ŠTÍTEK: Země

Velké družice a malý nanosatelit. Když Fermi a GRBAlpha detekovali záblesk, observatoř Neila Gehrelse Swifta byla na druhé straně Země a o hodinu později výbuch lokalizovala díky jeho dosvitu
/VIDEO/ Vědecký úspěch si připsali na své konto astrofyzikové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Přispěli k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace za pomoci mini-družic GRBAlpha, která je nejmenšího svého druhu na světě," sdělila za fakultu Tereza Fojtová. Je manažerkou mediální komunikace Přírodovědecké fakulty. Médiím poskytli vědci i video, jehož autorem je NASA.
2 fotografie

Nejmohutnější exploze od počátků civilizace. K pozorování přispěli vědci z Brna

Brněnsko
Krvavý vodopád v Antarktidě je pozoruhodným přírodním úkazem
Krvavé vodopády na Antarktidě byly pro vědce dlouhou dobu záhadou. Všichni se podivovali nad tím, jak je možné, že pod ledovcem proudí voda, která má temně rudou až nahnědlou barvu. Tajemstvím bylo také to, jak je možné, že při její teplotě minus 17 stupňů Celsia nezamrzne. Tajemství nedávno vědci rozluštili, vše má na svědomí kov ve vodě.

Na Antarktidě proudí krvavé vodopády. Nezamrzají a připomínají rudou lázeň

Věda
Umělecká představa mezihvězdného tělesa 'Oumuamua
Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale nová hypotéza nepřesvědčila, napsal deník The Times.

Vědci vysvětlili dráhu tajemného vesmírného objektu. Teorie o UFO ale stále žije

Vesmír
Planetka Ryugu
Každý člověk alespoň jednou za život přemýšlel nad tím, zda existují mimozemšťané. Vědci jsou nyní o krok blíže pochopení vzniku života a toho, zda se procesy, které k němu vedly, mohou opakovat i jinde ve vesmíru. Podle nejnovějších výsledků analýzy vzorků z asteroidu Ryugu se totiž zdá, že organické stavební kameny života pocházejí z vesmíru, nikoliv ze Země. 

Jak vznikl život na Zemi? Vědcům se zřejmě podařilo najít ve vesmíru odpověď

Vesmír
Svítící nanostruktura na Moravském náměstí.
Přežije vařící vodu, chlad vesmíru i třeba radioaktivní záření. Obří model želvušky, mikroživočicha s ohromnou odolností a svítící nanostruktura na Moravském náměstí se staly pro letošek symbolem Dnů elektronové mikroskopie v Brně. V Galerii Vaňkovka mohou lidé vidět želvušku, která je zvětšená pět tisíckrát, od úterního odpoledne do nedělního podvečera. 
32 fotografií

VIDEO: Nová dominanta Moravského náměstí v Brně. Podívejte, co tam stojí

Brněnsko
Zatopená silnice ve městě North Port na Floridě, kterou zasáhl hurikán Ian, 29. září 2022
Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Tvrdí to Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců jde zatím o nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci. Zprávu podpořily všechny členské země včetně České republiky.

Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varovala OSN

Svět
Festival zdraví a esoteriky.
Sokolovna v Týně nad Vltavou se v sobotu 18. a v neděli 19. března zahalila do tajemného hávu pozitivních energií, léčivých bylinek, magických obrazů, vůní svíček, porad s bylinkáři, kartáři, čtení z ruky, focení aury či šamanské očisty. A také víry či důvěry ve vliv všech těchto aspektů na lidské tělo i duši. Konal se zde 7. ročník Festivalu zdraví a esoteriky.
15 fotografií

VIDEO: Tajemné energie a péče o zdraví ovládly sokolovnu v Týně

Českobudějovicko
Chloubou Alternátoru je projekční koule, kterou vyvinuly agentury NOAA a NASA. V Evropě jich je jen třináct.
/FOTO/ Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč na více než půl roku zavře své brány. Třebíčské science-centrum láká zejména na unikátní projekční kouli dodanou z NASA, která dokáže věrně zobrazovat aktuální stav oblačnosti kdekoli na Zemi, snímky planet či Slunce. V následujících měsících však celá budova projde velkou rekonstrukcí. Projekční kouli přesunou, návštěvníci se dočkají nové expozice.
5 fotografií

