ŠTÍTEK: zima

Kadeřnictví Vladimíra Hollá z Kladrub dala vale, s chutí se pustila do výroby sirupů a marmelád.
Po práci vyráží s košíčkem sbírat letošní první kopřivy, vloni to byl třeba lipový květ na čaj, bezinky, višně, jablka či maliny. Vladimíra Hollá z Kladrub doma pak z nasbíraných, přes zimu i nakoupených surovin vyrábí různé sirupy, marmelády, pečený čaj, ale také cibulové čatní či slaný karamel. Skleničky plné dobrot nakonec postupně polepí samolepkou s nápisem Dobroty od Vlaďky, vyskládá si je do regálu a odsud je postupně konzumuje rodina anebo je odprodává zájemcům.
12 fotografií

Vladimíra Hollá z Kladrub oživuje rodinnou tradici. Vyrábí domácí sirupy a džemy

Tachovsko
Trenér Vyškova Jan Kameník.
Na podzim se čtyřbodovým náskokem ovládli FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU. V zimě si ale fotbalisté MFK Vyškov prošli turbulentním obdobím. Významné proměny doznal kádr a zkraje roku došlo i ke změně majitele. Už první jarní kolo v Kroměříži, které Vyškov na hřišti novice prohrál minulou sobotu 0:1, ukázalo, že jihomoravský celek čeká namáhavá cesta za udržením první příčky. V sobotu čeká tým trenéra Jana Kameníka jarní domácí premiéra, když na stadionu v Drnovicích vyzve od čtvrt na jedenáct dopoledne Vlašim. „Samozřejmě je pro nás motivací, abychom odčinili prohru, ale motivuje nás i to, že budeme hrát před domácími fanoušky. Potřebujeme sbírat body, abychom udrželi vrchní pozice,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost trenér Kameník.
10 fotografií

Fluktuace byla v zimě velká, musíme najít tvář, říká kouč Vyškova. Co majitelé?

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
TJ Jiskra Ústí nad Orlicí vs. SK Benátky nad Jizerou.
Sobotním dopoledním utkáním v Benešově vstoupí fotbalisté Jiskry Ústí nad Orlicí do jarních mistrovských bojů v divizní skupině C. Vstoupí do nich coby vedoucí celek tabulky a tím pádem v pozici předpokládaného největšího postupového favorita. Tuto roli přijímají a k vysokým ambicím se hlásí. Ani konkurence ovšem přes zimu nespala a kouč Vladimír Chudý dobře ví, že na jeho tým čeká těžká práce.

Ústecký cíl pro jaro? Jasný! Porvat se o postup do České fotbalové ligy

Fortuna divize
Fotbalová příprava: SK Kladno (v modrém) podlehl doma FK Teplice B 1:3. Matěj Šnobl akrobaticky snížil,. na něj bude Kladno v koncovce spoléhat.
Na startu divizní soutěže B stojí fotbalisté SK Kladno. Už roky a nezdá se, že by se na tom, že hrají až čtvrtou nejvyšší soutěž, mělo něco měnit, ztráta na čelo je obrovská. Přesto dělá klub jasné kroky k progresu. Na úvod jara ho čeká domácí bitva s Neratovicemi/Byškovicemi, velkým rivalem. Kladenští do něj vstoupí s trenérem Zdeňkem Haškem, právě on by měl být zásadní zimní posilou, i když přímo na hřišti nepomůže.

