ŠTÍTEK: Petr Kolečko

Jan Masaryk (1947).
Praha – Muž s kontroverzním osudem. To je Jan Masaryk, významný diplomat a po druhé světové válce ministr zahraničí v Gottwaldově vládě. A také hrdina nového českého filmu Masaryk, u něhož se sešla poněkud netypická autorská dvojice. Petr Kolečko, scenárista a převážně autor satirických komedií a Julius Ševčík, režisér krimi Normal, kde si zahráli Dagmar Havlová 
a Milan Kňažko.

Film Masaryk bude i o národní zbabělosti

Film a televize
Vojta Kotek.
Praha/Špindlerův Mlýn - Populární herec Vojta Kotek začne jako režisér natáčet celovečerní komedii Padesátka podle scénáře Petra Kolečka. Film se odehrává v zimě na horách a jeho děj se točí okolo lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařského závodu Tříkrálová padesátka a muže, který se rozhodl poznat svého otce. Tvůrci Padesátky slibují situační i konverzační humor, překvapivé zvraty i horský klid, oznámili dnes tvůrci tohoto projektu na setkání s novináři ve Špindlerově Mlýně.

Vojta Kotek začne natáčet filmovou komedii Padesátka

Film a televize
Představení. Divadelní soubor SemTamFór ze Slavičína. Ilustrační foto
Zlín - Sto padesát představení ročně po celé republice. Vznikla ve Slavičíně, nyní zkouší v klubu Dílna, který patří pod Městské divadlo Zlín. Stručná charakteristika Nezávislé divadelní scény SemTamFór, která se ze svých amatérských počátků vypracovalo na profesionální úroveň.

SemTamFór umí i učit děti třídit odpad

Volný čas
Tragikomedii Poker face nazkoušela činohra Jihočeského divadla pro úplně novou scénu Na Půdě. Hru napsal dramatik Petr Kolečko, jenž je známý mimo jiné jako spoluautor televizních seriálů Čtvrtá hvězda a Okresní přebor.
České Budějovice – Co se stane, když se během jednoho vánočního večera prolnou minulé i současné události, tři generace, dva politické režimy a dvě ideologie? O tom vypráví tragikomedie mladého českého dramatika Petra Kolečka Poker face, kterou dnes Jihočeské divadlo uvádí jako historicky první premiéru na nové Studiové scéně Na Půdě. V komorním rodinném příběhu vystupují jen čtyři herci.
19 fotografií

Jako první nasadí Na Půdě Poker face

Volný čas
Jihočeské divadlo dokončilo rekonstrukci. Divákům nabídne novou studiovou scénu, kavárnu i rozšířené předsálí.
České Budějovice – Činohra tu odehraje moderní komedii, následující večer bude patřit komornímu koncertu nebo experimentálnímu baletu 
a vlastní představení mohou nazkoušet třeba i žáci nedaleké základní školy. Tak by měla podle vedení Jihočeského divadla fungovat právě dokončená Studiová scéna Na Půdě. Jedná se o největší novinku, kterou přinesla déle než rok trvající rekonstrukce, jejíž náklady činí asi 29 milionů korun.
11 fotografií

Na Půdě Jihočeského divadla mají nejlepší světla a zvuk

Volný čas
Trojka Troškovy komedie omílá známé postavy a klišé (na snímku vpravo Jana Synková).
Praha /RECENZE/ - Úvodní řeč Zdeňka Trošky, kterou pravidelně obšťastňuje premiérové publikum, nápadně připomíná kvalitu jeho posledních komedií. Dvojkové a trojkové odvary jeho Babovřesek jsou totiž takřka stejné, jako okřídlená věta pana režiséra „Točím komedie pro lidi" - bez inovace a bez vtipu. Zdeněk Troška nikdy neopomene sdělit, že má vždy v kině spoustu diváků. Že se mu ovšem díl od dílu jeho příznivci tenčí, o tom mlčí. Stejně jako o tom, že už si patrně ani v soukromí nepřipouští, jak mocný je pád jeho filmařského řemesla.

