ŠTÍTEK: epidemie

Testovací centrum. Ilustrační foto.
Novou vyhlášku o systému epidemiologické bdělosti pro onemocnění covid-19 připravilo ministerstvo zdravotnictví. Počítá s testováním lidí, kteří se déle než čtvrt hodiny nacházeli v bezprostřední blízkosti infikovaného člověka. Nebo s ním, byť krátce, přišli do kontaktu a neměli respirátor. Bez ohledu na to, zda mají příznaky nákazy. Získané údaje chce stát shromažďovat a vyhodnocovat, vyhláška je jakýmsi manuálem pro zdravotníky, jak postupovat.
23 fotografií

Ministerstvo chystá rozsáhlejší testování na covid. Naráží ale na kritiku

Česko
Testování na covid.
V úterý přibylo v Česku 10.715 potvrzených případů covidu-19. Je to o 230 více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání tak počet nových případů vzrostl potřetí v řadě, přestože se opět méně testovalo. Vysoká byla hlavně pozitivita u preventivně testovaných. Laboratoře zaznamenaly také 1938 podezření na opakovanou nákazu, přibližně stejně jako před týdnem. Znovu se mírně zvýšila incidence, na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 508 nakažených. V nemocnicích je s koronavirem 2212 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Počty nových případů covidu opět stoupají, za úterý přibylo přes deset tisíc

Česko
Zákazníci v OC Šantovka v Olomouci
V Česku v pondělí přibylo 10 829 případů covidu, nejvíce od 1. března. Proti minulému pondělí je to nárůst o 442 nakažených. Počet podezření na opakovanou nákazu se zvýšil o 77 na 2064 případů. V nemocnicích je s koronavirem 2220 pacientů, za dva dny jich přibylo téměř 200. Opět vzrostla incidence, na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 506 nakažených. 
19 fotografií

Nejvíce nakažených za dva týdny. V Česku přibylo skoro 11 tisíc případů covidu

Česko
Odběrové místo pro testování na nemoc covid-19 - ilustrační foto.
Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 případů koronaviru, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
42 fotografií

Covid v Česku: V pátek přibylo 13 774 nakažených, nejméně za pět týdnů

Česko
Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
Šíření covidové epidemie v Česku nadále zpomaluje. Ve čtvrtek testy prokázaly 15 517 nových případů, zhruba o třetinu méně než před týdnem. O čtvrtinu na 2910 případů klesl počet podezření na opakovanou nákazu novým typem koronaviru. V mezitýdenním srovnání nižší byl ale i počet provedených testů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
23 fotografií

Covidová epidemie zpomaluje. Počet nových případů o třetinu klesl

Česko
Odběry pro testování na covid. Ilustrační snímek
V Česku epidemie koronaviru dál slábne, ve středu testy odhalily 16 986 nově nakažených, což je zhruba o 12 tisíc případů méně než před týdnem. V mezitýdenním srovnání klesá počet nově potvrzených případů devátý den v řadě. Nižší byl opět i počet podezření na opakované nákazy, těch evidují statistiky 2912, minulou středu jich bylo téměř 5000. Počet zemřelých s covidem-19 v ČR za celou dobu epidemie přesáhl 38 tisíc , ke středě zemřelo 38 050 lidí s potvrzenou nákazou.
19 fotografií

Epidemie nadále slábne. Počet zemřelých s covidem překročil 38 tisíc

Česko
Testování zaměstnanců pily Javořice - 4. března 2021
Plošné povinné testování v Česku skončí vzhledem k vývoji koronavirové epidemie k 18. únoru. Po jednání vlády informaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr školství Petr Gazdík (STAN) upřesnil, že pro školy to znamená poslední hromadné testování v pondělí 14. února. Konec s testováním k 18. únoru se týká i firem.
12 fotografií

Plošné testování skončí v únoru. Rozvolnění opatření očekává Válek v březnu

Česko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Denní přírůstek případů koronaviru v Česku byl v úterý rekordní, testy jich potvrdily 57 195. Je to téměř o polovinu víc než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 9775, víc jich bylo jen minulý týden ve čtvrtek, kdy ale číslo zvýšily dohlášené případy z předchozích dní. V nemocnicích bylo s covidem-19 v úterý 2653 lidí, zhruba o 700 víc než o týden dřív. Nad 200 se vrátil počet pacientů ve vážném stavu. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
11 fotografií

