté – když například v televizním Dobrém ránu propagoval obnovenou premiéru své drsné inscenace Popcorn, s vážnou tváří před kamerami tvrdil, že k přezkoušení titulu došlo proto, že všichni hlavní představitelé byli během repríz omylem postříleni. Se stejnou „neuctivostí“ vůči autoritám režíroval i své politické kabarety.
5 fotografií

Režisér Tomáš Svoboda: Svatba je pro mne takový divně kostýmovaný mejdan

Film a televize
film Masaryk
Praha - Film, na který se hezky dívá, ale který záhy vyprchá z hlavy. Asi tak se dá charakterizovat Masaryk, film, který v posledních měsících budil více rozruchu, než si ve skutečnosti zaslouží.

Masaryk, biják jen pro oči

Film a televize
I v tomto roce budou diváci hlasovat o nejlepší festivalovou inscenací a vítězné představení získá sošku Andělky z dílny třebíčské výtvarnice Lydie Khekové (na snímku ji ukazuje Eva Malá z Městského kulturního střediska v Třebíči).
Třebíč - Oblíbený Festival divadla 2-3-4 herců začal v Třebíči. Nabízí šest představení, během kterých se na prknech třebíčského Národního domu představí přední čeští herci.

Třebíčský divadelní festival začal

Volný čas
Natáčení České televize v Brně, seriál Labyrint 2, herečka Tatiana Vilhelmová.
Most - Česká televize v příštím roce zamíří do Mostu s natáčením osmidílného komediálního seriálu s pracovním názvem „Most" scenáristy Petra Kolečka (Okresní Přebor, Čtvrtá hvězda) a kreativního producenta ČT Michala Reitlera (Případy 1. oddělení, Nevinné lži, Neviditelní). Informovala o tom Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje, který začal více spolupracovat s filmaři. Je to oboustranně výhodné.

V Mostě bude Česká televize natáčet zcela nový komediální seriál

Teplicko
Natáčení České televize v Brně, seriál Labyrint 2, herečka Tatiana Vilhelmová.
Most - Česká televize v příštím roce zamíří do Mostu s natáčením osmidílného komediálního seriálu s pracovním názvem „Most" scenáristy Petra Kolečka (Okresní Přebor, Čtvrtá hvězda) a kreativního producenta ČT Michala Reitlera (Případy 1. oddělení, Nevinné lži, Neviditelní). Informovala o tom Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje, který začal více spolupracovat s filmaři.

V Mostě bude Česká televize natáčet nový komediální seriál

Mostecko
PADESÁTKA. V retroscénách Kotkova debutu si na horách zahrály (zleva) Tereza Voříšková a Eliška Křenková.
Praha - Co víc by si mohla o Vánocích kina přát než dobrou a chytrou komedii? Přesně tu totiž uvidíme od čtvrtka na plátnech kinosálů. Zbrusu Nový zákon natočil belgický filmař Jaco Van Dormael, který s použitím biblických motivů odvyprávěl originální příběh o agresivním Bohu a jeho malé dceři, jež se vzbouří proti jeho zákonům. Jako vždy v jeho filmech jde i tady o poetické, mírně filozofující vyprávění, kde se zamýšlí mimo jiné nad tím, co bychom udělali, kdybychom znali datum své smrti. V jedné z vedlejších rolí si po boku gorily zahrála Catherine Deneuveová. Dlužno dodat, že lepší dárek v kinech si diváci na Štědrý den nemohli přát…

Filmové premiéry: Bůh jako macho, Padesátka a orli

Film a televize
Padesátka - Vojta Kotek.
Praha – Komedie režiséra Vojty Kotka z horského a běžkařského prostředí Padesátka nabízí drsný a místy nekorektní humor, který aktéři snímku označují jako „horský". Příběh, který se odehrává v současnosti i v 70. letech, navazuje na klasické české komedie z prostředí hor S tebou mě baví svět, Anděl na horách, Krakonoš a lyžníci nebo Sněženky a machři. Do tuzemských kin distribuční společnost Bontonfilm film uvede 24. prosince.