Babovřesky 3 přišly definitivně o humor i cit pro žánr

Film a televize
AUTOR. Nápady jsou, jen je někdy nestíhám lustrovat, říká Michal Pavlíček.
Praha /ROZHOVOR/ - Faust, Sociální sítě, Fiat Lux. Ale hlavně Stromboli, legendární muzikantské uskupení i album, jehož výbušnost přiléhavě charakterizoval titul zvolený dle italské sopky. To vše jsou aktuální projekty spjaté se jménem Michal Pavlíček.

Michal Pavlíček: Ďábla s úpisem zatím nepotřebuju!

Volný čas
AUTOR. Nápady jsou, jen je někdy nestíhám lustrovat, říká Michal Pavlíček.
Praha /ROZHOVOR/ – Faust, Sociální sítě, Fiat Lux. Ale hlavně Stromboli, legendární muzikantské uskupení i album, jehož výbušnost přiléhavě charakterizoval titul zvolený dle italské sopky. To vše jsou aktuální projekty spjaté se jménem Michal Pavlíček. V původní sestavě včetně hostů zazní Stromboli zítra v pražské O2 Areně.

Michal Pavlíček: Ďábla s úpisem zatím nepotřebuju!

Hudba
CYKLUS. Herečka Hana Vagnerová v dílu s ženským tématem Moje pravda.
Praha - Sláva, cyklus Nevinné lži dospěl ke svému konci. V neděli večer odvysílala Česká televize poslední díl Hra. Není sporu o tom, že v rámci podzimní nabídky veřejnoprávní stanice šlo o jeden z nadprůměrných projektů, který producentsky zaštítili manželé Vrabelovi. Jak autorsky, tak režijně (na druhé sérii se podíleli kromě producentky Terezy Vrabelové i režiséři Bohdan Sláma, Jitka Rudolfová a Peter Bebják). Pět nových dílů navázalo na předchozích osm, které jsme viděli už začátkem loňského roku. A opět je pojilo totéž téma: jak může zdánlivě nevinná lež obrátit člověku život naruby.

Nevinné lži nasbíraly České televizi body

Film a televize
Nová sezona Divadla Lampion nabídne čtyři premiéry a  desítky starších repríz.
Kladno – Pětašedesátou sezonu zahájí v sobotu 4. října loutkové Divadlo Lampion. Premiéru zde od 18 hodin bude mít nová pohádka Vánoce ve Špekově. Na míru ji kladenskému divadlu napsal známý dramatik a scenárista Petr Kolečko. Reprízy ale inscenaci čekají především v adventním období.

Nová sezona v Divadle Lampion začíná už v říjnu vánočně

Volný čas
Vinnetou navštívil divadlo
Třebíč - Nesmrtelná dobrodružství náčelníka kmene Apačů Vinnetoua a Old Shatterhanda v podání herců Městského divadla Kladno uvidí diváci v Třebíči. Na hru nazvanou Vinnetou se mohou těšit v pondělí 22. září v divadle Pasáž v Třebíči.

Vojtěch Kotek se předvede jako Vinnetou

Divadlo
Vinnetou navštívil divadlo
Třebíč - Nesmrtelná dobrodružství náčelníka kmene Apačů Vinnetoua a Old Shatterhanda v podání herců Městského divadla Kladno uvidí diváci v Třebíči. Na hru nazvanou Vinnetou se mohou těšit v pondělí 22. září v divadle Pasáž v Třebíči.

Vojtěch Kotek se předvede jako Vinnetou

Volný čas
Herec Ivan Trojan.
Praha - První novinku sezony začne 13. října se souborem Dejvického divadla v Praze zkoušet režisér Jiří Havelka. Bude to už jeho třetí spolupráce s tímto souborem. Po inscenacích Černá díra (2007) a Wanted Welzl (2011) půjde o další autorskou inscenaci. Jejím námětem bude autismus a inspirací kniha australské spisovatelky Donny Williamsové, jež sama autismem trpí, nazvaná Nikdo nikde. Premiéru bude mít v prosinci.