Úterní testy odhalily 57 195 případů covidu. Nejvíce od začátku epidemie

Česko
Ilustrační foto.
Počet škol, které kvůli epidemii covidu-19 požádaly ministerstvo školství o přerušení výuky, stoupl od minulého úterý do pondělka z osmi na 56. ČTK to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Školy mohou požádat ministerstvo, aby jim povolilo takzvanou změnu organizace školního roku, když kvůli vysokému počtu pracovníků v karanténě nemohou zajistit prezenční výuku. V ČR je zhruba 4200 základních a 1300 středních škol.
14 fotografií

Novinka na školách: Počet žádostí o přerušení výuky za týden stoupl z osmi na 56

Česko
Obec Komorní Lhotka.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starosta Komorní Lhotky Ivo Sztefek v rozhovoru mluví o tom, že se obec rozvíjí a rozrůstá až příliš rychle. Zmiňuje také fakt, že lázeňství tady má svou tradici. Vyzdvihuje také finskou saunu, která je hodně vyhledávaná díky tomu, že je v retro stylu a je vyhřívaná přírodním dřevem.
35 fotografií

Komorní Lhotka se rozvíjí a roste až příliš rychle, říká starosta Ivo Sztefek

Frýdecko-Místecko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Od začátku epidemie v březnu 2020 se novým typem koronaviru v České republice prokazatelně nakazily víc než tři miliony lidí. Z nich se téměř 2,7 milionu z nákazy zatím vyléčilo a 37 209 zemřelo. Podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví se do neděle potvrdilo v zemi přesně 3 013 454 případů covidu-19. Za uplynulý den testy odhalily skoro 24 tisíc nově pozitivních testů, zatím nejvíc za víkend a skoro dvakrát víc než minulou neděli.
19 fotografií

Počet nakažených v ČR překonal tři miliony. V neděli jich přibylo skoro 24 tisíc

Česko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ve středu poprvé za epidemii přesáhl 50 tisíc. Oproti předchozí středě se zhruba zdvojnásobil na 54 685, k tomu navíc přibylo 4 945 případů reinfekce. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rekord v počtu nově nakažených za den byl překonán potřetí v řadě. 
11 fotografií

Testy poprvé odhalily přes 50 tisíc případů covidu. Dvakrát více než před týdnem

Česko
Omikron způsobuje mírnější onemocnění. Oproti deltě se nedostává v takové míře hlouběji do organismu, tedy do plic, ale spíše se „drží“ v horní části dýchacích cest a průduškách. 
Vrchol vlny epidemie omikronu v Česku je tu. Už tento týden počty nakažených atakují nové rekordy v řádu desítek tisíc potvrzených nákaz denně. Naštěstí se množství nakažených zatím neprojevuje na obsazenosti nemocnic. Ukazuje se, že omikron způsobuje mírnější onemocnění. Oproti deltě se varianta nedostává v takové míře hlouběji do organismu, tedy do plic, ale spíše se „drží“ v horní části dýchacích cest a průduškách. Drtivá většina pacientů s potvrzenou nákazou omikronem pomocí PCR testu se tak léčí doma.
26 fotografií

PŘEHLEDNĚ: Domácí léčba omikronu? Pomáhají běžné léky i kloktadlo

Zdraví
Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
V neděli přibylo v Česku 12 889 potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejvyšší nárůst za neděli od začátku epidemie. Oproti předchozímu týdnu nárůst počtu nakažených stoupl zhruba o čtyři pětiny. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Hospitalizovaných s covidem-19 naopak dále ubývá. V neděli jich bylo 1448, což je nejméně od loňského 28. října. Proti předešlé neděli hospitalizovaných ubylo o 13 procent. Klesá i počet úmrtí. Za uplynulý týden zemřelo 130 lidí s covidem-19, což je o 45 procent méně než předchozí týden.
23 fotografií