Třebíčský Alternátor čeká velká rekonstrukce, zavře na dlouhé měsíce

Třebíčsko
Workshop Evropské vesmírné agentury, jehož se studentský spolek YSpace z Vysokého učení technického v Brně zúčastnil.
/FOTO/ Posunout lidstvo o krok dál na cestě za kolonizací Měsíce a Marsu se snaží studenti Vysokého učení technického spolu s Mendelovou univerzitou v Brně. Pomoci jim k tomu má experiment, jehož cílem je vyslat na oběžnou dráhu Země první český studentský satelit s buňkami sinic schopných vytvářet kyslík nezbytný pro existenci živých organismů. Satelit by mohli vědci vyslat už v roce 2025.
7 fotografií

Příprava na kolonizaci Měsíce a Marsu: pomoci má satelit z Brna s buňkami sinic

Brněnsko
Alexej Gubarev a Vladimir Remek před startem do vesmíru v roce 1978. Šlo o první pilotovaný let v rámci programu Interkosmos, ale přezdívalo se mu také náplast za osmašedesátý
Až mě mrazí štěstím, komentoval před 45 lety zpěvák Václav Neckář skutečnost, že jako třetí státní příslušník se po Sovětech a Američanech podíval do vesmíru právě Čechoslovák, vojenský pilot Vladimír Remek. Ten se stal navíc členem vůbec první mezinárodní vesmírné posádky v historii. Vztahy mezi Československem a Sovětským svazem však nebyly ve skutečnosti ani zdaleka tak vřelé, jak je měl tento let demonstrovat. A mezi kosmonauty zprvu také ne. 
16 fotografií

Náplast za okupaci? Vyslání Remka do vesmíru nešlo hladce, s Rusem měl konflikt

Česko
Rok 1978. Vladimír Remek v kabině letounu L-29.
Kosmonaut Vladimír Remek pochází z Českých Budějovic. Chodil tu na 1. stupeň rožnovské základky, mezi lety 1970 až 1976 sloužil na letišti. Na jih se rád vrací. Jihočeši ho tu mohli vidět na předávání ceny hejtmanky v roce 2018, na přednáškách či besedách nebo na setkání letců. Ve čtvrtek 2. března slaví 45. výročí své cesty do vesmíru.
68 fotografií

Před 45 lety letěl Remek do vesmíru. V Budějcích se naučil plavat a poprvé řídil

Českobudějovicko
Polární záře z obce Klobouky ve středních Čechách
Narůžovělé až červené odstíny na tmavé noční obloze. Takový pohled se v noci na 27. února naskytl dvěma fotografům ze středních Čech. Dagmar a Janu Drahokoupilových. K Zemi v tu chvíli dorazily nabité částice, která vyslala k naší planetě sluneční erupce. K ní došlo v pátek a byla natolik silná, že se polární záře, byť slabá, vyskytla i v našich zeměpisných šířkách.
5 fotografií

Noční oblohu nad Českem prozářila polární záře. Lidé nevěřili vlastním očím

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Na severu Čech byla v neděli pozdě večer k vidění vzácná polární záře. Vznikla v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobily erupce na Slunci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a astronoma Petra Horálka by v noci na úterý mohla být záře ještě výraznější. Vědci ale upozorňují, že prognózy výskytu polární záře jsou v těchto zeměpisných šířkách velmi nejisté.

V Česku byla vidět polární záře. Lidé mají šanci ji znovu pozorovat

Česko
Mezinárodní vesmírná stanice
Po dvoudenním letu v neděli na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dorazila ruská vesmírná loď Sojuz MS-23 vyslaná jako náhrada za poškozenou MS-22, která měla dopravit na Zemi dva ruské astronauty a jejich amerického kolegu. O úspěšném příletu informovala agentura TASS i americká vesmírná agentura NASA. Návrat Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a Franka Rubia byl po odkladu plánován na podzim.
6 fotografií

K ISS dorazila záchranná loď. Odveze uvízlou trojici astronautů

Vesmír
Ruská vesmírná agentura Roskomos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února
Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února. Roskosmos to podle agentury AFP oznámil v sobotu. Sojuz MS-23 je náhradním plavidlem za poškozený Sojuz MS-22, který měl z oběžné dráhy na Zemi v březnu dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Jejich mise se kvůli incidentu prodlouží až do léta nebo podzimu.
6 fotografií

Záchranné plavidlo Sojuz MS-23 vzlétne k ISS 24. února, oznámil Roskosmos

Vesmír
Část herců z Červeného trpaslíka. Zleva: Chris Barri (Rimmer), Danny John-Jules (Kocour) a Robert Llewellyn (Kryton)
„Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření.“ Takřka už kultovní hláška z britského seriálu Červený trpaslík oslavila v těchto dnech 35. výročí. Poprvé se sitcom s hologramem Hollym, Listerem, Rimmerem a Kocourem, ke kterým se v hlubokém vesmíru později připojil i android Kryton, objevil v britské televizi BBC 15. února 1988. V Čechách jej poprvé lidé spatřili 8. ledna 1999. 