Dejvické divadlo uvede v sezoně dvě autorské novinky

Divadlo
Jiří Mádl.
Praha /ROZHOVOR/ – Jiří Mádl je momentálně jedním z nejvytíženějších mladých umělců, kteří se pohybují napříč filmovými parketami. Má na kontě úspěšný debut Pojedeme k moři, s nímž dosud objíždí festivaly, píše další scénáře a teď se načas vrátil před kameru i jako herec. V komedii Správnej dres, kterou podle scénáře Petra Kolečka natáčí Stano Sládeček ve středočeských Zdiměřicích, hraje hokejistu. Příběh se točí kolem toho, že bychom neměli rezignovat na vlastní růst. V hlavních rolích se kromě Mádla objeví Adrian Jastraban a Taťána Kuchařová.

Jiří Mádl o komedii Správnej dres: První chvíle jsme s Táňou protrpěli

Film a televize
První díl Nevinných lží v režii Terezy Vrabelové přinesl znovu kvalitu scénáristickou i režijní. V rolích sparťanských fanoušků excelovali Kryštof Hádek a Marek Taclík (na snímku).
Praha - Po víkendu je to zjevné. Nejzdařilejším původním počinem podzimní obrazovky je zatím nedělní cyklus Nevinné lži České televize, který navazuje na loňskou první řadu z produkce Jana a Terezy Vrabelových.

Duše diváků topí vodníci i vinaři

Film a televize
Dobrovolníci pomáhají s přestavbou kina Hraničář na budoucí divadlo.
Ústí nad Labem - První premiérou spolku Činoherák Ústí v rekonstruovaném kině Hraničář (a 43. sezony Činoherního studia, jehož je spolek faktickým nástupcem) bude Kráska z Leenane, inscenace slavného textu britského autora Martina McDonagha.

První premiérou Činoheráku v kině bude Kráska z Leenane

Hudba
PÁLAVA. Pohled na kraj z areálu Vinařství U Kapličky, kde se natáčecí štáb pohybuje.
Praha /ROZHOVOR/ – Má největší vinařství ve fiktivních jihomoravských Křeticích, jeho víno ovšem nechutná ani jeho otci Olinovi, jinak starostovi. Pro svou vesnici ale dokáže leccos zařídit, protože má peníze a konexe. O kom že je řeč? O Františku Vlčkovi z nového seriálu Vinaři, který se má stát podzimním programovým tahákem televize Prima. „Vlček je zástupce velkovinařské školy, je to člověk, který vlastně o vínu nikdy nic nevěděl. Neumí ho vyrábět, ale daří se mu ho ve velkém prodávat – hlavně aby chutnalo Pražákům," říká představitel Vlčka Hynek Čermák.

Hynek Čermák o Vlčkovi: Víno vyrábět neumí, ale prodává ho ve velkém

Film a televize
Miroslav Táborský
Praha /ROZHOVOR/ - „Partnerkou" je mu koza a charakteristický je tím, že kolem sebe trousí moudra o víně i o životě. Řeč je o Janu Fuksovi ze seriálu Vinaři, který se odehrává ve fiktivní vesnici Křetice. Na jižní Moravě (většinou kolem Mikulova) jej pro televizi Prima právě natáčí režiséři Vojtěch Moravec a Dan Wlodarczyk (autorem je Petr Kolečko, režijní supervizi má Jiří Vejdělek). „Fuksa je takový strejc, tak trochu pábitel," usmívá se jeho představitel Miroslav Táborský.

Miroslav Táborský o nové roli: Strejc, co rád posedí s kamarády u sklenky vína

Film a televize
Michal Hrůza.
Praha /ROZHOVOR/ - Po noci následuje den. A není tomu jinak ani v případě názvů alb jednoho z nejúspěšnějších a nejvyhledávanějších domácích autorů a hitmakerů současnosti Michala Hrůzy. Po první části projektu Noc, který vyšel na jaře 2012, teď přichází s jeho pokračováním Den (opět Universal Music), které obsahuje podzimní singl Světozor a filmové hity Duše do vesmíru, Venuše (oba ze snímku Martin a Venuše) a Zakázané uvolnění (ze stejnojmenného filmu Jana Hřebejka a scenáristy Petra Kolečka).

