ŠTÍTEK: Země

Noc vědců na hvězdárně ve Vlašimi: z přednášky Petra Brože Tajemství cesty na Mars.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ K mezinárodní Noci vědců se v pátek 6. října připojili vlašimští astronomové. Pro návštěvníky hvězdárny připravili nevšední zážitek. Mohli si totiž na besedě s Petrem Brožem naplánovat cestu na planetu Mars. Bavili se děti i dospělí, když vybírali odborníky do lidské posádky a určovali počet členů a zejména složení jejich zavazadel.
11 fotografií

Návštěvníci vlašimské hvězdárny vybírali odborníky pro cestu na planetu Mars

Čtenář reportér
Na planetě Zemi je spousta zajímavých míst
Zeměpis obvykle na základní škole patří - na rozdíl od fyziky, matematiky a chemie - k těm oblíbenějším předmětům. Vyzkoušejte si, jak si pamatujete učivo, které by měl znát každý osmák. A opět se nezapomeňte o test podělit se svými blízkými, abyste mohli porovnat, kdo z vás dopadl lépe.

KVÍZ: Uspěli byste v testu ze zeměpisu pro osmáky?

Do světa
První český mikrometeorit. Mikrometeorit NMM 4710 je aerodynamický černý kryptokrystalický (CC) typ, dlouhý ~0,15 mm, s nikl-železitou kuličkou na každém konci
Velmi často pocházejí ze vzdálených koutů galaxie a svým složením dokážou vyprávět o vzniku života na Zemi. Mikrometeority stále pro vědce skrývají mnohá tajemství. Metodika, jak je snadno nacházet na naší planetě, vznikla teprve nedávno. Dva čeští nadšenci společně s jejím tvůrcem nyní našli první mikrometeorit na českém území. „Je starý odhadem 5 až 10 miliard let,“ říkají v rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Hvězdný prach: Nadšenci poprvé v Česku našli mikrometeorit. Na střeše obchodu

Vesmír
Otevřete s námi pár okýnek vesmíru dokořán.
Už tento čtvrtek 5. října se na novinových stáncích objeví nové číslo prestižního časopisu National Geographic, které je mimořádně věnováno výhradně vesmíru. Na jeho české verzi se podíleli pracovníci a spolupracovníci Hvězdárny a planetária Brno. Součástí vydání je unikátní mapa hvězdné oblohy s plakátem mlhoviny Sloupy stvoření v podání Webbova kosmického dalekohledu.

Nenechte si ujít nové vesmírné číslo National Geographic. Je nadpozemské

Vesmír
Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání
Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Věda
Běžci si akci maximálně užili.
V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil již sedmý ročník charitativního běhu pořádaný ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Předešlých šest ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné, luskouny ostrovní a loskutáky niaské. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům bezobratlých živočichů – korálům.
3 fotografie

Přes dvě stě tisíc korun pro korály. Charitativní běh v Zoo Ostrava splnil účel

Čtenář reportér
Indický modul během své cesty k Měsíci
Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to v pondělí řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu počátkem září před příchodem mrazivé lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt.

Indická mise na Měsíci: Naděje na probuzení robotického vozítka slábne

Vesmír
Sua Ocean Trench je ikonickým místem Pacifiku
Země, která vznikla po výbuchu sopek. Stát s krásnými horami, řekami i jezery s průzračně čistou vodou. A také místo, které nezná význam slova stres. To je Samoa. Jeden z nejkrásnějších koutů planety, který najdete v Tichém oceánu. A pokud jde o koupání, pak možná vůbec ten nejlepší. Především díky unikátnímu koupališti Sua Ocean Trench.
8 fotografií

Nejkrásnější koupání na světě je v propadlé jeskyni. Turistům z něho padá brada

Do světa
Vyráběly se známky a obálky s vyobrazením Lajky, stejně jako značkové cigarety a zápalky.
Prvními průkopníky cest do vesmíru byla zvířata. V cestě do neznáma člověku významně pomohli také psí kosmonauté. Vůbec první živou čtyřnohou bytostí, která se po startu 3. listopadu 1957 dostala na oběžnou dráhu kolem Země, byla toulavá fenka. Jméno Lajka, které podle svého hlasitého štěkání dostala, se stalo synonymem oddanosti nejlepšího přítele člověka. Byla obětí vědě na jednosměrné misi do vesmíru.
5 fotografií