KVÍZ: Červený trpaslík slaví 35 let. Vzpomenete si ještě na slavné hlášky?

Film a televize
Fotografie čeljabinského meteoru, pořízená očitým svědkem z Čeljabinského činoherního divadla
Nejdříve letící ohnivá koule, potom vše oslepující záblesk, hlasitý sonický třesk a sypající se rozbité sklo. Právě tak se před deseti lety ohlásil v ruském Čeljabinsku meteoroid, který ráno 15. února 2013 explodoval nad městem. Výbuch a následný dopad úlomků na zemi si vyžádal více než 1200 zraněných a způsobil značné škody. A přiživil i teorie o UFO. Dopad se také podařilo natočit na video.
14 fotografií

Čeljabinský meteorit: Ukázal, co dokáže síla větší než u atomovky v Hirošimě

Vesmír
Pohled na Zemi z povrchu Měsíce. Ilustrační snímek
Představte si svět, ve kterém globální oteplování znatelně zpomalilo. Fosilní paliva už se používají minimálně. Většinu věcí vyžadující energii nabíjí dostupné a obnovitelné zdroje. A na Měsíci stojí kanóny, které do vesmíru vystřelují měsíční prach, aby částečně blokoval sluneční záření. Takto si Zemi v budoucnosti představuje skupina amerických astrofyziků, kteří provedli kuriózní studii.

Jak zpomalit globální oteplování? Vědci chtějí kolem Země vytvořit prachový štít

Vesmír
Ze Zoo Ostrava. Archivní snímek Deníku.
K hnutí Reverse the Red, jehož cílem je zastavení vymírání druhů na Zemi, se společně s dalšími mezinárodními ochranářskými organizacemi připojila také Zoo Ostrava. Současně s oznámením a s připomenutím vlastních úspěchů v oblasti záchranářských aktivit ve středu 8. února zveřejnila také video s českými titulky, které hnutí Reverse the Red představuje.
54 fotografií

Boj s vymíráním druhů. Zoo Ostrava zveřejnila video o hnutí Reverse the Red

Ostravsko
Vozítko Perseverance poskytlo vědcům i široké veřejnosti vhled do toho, jaké je na Marsu počasí. Ilustrační foto
Vozítko Perseverance spravované Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), podalo první podrobnou zprávu o tom, jak vypadá počasí na Rudé planetě. V kráteru Jezero naměřilo mrazivých -55 stupňů Celsia. Zpráva ale také zachycuje změnu rychlosti větru anebo třeba atmosférického tlaku. Informaci přinesl portál Space.

Jaké panuje počasí na Marsu? Vozítko Perseverance poslalo podrobnou zprávu

Vesmír
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
Planeta Jupiter na snímku NASA ze 3. dubna 2017.
Evropská sonda Juice je připravena na svou osmiletou cestu k Jupiteru. U největší planety Sluneční soustavy se mimo jiné pokusí zjistit, zda oceány skryté pod povrchem Jupiterových ledových měsíců mají potenciál pro výskyt mimozemského života, napsala agentura AFP. Na misi, kterou Evropská kosmická agentura (ESA) zahájila na začátku loňského desetiletí, se podíleli i čeští vědci.
7 fotografií

Sonda Juice je připravena na cestu k Jupiteru. Podíleli se na ní i čeští vědci

Vesmír
Po nebi letí relativně jasná kometa, kterou zájemci mohou pozorovat i ze ždánického Hvězdária.
Po nebi letí relativně jasná kometa, jen lehce pod hranicí viditelnosti očima. Pokud byste chtěli tuto vlasatici spatřit na vlastní oči, ideální podmínky nastávají právě v těchto dnech. Ždánická hvězdárna bude mimořádně otevřená ve středu 25. ledna v 18:00 hodin, nebo během pravidelného veřejného večerního pozorování v pátek 27. ledna v 18:00 hodin.
3 fotografie

Ždánická hvězdárna láká: Zahlédněte kometu, kterou viděli naposledy neandrtálci

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Astronomové a odborníci na noční oblohu avizovali, že by od poloviny ledna až do začátku února měla být viditelná jasně zelená kometa. Ta nese název C/2022 E3 ZTF a vrátila se po neuvěřitelných 50 tisících letech. Samostatný výzkumný pracovník a vedoucí Observatoře Kleť, astronom Miloš Tichý, který založil web komety.cz, však uvedl, že její pozorování nebude úplně růžové.
10 fotografií

Kometa pravděpodobně vidět vůbec nebude, potvrdil astronom Miloš Tichý

Českobudějovicko