Na startu divize: Kladno ocení legendy, Hašek se diví omluvenkám

Fotbal
Zachráněná srnka, která následkem otravy řepkou oslepla a málem uhynula
Problém, který každou zimu zabije řadu srnek. Tak by se dala popsat pole s řepkou, která i v zimním období nabízejí srnčí zvěři šťavnatou čerstvou potravu. Bohužel však pro ně často jedovatou. V době nedostatku krmiva si ji dopřála i srnka, kterou koncem února přivezli do Záchranné stanice živočichů Makov. Zubožené zvíře osleplo a bylo prakticky před smrtí. Nyní se však jako zázrakem uzdravuje.
9 fotografií

Nikdo nevěřil, že přežije noc. Otrávená srnka dojala veterináře i veřejnost

Zvířecí deník a chovatelství
Vilémovice (v zeleném) vyrazí do jarních bojů v A skupině I. A třídy ze sedmého místa.
Po podzimní části ani neplánovaly příliš sahat do kádru, odchody některých hráčů však změnily plány. Fotbalové Vilémovice v zimě zajímavě posílily, získaly i bývalého mládežnického reprezentanta, který byl dříve oporou prvoligového Zlína. I proto hodlají v A skupině I. A třídy šplhat tabulkou. „Chceme být co nejvýš, dali jsme si cíl skončit do pátého místa,“ nastiňuje vilémovický předseda Jaroslav Grégr.

Vilémovice v zimě nelenily. Přivedly bývalého reprezentanta, dál je povede Siegl

Kraje
Zimní měsíce mají největší podíl na celoroční nehodovosti hlavně v Krkonoších a Krušných horách. Ilustrační snímek
Lyžaři nezažívají v letošní zimě právě sezonu snů. Kvůli teplému počasí jsou lyžařská střediska v nižších nadmořských výškách uzavřená, ta větší fungují, a stahují milovníky sjezdového lyžování ze širšího okolí. Rušno je proto i na parkovištích, která jsou podle odborníků jedním z nejrizikovějších míst pro řidiče. Důvodem je i jejich nepozornost.

Z parkovišť na horách jsou nebezpečné pasti: Podívejte se, kde se nejvíc bourá

Nehody
Sjezdovky už v únoru osiřely. Tak málo sněhu na jarní prázdniny léta nepamatují.
Tak nakonec letošní zima nebyla nejteplejší v historii Česka. Těsně ji předstihla mírná zima na přelomu let 2006/2007. Ale byla nejdeštivější. A vůbec plná podivných extrémů. Nejvíc sněhu napadlo na přelomu listopadu a prosince, aby po slibném začátku vlekaři už v únoru zavírali sjezdovky. Podívejte se na zhodnocení letošní klimatické zimy, což jsou měsíce prosinec, leden a únor, daty meteorologů.
7 fotografií

Máme za sebou historicky nejdeštivější a druhou nejteplejší zimu v Česku

Svitavsko
V plzeňských Černicích se uskuteční unikátní nožířská výstava, jaká se na západě Čech už dlouho nekonala.
V nabídce víkendových akcí v Plzeňském kraji je například unikátní výstava nožů v plzeňských Černicích, pivně-kulturní festival Brūstok v DEPO2015, cestovatelský festival v Měšťanské besedě, vyhánění zimy v plzeňské zoo, do Šeříkovky přijedou zahrát metalové legendy Citron a Metalinda, do Divadla Pod Lampou brněnská kapela Animé. Na své si přijdou i milovníci železničních modelů.

Tipy na víkend: Výstava nožů, pivní i cestovatelský festival a vyhánění zimy

Volný čas
V Olešnici na Blanensku se poslední lyžařští nadšenci na svahu vyhýbali místům, kde už ze sněhu prosvítala tráva nebo hlína.
Sjezdové lyžování není poslední roky na jihu Moravy ideální sportovní kratochvíle. Letošní zimní sezona to potvrzuje. Zatímco v minulých letech nadšenci lyžovali na sněhu občas i ve druhé polovině března, letos už mají jihomoravské lyžařské areály povětšinou po sezoně. A to ještě neskončil únorový měsíc.