Komedie Padesátka režiséra Vojtěcha Kotka nabízí drsný humor

Film a televize
Padesátka - Vojta Kotek.
Zlín - Režisér a herec Vojta Kotek, herci Jakub Prachař, Jakub Štáfek, Hana Vagnerová, scénárista Petr Kolečko a běžec na lyžích Martin Koukal zavítají 14. prosince do Zlína, aby uvedli v celorepublikové premiéře svou novou komedii Padesátka. Se svými fanoušky se před promítáním filmu setkají v galerii obchodního a zábavního centra Zlaté jablko při autogramiádě.

Ve Zlíně bude autogramiáda k filmu Padesátky

Ostatní
Padesátka - Vojta Kotek.
Zlín - Režisér a herec Vojta Kotek, herci Jakub Prachař, Jakub Štáfek, Hana Vagnerová, scénárista Petr Kolečko a běžec na lyžích Martin Koukal zavítají 14. prosince do Zlína, aby uvedli v celorepublikové premiéře svou novou komedii Padesátka. Se svými fanoušky se před promítáním filmu setkají v galerii obchodního a zábavního centra Zlaté jablko při autogramiádě.

Ve Zlatém jablku bude autogramiáda k filmu Padesátky

Volný čas
Herečka a zpěvačka Barbora Poláková.
Praha /ROZHOVOR/ – Je nejen zajímavá herečka a tanečnice (jak dokázala v show StarDance… když hvězdy tančí), v poslední době o sobě dává Barbora Poláková vědět také jako zpěvačka. Velký ohlas vzbudila už písní a videoklipem Kráva, teď u posluchačů boduje hvězdně obsazeným klipem k písničce Nafrněná, který to za dva měsíce dotáhl na YouTube na více než šest milionů zhlédnutí. Nafrněná navíc předznamenává její sólový debut, který produkuje Jan P. Muchow a u Supraphonu vyšel v těchto dnech.

Barbora Poláková: Všichni známe křivdy a víme, jak nás zraňují

Hudba
Stromboli
Třebíč - Veliké Lalula, Osiřela košilela, Ó hory, ó hory. Poznáváte? Nezapomenutelné hity legendární české kapely Stromboli. Snoubí se v nich brilantní kytarová ekvilibristika kytarového mága Michala Pavlíčka s étericky levitujícími vokály Báry Basikové.

Stromboli dorazí v únoru, lístky se už prodávají

Volný čas
Dva herci, čtyři postavy. Komedie Žena za pultem2: Pult osobnosti vyprodala Městský dům v Přerově.
Žamberk – Komedie tak šílená, že by snad jednou mohla být i pravdivá. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v legendárním divadelním představení režiséra Davida Drábka se představí v Žamberku.

Žena za pultem: pult osobnosti v Žamberku

Divadlo
ZPĚVAČKA BÁRA BASIKOVÁ s nejnovějším albem rockové skupiny Stromboli.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/- Jak se zpěvačka Bára Basiková těší na svůj koncert se skupinou Stromboli na velkém letním Open Air Festivalu Benátská!, který bude hostit Vesec u Liberce od 23. do 26. července 2015? Právě Stromboli tu vystoupí v pátek 24. července. A jak na žateckou Dočesnou letos v září?
11 fotografií

Stromboli s Basikovou pobaví Benátskou! a pak i Dočesnou

Hudba
RETRO. Marek Taclík a Jakub Prachař.
Karlovy Vary - Nejen filmový festival na kolonádě. Také režijní debut Vojty Kotka se odehrává v duchu padesátky, kterou má přímo v titulu. „Už když jsme připravovali hru pro A Studio Rubín, cítil jsem, že látka má filmový potenciál," vysvětlil dnes její autor a spoluautor scénáře Petr Kolečko. 

Vojta Kotek dorazil s vlastní Padesátkou

Film a televize