Nedělní testy odhalily 12 889 případů covidu. Hospitalizovaných ale ubývá

Česko
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Epidemie covidu bude v příštím týdnu vrcholit, může být až 80 tisíc potvrzených nákaz denně. Počty nakažených budou klesat ve školách, epidemie se začne přesouvat do seniorské populace. V diskusním pořadu České televize do řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Doplnil, že na přelomu února a března by měla do ČR dorazit vakcína od firmy Novavax, registrace na očkování touto látkou by mohlo začít do 14 dnů.
19 fotografií

Epidemie příští týden vyvrcholí, míní Válek. Očekává i 80 tisíc nakažených denně

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Laboratoře v Česku odhalily v pátek 26 597 nových případů nemoci covid-19, to je dvakrát víc než před týdnem. Dalších 3076 lidí se nakazilo koronavirem opakovaně. Odběrová místa provedla skoro 142 700 testů, zhruba o 42 tisíc víc než před týdnem. Celostátní týdenní incidence se dostala na rekordní hodnotu 1353 případů nákazy na sto tisíc obyvatel. 
19 fotografií

Za pátek přibylo v Česku 26 597 nakažených. Dvakrát víc než minulý týden

Česko
Covidové oddělení v nemocnici. Ilustrační snímek
Denní počet nových případů koronaviru v pondělí skokově vzrostl, testy odhalily 20 270 nakažených, zhruba o 13 tisíc víc než před týdnem. Víc případů přibylo naposledy loni na začátku prosince. Výrazně stoupla i incidence, na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 799 nově nakažených, o 121 víc než o den dříve. Pacientů s koronavirem v nemocnicích je 1660, na počátku minulého týdne jich bylo asi o 800 víc. Nicméně proti uplynulému víkendu hospitalizovaných o 70 přibylo.
26 fotografií

Česko zaznamenalo výrazný nárůst nakažených. Přibylo 20 270 případů covidu

Česko
Domov pro seniory. Ilustrační foto
Hygienici budou přednostně trasovat nakažené koronavirem do 18 let a nad 65 let a pracující v lůžkových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory. Ostatním přijde SMS, aby vyplnili sebetrasovací formulář. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Důvodem je očekávaný vysoký počet nakažených v sílící vlně epidemie způsobené variantou omikron.
6 fotografií

Příprava na omikron. Hygienici budou přednostně trasovat děti a lidi nad 65 let

Zdraví
Ilustrační foto
Stárnutí Plzeňského kraje je rychlejší, než je celorepublikový průměr, říká socioložka ze Západočeské univerzity v Plzni Martina Štípková. „Takzvaný index stáří, který udává počet seniorů na 100 dětí, byl v roce 2020 132 oproti celorepublikové hodnotě 126,“ odůvodnila odbornice, která pro Deník analyzovala data o Plzeňském kraji.
13 fotografií

Snoubenci v Plzeňském kraji odkládali kvůli covidu svatby

Plzeňsko
Testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Denní přírůstek případů covidu-19 v Česku v mezitýdenním srovnání po sedmi dnech klesl. V pondělí testy prokázaly 7336 nakažených, to je zhruba o 2000 méně než před týdnem. Ubylo zároveň testů. Pacientů s koronavirem v nemocnicích je přibližně 2350, na počátku minulého týdne jich bylo asi o 740 více. Nicméně proti uplynulému víkendu hospitalizovaných mírně přibylo, přibližně o 60. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
42 fotografií

Po sedmi dnech pokles. V pondělí zdravotníci potvrdili 7336 případů covidu

Česko
Ohlédnutí za 1. čtvrtletím roku 2021 na Děčínsku.
/PŘEHLEDNĚ/ Rok 2021 byl pro všechny velmi náročný. Přinesl ale i řadu dalších událostí, které nebyly nijak spojené s covidovou epidemií. Celý uplynulý rok si připomeneme ve čtyřech dílech, v dnešním prvním se vrátíme do prvního čtvrtletí roku 2021 a připomeneme si například nový altán na Mariině skále, pokus o vraždu vlastní matky nebo zkušební jízdy elektrobusů v Děčíně.