Michal Hrůza: Ve své kariéře jsem nedělal desku s větší lehkostí

Hudba
Vinnetou navštívil divadlo
Kolín - Hrdinové divokého západu z pera spisovatele Karla Maye ožili ve čtvrtek večer na prknech kolínského Městského divadla, soubor Městského divadla Kladno totiž místní předplatitele skupiny E potěšil hrou Petra Kolečka v režii Ondřeje Pavelky Vinnetou a to s Vojtou Kotkem a Jakubem Prachařem v hlavních rolích.
53 fotografií

Do divadla zavítal Vinnetou

Kolínsko
Michal Hrůza na koncerty vyrazí se svou Kapelou Hrůzy.
Louny, Praha, Liberec /VIDEO/ - Píseň se jmenuje jako Janova nová komedie Zakázané uvolnění. Do kin jde 5. června. Živě by ji mohl zazpívat Michal Hrůza už na 1. Zloun Festu za týden nebo v červenci ve Vesci na festivalu Benátská.

Michal Hrůza má hit i klip k novince Jana Hřebejka

Hudba
Michal Hrůza na koncerty vyrazí se svou Kapelou Hrůzy.
Louny, Praha, Liberec - Píseň se jmenuje jako Janova nová komedie Zakázané uvolnění. Do kin jde 5. června. Živě by ji mohl zazpívat Michal Hrůza už na 1. Zloun Festu za týden nebo v červenci ve Vesci na festivalu Benátská.

Hrůza má hit i klip k novince Jana Hřebejka

Volný čas
Boleradický divadelní spolek bratří Mrštíků.
Boleradice – Divadelní spolek bratří Mrštíků v Boleradicích, který stojí za jedinou kamennou scénou s pravidelným programem na Břeclavsku, žije tento týden již tradiční krajskou přehlídkou ochotnického divadla Jarní Sešlost. Nahlédnout do aktuálního repertoáru spřátelených amatérských souborů mohou lidé ještě dnes či zítra. Připravit by si měli zejména své bránice, diváky totiž opět čekají zejména komedie.

Tip na víkend. Únavu v divadle pocítí hlavně bránice

Volný čas
Sitcom Marta a Věra.
Praha /VIDEO/ – Čtvrtou hvězdu dnes na obrazovkách České televize vystřídá sitcom Marta a Věra, který diváky zavede do prostředí fiktivního slevového serveru Leeevně.cz. Prvně zmíněnou ztvární Barbora Poláková, druhou Sabina Remundová. „Parťákem" do trojice jim bude Pavel Liška coby majitel firmy Brouček.

Marta a Věra aneb vítejte v Leeevně.cz

Film a televize
Ilustrační foto
Praha – Sitcom Marta a Věra, jehož první díl s názvem Teambuilding odvysílá Česká televize (ČT) 31. března, zavede diváky do prostředí fiktivního slevového serveru Leevně.cz. V hlavních rolích hrají Barbora Poláková, Sabina Remundová a Pavel Liška. Režiséry cyklu jsou Jaroslav Fuit a Zdeněk Dušek. Osm osmadvacetimi­nutových dílů natočila tvůrčí skupina kreativního producenta Michaela Reitlera za 12 dní.

Česká televize chystá seriál z prostředí slevového serveru

Film a televize
NOVINKY. Zleva Petr Stach, Ondřej Vetchý, Miroslav Vladyka a Filip Blažek v Případech 1. oddělení.
Praha – Moderně natočená čtrnáctidílná kriminálka Případy 1. oddělení a dvanáctidílný komediální sitcom Čtvrtá hvězda – dvě novinky, které se už dnes večer objeví na obrazovkách České televize. Ta první je inspirována skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy, ta druhá pak vykresluje osudy zaměstnanců jednohopodivného tříhvězdičkového hotelu na periferii Prahy.

Jaro v České televizi? Premiérová kriminálka, sitcom i retro

Film a televize