ŠTÍTEK: Země

Pětice studentů se v pátek vrátila ze simulovaného letu na Mars.
/FOTOGALERIE/ Stohodinovou cestu na planetu Mars zažila pětice středoškolských studentů, z toho dva z jižní Moravy. Pomohl jim k tomu svého druhu nejdelší počin v celé Evropě, Expedice Mars. Posádka odstartovala první prosincové pondělí. Zpátky na Zem, do Hvězdárny Vyškov se vrátili studenti ze své simulované cesty před pátečním polednem.
37 fotografií

VIDEO: Z Marsu se studenti vrátili do Vyškova, letěli sto hodin

Vyškovsko
Satelitní snímky Prahy z družice Sentinel
Podívat se na hlavní město z oběžné dráhy nevyžaduje nutně místo ve vesmírné lodi. Daleko dostupnější jsou třeba snímky satelitní, které veřejnosti zprostředkovává program Copernicus. Deník přináší několik snímků z přelomu listopadu a prosince, kdy i povětrnostní podmínky umožnily objektivům satelitu zprostředkovat čistý pohled na zimní Prahu.
10 fotografií

Unikátní snímky. Podívejte se, jak vypadá zasněžená Praha z oběžné dráhy

Regiony
Otestujte si, jak moc znáte Slunce a další obry z naší galaxie
Slunce je pro život na Zemi naprosto zásadní. Na energii ze slunečního záření jsou závislé téměř všechny procesy a také podnebí, změny počasí i teploty, ale i příliv a odliv. Zemi také ovlivňují sluneční erupce a výrony koronální hmoty, které mohou způsobit geomagnetické bouře, a tím narušit rádiové a GPS signály a také zapříčinit výpadky elektrického proudu. Pojďte si v kvízu Deníku otestovat, jak moc znáte žhavou hvězdu a další obry vyskytující se ve Sluneční soustavě.

KVÍZ: Vydejte se do vesmíru. Co víte o Slunci a dalších obrech naší soustavy?

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/46. OTÁZKA/ V uplynulých týdnech mnoho lidí uchvátilo pozoruhodné nebeské divadlo - i nad Českou republikou byla velmi dobře viditelná polární záře. Češi si nad svými obydlími fotili úkaz v odstínech růžové až červené. Ti, kdo viděli polární záři například v severských zemích, si ji ale pamatují zelenou. Co určuje barvu polární záře? To už vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Proč je polární záře někdy zelená a někdy červená?

Věda
Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování
Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.
7 fotografií

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Historie
Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation poničili červenou barvou Braniborskou bránu
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
4 fotografie

ČERNÁ A BÍLÁ: Může menšina omezovat většinu?

Černá a bílá
Návštěvníci v poněkud zastaralých hasičských uniformách. Zleva Josef Dvořák, Dagmar Patrasová, Josef Bláha a Jiří Datel Novotný.
Od chvíle, kdy se expedice Adam 84 vedená akademikem Richardem vypravila do minulosti, aby zachránila planetu Zemi, uplynulo už 40 let. Ačkoli její mise dopadla jinak, než si všichni představovali, a lidstvo nebylo ohroženo ani tak neznámým tělesem putujícím vesmírem jako chybou Centrálního mozku lidstva (CML), dobrodružstvími Návštěvníků žily a žijí generace televizních diváků. Legendární seriál vstoupil na obrazovky 5. listopadu 1983. Co o něm víte?
6 fotografií

KVÍZ: Hlavně nenápadně! Milovali jste seriál Návštěvníci? Otestujte své znalosti

Film a televize
Ilustrace kosmické lodi NASA Lucy
Americká sonda Lucy, která je od roku 2021 na cestě k asteroidům na dráze kolem planety Jupiter, poslala na Zemi snímky malého vesmírného tělesa nazvaného Dinkinesh, jež má dokonce svou vlastní menší oběžnici. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid Dinkinesh se nachází na oběžné dráze Marsu a v nejširším místě měří jen zhruba 800 metrů.

Sonda Lucy poslala na Zemi snímky malého asteroidu. Má svůj vlastní měsíc

Vesmír
Částečné zatmění se dalo pozorovat a vyfotografovat v mezerách mezi mraky. Zajímavé efekty vznikaly při příchodu mraku, když se  promítnul na snímek Měsíce s delší expozicí trvající několik vteřin.
Na sobotní státní svátek si náš kosmický soused si ve spolupráci se Zemí a Sluncem připravil zajímavou podívanou. V nočních hodinách totiž vstoupil do zemského stínu a nastalo tak částečné zatmění Měsíce. To se v podstatě krylo s říjnovým úplňkem. Astronomický úkaz trochu kalila oblačnost, ale ta se postupně rozplynula, takže pozorovatelé nepřišli zkrátka.
13 fotografií

OBRAZEM: Částečné zatmění měsíce: Zemský stín v sobotu v noci ukousl kus úplňku

Zprávy
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Z okolí
Částečné zatmění Měsíce v květnu 2022.
Částečné zatmění Měsíce budou pozorovat v sobotu osmadvacátého října také obyvatelé jižní Moravy. Podle odborníků k tomu budou velmi dobré podmínky. „Lidé tak uvidí zatmění pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer,“ informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Částečné zatmění Měsíce uvidí lidé na jižní Moravě i pouhým okem

Vyškovsko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Vesmír
Pozorování na Hvězdárně Uherský Brod. Ilustrační foto
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna v Uherském Brodě

Slovácko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Zlínsko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/44. OTÁZKA/ Na naši planetu každý den dopadne množství drobounkých částic z vesmíru. Po dopadu se tělesům říká mikrometeority. Na dotaz, zda lze jejich cestu z kosmu na Zemi spatřit, odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Lze vidět pád mikrometeoritů na Zemi?

Věda
Odborníci zvou veřejnost do Riegrovy ulice.
Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uspořádá 26. října od 18 hodin panelovou diskusi pro širokou veřejnost o budoucnosti Země. Debata se má týkat úlohy přírodních a humanitních věd v současné společnosti a také informovanosti veřejnosti o environmentálních hrozbách, ztrátě biodiverzity a klimatické změně.

Planeta má potíže, univerzita nabízí veřejnou debatu

Českobudějovicko