Lyžování na zelené louce? V Němčičkách mají výhodu

Názory z regionu
Údržba silnic.
Navzdory nedostatku sněhu a teplému počasí posledních týdnů je zatím zima pro silničáře v Libereckém kraji dražší než ta minulá. Jen v listopadu a prosinci stála údržba krajských silnic druhých a třetích tříd zhruba o 11 milionů korun víc než o rok dřív, to je nárůst o pětinu. Řekl to ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Třeba v podhorském Jablonci nad Nisou zaplatili za první dva měsíce této zimy o čtvrtinu víc, dražší byla údržba také v lednu.
5 fotografií

Zima je zatím pro silničáře v Libereckém kraji o pětinu dražší než ta minulá

Liberecko
Krajští silničáři nyní by mohli dělat vzhledem k počasí spíš letní údržbu než zimní. Ilustrační foto
Věřte, nevěřte. Ačkoliv končící měsíc se nejspíše zapíše do meteorologických statistik jako suverénně nejteplejší únor od počátků měření v roce 1775 a abnormálně teplý byl i prosinec a leden, pardubičtí cestáři si prý nevýskají. Kraj dokonce vydal informaci, že kvůli "extrémnímu počasí" bude letošní zimní údržba silnic finančně velmi náročná.

K nevíře: Letošní zimní údržba je kvůli extrémnímu počasí náročná, tvrdí kraj

Chrudimsko
Věděli jste, že se volejbal hraje také na sněhu a pořádá se v něm dokonce mistrovství ČR?
Místo písku sníh, místo pláže hory a místo plavek teplé oblečení a kopačky. Tento víkend (konkrétně v sobotu od 9:00) se ve Špindlerově mlýně uskuteční další mistrovství republiky ve snow volejbalu. Kurty budou postavené na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru, turnaj pro dvanáct týmů mužů a žen bude rozšířen o kategorii U20. Bojovat se na něm bude také o nominace na březnové mistrovství Evropy.
3 fotografie

Do Krkonoš se vrací snow volejbal. Sport srdcařů čeká mistrovství republiky

Ostatní sporty
Lanová dráha Sněžka. Ilustrační snímek.
Provoz horního úseku kabinové lanovky na Sněžku by mohl být obnovený o víkendu. Termín je ale bez záruky, sdělil vedoucí provozu společnosti Lanová dráha Sněžka Jiří Špetla. Ve čtvrtek 22. února by měl dorazit náhradní motor, který technici v současnosti testují. Lanovka má dva úseky. Dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu, horní úsek z Růžové hory na vrchol Sněžky nejede kvůli poruše motoru. Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou.

Horní úsek lanovky na Sněžku by se mohl rozjet o víkendu. Termín je nejistý

Krkonoše
Přehrada Baška. Únor 2024.
Oblíbene místo, kde se v sezoně střídaly davy dovolenkářu, turistů, cyklistů, rybařů, nebo jen rodin s dětmi na letní osvěžení u vody a v zimě zase děti na bruslích nebo místní obyvatelé co jen vyrazili na procházku tentokrát vystřídala těžká stavební technika, bláto a kamení.
61 fotografií

Přehrada Baška v zimě 2024

Čtenář reportér
Skiareál v Petříkovicích u Trutnova zápolí s velkou oblevou. Lyžařů je poskrovnu.
/FOTO, VIDEO/ „Nevyděláme nic. Je to jako byste chodil do práce zadarmo a ještě tam občas nějaké peníze přinesl,“ říká majitel skiareálu v Petříkovicích u Trutnova Jan Boček. „Lidi chtějí jezdit na hory za sněhem, ne za deštěm a blátem. I kdyby se lyžovalo až do Velikonoc, tak ztrátu nedoženeme,“ tuší Tomáš Grégr ze Strážného. Místo zimy je v polovině února jaro. Vysoké teploty přinesly velkou oblevu. Hlavně pro níže položená lyžařská střediska to představuje kritickou situaci.
26 fotografií