Lajka vzlétla do kosmu pro jistou smrt. Jako první tam ale vyrazili jiní tvorové

Vesmír
Čtyřicet milionů let před dinosaury vládl Zemi jiný obří tvor. Pampaphoneus biccai byl největší masožravec své doby
Při zmínce o prehistorických monstrech se lidem většinou vybaví dinosauři z Jurského parku, jako je tyrannosaurus rex nebo velociraptor. Dinosauři ale nebyli první predátoři, kteří po Zemi před miliony let chodili. Brazilští vědci z Federální univerzity Pampa našli 265 milionů let starou zkamenělinu, která ukazuje lovce, jenž Zemi dominoval 40 milionů let před proslulým T-rexem.
4 fotografie

Zemi vládl miliony let před T-rexem. V Brazílii našli kosti obávaného predátora

Objevy
Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.
Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.
5 fotografií

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Náchodsko
Ilustrační snímek
Poškozování planety člověkem, využívání přírodních zdrojů a znečištění učinilo ze Země místo, které už není pro člověka bezpečné. Podle 29 vědců z osmi zemí už bylo překročeno šest z devíti takzvaných planetárních limitů, v některých případech výrazně. „Země se nyní nachází mimo pro lidstvo bezpečný operační prostor,“ uvedli vědci ve studii zveřejněné v odborném časopise Science Advances.

Příliš znečištěná planeta. Země již není pro člověka bezpečná, varují vědci

Věda
Záznam seismografu z 20. ledna 2021 v Českém Krumlově.
Katastrofální zemětřesení o síle 6,8 – 6,9 na Richterově stupnici, které v pátek 8. září postihlo Maroko, plní novinové stránky po celém světě. Otřesy způsobily smrt více než dvou tisícovek lidí a zranily tisíce dalších. Ačkoliv zdaleka nejsou tak silná a nepáchají tak děsivé škody, zasáhnou občas zemětřesení i jižní Čechy.
5 fotografií

Zemětřesení se nevyhýbá ani jižním Čechám. Otřesy cítí na Šumavě i u Orlíku

Českobudějovicko
Dorůstající Měsíc bude několik dní vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Vedle zářícího uzoučkého srpku uvidíme i zbytek Měsíce, ale v utlumeném bledém zbarvení
Noci na začátku podzimu jsou příjemné a přejí pozorování oblohy. Nenechte si proto v polovině září ujít příležitost sledovat Měsíc, jehož podoba bude trochu nezvyklá a který bude vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Lidem, kteří se o víkendu zahledí na večerní nebe, možná bude vrtat hlavou, co zvláštní podívanou a popelavý svit Měsíce způsobuje. Tento jev sledovali lidé už od pradávna a vymýšleli si pro něj nejrůznější vysvětlení. Jako první odhalil původ zvláštního světla už před půl tisíciletím geniální Leonardo da Vinci. 

Země v úplňku zabarví Měsíc do popelava. Sledujte o víkendu večerní oblohu

Vesmír
Ilustrace družice Sova.
/FOTO/ Přesnější předpověď nástupu extrémního počasí umožní vědcům data nasbíraná družicí brněnské společnosti OHB Czechspace. Vzniknout díky tomu mají lepší klimatické modely upozorňující, že nastanou přívalové deště, bouřky, silný vítr nebo tornáda. O tom, zda technologie, která je součástí výzvy Ambiciózní projekty České republiky, postoupí v hodnocení dál a skutečně vyletí do vesmíru, rozhodne česká delegace Evropské vesmírné agentury v září.
5 fotografií

VIDEO: Vyšle Brno satelit do vesmíru? Upozornil by na tornádo, jasno bude v září

Brněnsko
Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro
Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Film a televize
Marie Horáčková
Strhla na sebe velký zájem a pozornost nejen médií. Důvod je nasnadě. Lukostřelkyně Marie Horáčková, která se první srpnovou neděli stala mistryní světa, je teprve druhou českou světovou šampionkou tohoto sportu v historii. Před pětadvacetiletou rodačkou z Plzně to dokázal František Hadaš před 85 lety. Senzační zlato Horáčkové umocňuje fakt, že turnaj v Berlíně vyhrála ze 42. místa světového žebříčku.
3 fotografie

Lukostřelba? Člověk se uzavře do své reality, říká mistryně světa Horáčková

Ostatní sporty
Start ruské rakety s modulem Luna-25
Ruský lunární modul Luna-25 „po nárazu do povrchu Měsíce přestal existovat“ poté, co se vymkl kontrole a dostal na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos. Zpráva přišla den poté, co Roskosmos ohlásil „nestandardní situaci“ při manévrech před přistáním, která nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SELČ). Operátoři s modulem ztratili spojení o 47 minut později.

Rusko ztratilo modul Luna-25. Vymkl se kontrole a narazil do Měsíce

Vesmír