Jaké bylo první čtvrtletí roku 2021 na Děčínsku? Ohlédněte se s námi

Děčínsko
Zdravotnice na covidovém oddělení. Ilustrační snímek
V sobotu, na Boží hod vánoční, přibylo v Česku 1086 případů covidu. Je to pětkrát méně než před týdnem a nejméně od poloviny října, o vánočních svátcích se ale málo testuje. Uplynulý den laboratoře zpracovaly jen přes 15 tisíc vzorků, v mezitýdenním srovnání je to zhruba čtyřikrát méně. Dál klesá i počet lidí s koronavirem v nemocnicích - den po Štědrém dnu jich bylo 3228, přes 700 z nich mělo těžký průběh nemoci. Za týden se počet hospitalizovaných snížil o skoro 1600.
26 fotografií

Přibylo 1086 nakažených, méně se však testovalo. Klesá i počet hospitalizovaných

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Ve středu přibylo v Česku nejméně případů covidu ve všední den od 1. listopadu, tedy za posledních víc než sedm týdnů. Testy odhalily 7682 nakažených, skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Dál zvolna ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Uplynulý den jich bylo 4453, před týdnem asi o 1400 víc. Počet covidových pacientů ve vážném stavu klesl za sedm dní z téměř tisícovky pod 800. Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují, čísla tak mohou být ve skutečnosti vyšší.
25 fotografií

Nejmenší přírůstek ve všední den za sedm týdnů. Přibylo 7682 nakažených

Česko
Odběry pro testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Počty případů covidu-19 v mezitýdenním srovnání v Česku dál klesají. V úterý přibylo 11 825 nakažených, to je o téměř 4900 méně než před týdnem. Zvolna se snižuje i zátěž nemocnic - hospitalizaci nyní vyžaduje 4678 lidí s koronavirem, před týdnem jich bylo bezmála 6100. Počet covidových pacientů ve vážném stavu se za uplynulých sedm dní snížil z 993 na 821. 
25 fotografií

Epidemie nadále zpomaluje. Přibylo 11 825 nakažených, méně než před týdnem

Česko
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Nouzový stav zavedený kvůli epidemii koronaviru by se měl podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prodloužit nejméně do začátku příštího roku. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. Před odchodem z ministerstva poslal do připomínkového řízení novelu pandemického zákona, kterou projednával i s týmem svého nástupce Vlastimila Válka (TOP 09), který resort převezme v pátek. Doporučil mu nadále maximální obezřetnost a zachování opatření, i vzhledem k šíření varianty omikron.
25 fotografií

Vojtěch nabádá k obezřetnosti. Nouzový stav by se měl prodloužit, domnívá se

Česko
Epidemiologická situace v Královéhradeckém kraji, 8. 12. 2021
Je mrazivé středeční poledne a v Dolním Lochově panuje obvyklý všednodenní klid. Zasněžené střechy se třpytí v prosincovém slunci pod nohama křupe led na zamrzlých kalužích. Je ticho, lidé jsou buď v práci, ve škole, nebo právě zasedli k obědu. Jen zpovzdálí hučí silnice I/16. Zatímco celým Českem cloumá čtvrtá vlna covidu, tady jako by virová epidemie vůbec neexistovala.
8 fotografií

MAPA, GRAFY: Podzimní vlna covidu slábne. Do sedmi obcí v kraji vůbec nedorazila

Jičínsko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
V úterý v Česku přibylo 19 482 potvrzených případů covidu, o 2500 méně než před týdnem. Bylo to pošesté v řadě, kdy počet nových případů v mezitýdenním srovnání klesl. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných lidí s koronavirovou nákazou, kterých bylo k úterý téměř 6700. Vysoké ale zůstávají počty úmrtí. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo více než 34 tisíc lidí s covidem.
25 fotografií

Nárůst nakažených pošesté v řadě klesl. V úterý přibylo 19 482 případů covidu

Česko
Ilustrační foto.
Šest vojáků od úterý 7. prosince pomáhá na covidových jednotkách intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Bulovka. Kvůli napjaté personální situaci v nejen pražském zdravotnictví momentálně spolupracují na zvládání epidemie, nebo se k tomu chystají, i stovky laických dobrovolníků, kteří procházejí osmihodinovým kurzem základní péče o pacienty.