Zavřeme sjezdovku, vyženeme tam ovce a budeme shánět šejka. Skiareály drtí teplo

Krkonoše
Skiareál v Petříkovicích u Trutnova zápolí s velkou oblevou. Lyžařů je poskrovnu.
/FOTO, VIDEO/ „Nevyděláme nic. Je to jako byste chodil do práce zadarmo a ještě tam občas nějaké peníze přinesl,“ říká majitel skiareálu v Petříkovicích u Trutnova Jan Boček. „Lidi chtějí jezdit na hory za sněhem, ne za deštěm a blátem. I kdyby se lyžovalo až do Velikonoc, tak ztrátu nedoženeme,“ tuší Tomáš Grégr ze Strážného. Místo zimy je v polovině února jaro. Vysoké teploty přinesly velkou oblevu. Hlavně pro níže položená lyžařská střediska to představuje kritickou situaci.
26 fotografií

Zavřeme sjezdovku, vyženeme tam ovce a budeme shánět šejka. Skiareály drtí teplo

Regiony
Paixao Da Silva Ewerton v dresu Baníku Ostrava.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Okolo fotbalového Baníku Ostrava se během zimního přestupového období točila řada jmen a potenciálních posil, jedno bylo ale nejzmiňovanější – Ewerton. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se brazilský kouzelník na Bazaly vrátí. Stalo se tak až krátce před startem jarní části FORTUNA:LIGY, kdy se Slezané dohodli s pražskou Slavií na pokračování hostování. „Jsem šťastný, jak to dopadlo,“ líčí sedmadvacetiletý šikula v exkluzivním rozhovoru pro Deník, kde popisuje události ze závěru roku.
31 fotografií

Ewerton exkluzivně: o zimě ve Slavii, návratu do Baníku i Ostravě. Co v létě?

FORTUNA:LIGA
Paixao Da Silva Ewerton v dresu Baníku Ostrava.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Okolo fotbalového Baníku Ostrava se během zimního přestupového období točila řada jmen a potenciálních posil, jedno bylo ale nejzmiňovanější – Ewerton. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se brazilský kouzelník na Bazaly vrátí. Stalo se tak až krátce před startem jarní části FORTUNA:LIGY, kdy se Slezané dohodli s pražskou Slavií na pokračování hostování. „Jsem šťastný, jak to dopadlo,“ líčí sedmadvacetiletý šikula v exkluzivním rozhovoru pro Deník, kde popisuje události ze závěru roku.
31 fotografií

Ewerton exkluzivně: o zimě ve Slavii, návratu do Baníku i Ostravě. Co v létě?

FORTUNA:LIGA
Účastníci 57. ročníku ČEZ Jizerské 50 ukázali, proč je závod takovým fenoménemÚčastníci 57. ročníku ČEZ Jizerské 50 ukázali, proč je závod takovým fenoménem
Sníh? Kdysi samozřejmost, brzy vzácnost. S vrtochy počasí se potýkají i sportovci a rodiny s dětmi. Počet dnů na lyžích v zimě se zmenšuje. Za radovánkami i závody cestují lidé dál a do vyšších nadmořských výšek. Bude bílo, nebo bahno? Nejistota trápí lyžování, donedávna tradiční český sport. Potvrzují to i debaty, které se strhly poté, co byla zrušena Jizerská padesátka. O tom všem je další téma Sportovního deníku.
7 fotografií

Jak zajistit sníh? Bude se pořád lyžovat? Zrušení Jizerské 50 otevírá řadu témat

Zimní sporty
Želvy chová Iva Kmochová na zahradě ve skleníku. Má jich tisíce
V dávné minulosti provozovala Iva Kmochová ze středočeských Vitic útulný zverimex v Praze. V období, kdy se ale na trh s produkty pro zvířata vrhly supermarkety, řetězcové prodejny pro chovatele a hobbymarkety, musela s tímto malým podnikem skončit. Její srdcovkou ale i nadále zůstal chov želv. Doma je mají s manželem umístěné ve skleníku, přes zimu je pak ukládají do altánu. Želvy jsou podle ní, co se starosti o ně týče, nenáročné. A navíc jsou vhodné jako domácí mazlíčci i pro alergické děti.
8 fotografií

Želvy, želvy, želvy. Žena je chová na zahradě, jen mláďat jsou stovky

Zvířecí deník a chovatelství