ŠTÍTEK: Země

Lidé udělali ve vesmíru už několik ohromujících rekordů. Deník připravil jejich přehled.
Nedávno nastolil ruský kosmonaut Oleg Kononěnko nový vesmírný rekord. Stal se člověkem, jenž strávil ve vesmíru nejdelší dobu, přežil v něm 878 dnů a 12 hodin. Svého předchůdce Gennadije Padalku pokořil přibližně o půl hodiny. Vesmír je plný dalších neuvěřitelných rekordů, nad kterými zůstává rozum stát. Deník připravil jejich přehled.

Vesmírné rekordy berou dech: Nejdelší pobyt, nejdál od Země, nejstarší astronaut

Vesmír
Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti.
Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti. Toto náměstí na Praze 5, v okolí stanice metra Hůrka, je velmi důležité, protože se poslední dobou Slunce projevuje velmi častými anomáliemi a v létě je stále větší teplo. Sluneční náměstí je navíc pokryto dlaždicemi, ze kterých ve slunných letních dnech sálá obrovské horko.
19 fotografií

Aktuální události ve světě čísla 27

Čtenář reportér
Matky
Matky, milenky, zpěvačky i lingvistky. Proti hrdinkám svádějícím bitvu s muži, slávou i mimozemšťany nastoupí o víkendu v televizi také silná pánská pěchota. Stárnoucí mládenec v rozkošném podání Leoše Suchařípy, vědec s tváří Jeremyho Rennera a Sylvester Stallone alias legendární Rocky. Je rozhodně z čeho vybírat a ochuzeni nebudou ani fanoušci popu. V plné parádě se připomene například švédská ABBA.
6 fotografií

Na co koukat o víkendu v TV: Faunovy erotické touhy, uhnané matky a Rocky

Film a televize
Martin Vopěnka
Někdo se narodí těžce poškozený a trpí. Někoho jiného těžce zraní bezohledný řidič. A on nezaslouženě trpí.

Nesamozřejmost

Hlasy Deníku
Io je vulkanicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. S průměrem 2 263 km je o něco větší než pozemský Měsíc.
Vesmírná sonda Juno proletí v sobotu 30. prosince těsně kolem Jupiterova vulkanického měsíce Io. Bude to nejbližší průlet tělesa ze Země za posledních 20 let. Juno se k měsíci přiblíží na vzdálenost asi 1 500 kilometrů od jeho povrchu. Nasbírá přitom údaje, které vědcům pomohou zjistit více informací o vulkanické činnosti a geologických vlastnostech jednoho ze čtyř největších měsíců plynného obra.

Sonda Juno může odhalit tajemství měsíce Io. Proletí kolem něj extrémně blízko

Vesmír
Úplněk nad hradem Hazmburk.
V úplňku je Měsíc na opačné straně od Země než Slunce. Tuhle magickou podívanou si pozorovatelé mohou užívat v době, kdy má nový měsíc stáří 14,8 dne, a je tak plně osvícený. V letošním roce nás ten úplně poslední úplněk teprve čeká. K tomuto jevu se vážou legendy o upírech a vlkodlacích, indiáni pro ně mají názvy související s děním v přírodě. Úplňky ale ovlivňují u mnoha lidí i náladu a zdravotní stav. Měsíční fáze ovlivňují nespavost, objevují se bolesti hlavy i kloubů. Kdy budou úplňky v roce 2024, co se při nich děje a kdy nás čeká superúplněk?
30 fotografií

Úplňky jsou nádhernou podívanou, ale také noční můrou pro řadu lidí

Zdraví
Martin Vopěnka
Tři známí spisovatelé, tři povídky o vděčnosti. Deník požádal naše stálé spolupracovníky z řad spisovatelů, spisovatelek, překladatelů a nezávislých publicistů, aby nám v adventní době napsali svoje vlastní povídky o vděčnosti. Toto je jedna z nich - od Martina Vopěnky. Věříme, že vám zpříjemní adventní nebo vánoční chvíle s naším Deníkem vděčnosti.

Povídka Martina Vopěnky: Nesamozřejmost

Hlasy Deníku
Východ Země - jeden z nejslavnějších snímků 20. století pořídil astronaut Bill Anders z mise Apollo 8.
Přesně před 55 lety odstartovala do vesmíru americká mise Apollo 8. Přestože představovala velmi rizikový krok, byla úspěšná - na Štědrý den se tříčlenná posádka jako vůbec první dostala na oběžnou dráhu Měsíce a přirozený satelit Země obletěla. Pořídila při tom nejen ikonickou fotografii. Na Zem muži od Měsíce poslali i speciální vánoční přání.
14 fotografií

Podívej, vychází Země. Apollo 8 obletělo Měsíc na Vánoce, poslalo dojemný vzkaz

Historie
Pětice studentů se v pátek vrátila ze simulovaného letu na Mars.
/FOTOGALERIE/ Stohodinovou cestu na planetu Mars zažila pětice středoškolských studentů, z toho dva z jižní Moravy. Pomohl jim k tomu svého druhu nejdelší počin v celé Evropě, Expedice Mars. Posádka odstartovala první prosincové pondělí. Zpátky na Zem, do Hvězdárny Vyškov se vrátili studenti ze své simulované cesty před pátečním polednem.
37 fotografií

VIDEO: Z Marsu se studenti vrátili do Vyškova, letěli sto hodin

Vyškovsko
Satelitní snímky Prahy z družice Sentinel
Podívat se na hlavní město z oběžné dráhy nevyžaduje nutně místo ve vesmírné lodi. Daleko dostupnější jsou třeba snímky satelitní, které veřejnosti zprostředkovává program Copernicus. Deník přináší několik snímků z přelomu listopadu a prosince, kdy i povětrnostní podmínky umožnily objektivům satelitu zprostředkovat čistý pohled na zimní Prahu.
10 fotografií

Unikátní snímky. Podívejte se, jak vypadá zasněžená Praha z oběžné dráhy

Regiony