V nemocnicích opět pomáhají i vojáci

Praha
Starosta Chebu Antonín Jalovec.
Premiér v demisi Andrej Babiš se zase po čase otřel o Cheb ve svém pořadu na facebookové sítí "Čau lidi", a to při obhajobě uzavření letošních vánočních trhů. "Vzpomeňte si na Cheb, vánoční trhy 2020. Jak tam zemřeli lidi potom, leden, únor, 300 procentní navýšení smrtnosti ve srovnání s průměrem," uvedl Babiš. Odpověď chebského starosty Antonína Jalovce na sebe nenechala dlouho čekat.

Andrej Babiš se opřel do chebských trhů, starosta Jalovec ostře zareagoval

Chebsko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Ministerstvo zdravotnictví zatím neplánuje další opatření proti nákaze koronavirem. Rozhodující bude vývoj epidemie v následujících dnech a týdnech, uvedl dnes šéf resortu Adam Vojtěch. Požádal ale firmy, aby letos nepořádaly vánoční večírky. Ministr také potvrdil, že vyhláška o povinném očkování vyjde ve Sbírce zákonů ještě tento týden.
11 fotografií

Vojtěch vyzval ke zrušení vánočních večírků. Nová opatření zatím vláda nechystá

Česko
Boj s covidem na ARO jednotce v nemocnici Agel v Ostravě-Vítkovicích. Ilustrační foto.
"Víkend byl ve znamení brždění epidemie. Úterní data budou klíčová z pohledu, zdali se tento trend potvrdí. Bohužel stále bude přetrvávat zatížení nemocnic," uvedl na sociálních sítích v pondělí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. O víkendu v Moravskoslezském kraji navíc zemřelo tříleté dítě. V Česku se již jedná o šestý případ a druhého chlapce ve věku do 14 let.
12 fotografií

Hejtman MS kraje zveřejnil další seznam, v Ostravě na covid zemřelo tříleté dítě

Ostravsko
Covidové oddělení Thomayerovy nemocnice
V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 3000 méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 1068 nakažených. 
26 fotografií

Epidemie zpomaluje. Za neděli přibylo 6325 nakažených, méně než před týdnem

Česko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání podruhé v tomto týdnu klesl. Ve čtvrtek testy odhalily 18 582 nakažených, zhruba o 9300 méně než před týdnem. Minulý čtvrtek byl počet nově nakažených za jeden den nejvyšší od začátku epidemie. Hospitalizovaných s onemocněním covid-19 bylo ve čtvrtek 6683 lidí, v těžkém stavu více než tisícovka. Incidenční číslo k dnešku kleslo, na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1135 případů koronaviru, předchozí den dosahovalo hodnoty 1223. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo kleslo pod zlomovou hranici jedna, aktuálně dosahuje hodnoty 0,95, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.
11 fotografií

Ve čtvrtek přibylo 18 582 případů covidu. O devět tisíc méně než před týdnem

Česko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu, byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, k dnešku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet aktuálně nakažených překročil 200 tisíc a je vůbec nejvyšší od počátku epidemie.
11 fotografií

Ve středu přibylo 21 126 případů. Covid má aktuálně každý padesátý Čech

Česko
Ilustrační foto
Vánoční prázdniny se letos prodlužovat nebudou. Dohodli se na tom ve středu ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) a kandidát na ministra Petr Gazdík (STAN). Plaga to uvedl na twitteru, Gazdík to potvrdil v tiskové zprávě. Stávající ministr návrh na prodloužení prázdnin odmítl, podle Gazdíka ale souhlasil s požadavkem, že by se žáci měli těsně před prázdninami otestovat.
8 fotografií

Je to definitivní. Vánoční prázdniny se neprodlouží, dohodli se Plaga a Gazdík

Česko