ŠTÍTEK: Afrika

Pořídit si v Česku tygra? „Bohužel v tomhle hrají svou roli soukromí chovatelé a některé cirkusy,“ říká v rozhovoru Deníku odbornice z Centra environmentálních forenzních věd Univerzity Karlovy Pavla Říhová.
Po založení specializovaného policejního útvaru pro environmentální kriminalitu volají ochránci zvířat, zoologové i odborníci ze státní správy mnoho let. Upozorňují, že na řešení pytláctví, nelegálního obchodu se zvířaty či jejich týrání nemá policie kapacity. „Obecné odhady říkají, že se daří odhalit asi jen deset procent zločinů,“ říká odbornice z Centra environmentálních forenzních věd Univerzity Karlovy Pavla Říhová.

Některé cirkusy mohou být součástí organizovaného zločinu, říká znalkyně

Česko
Ve stádu vážně ohrožené zebry bezhřívé se nově prohání malý hřebec, který se narodil 7. dubna v Safari Parku Dvůr Králové.
Až v sobotu 4. května se otevře pro návštěvníky Africké safari Josefa Vágnera a Lví safari ve Dvoře Králové nad Labem. Nabídne opět možnost vidět zvířata z auta, elektromobilu, Safaribusu nebo Afrika trucku. Odklad zahájení sezony způsobilo chladné počasí. Některé obyvatele této proslulé části safari parku je ale možné vidět už při pěší výpravě v areálu zoo.
7 fotografií

Počasí oddálilo otevření Afrického a Lvího safari. Sezonu zahájí až v květnu

Volný čas
Kola pro Afriku. Ilustrační foto.
K iniciativě Kola pro Afriku se město Hradec Králové připojilo již loni v září. Doposud se podařilo nasbírat 208 jízdních kol, která v následujících měsících zamíří do africké Gambie. Tam poslouží především dětem, místní obyvatelé budou proškolení, jak takové kolo opravit a udržovat. Podle radnice byla akce úspěšná, a na podzim ji chce proto zopakovat.
22 fotografií

Z Hradce Králové do Gambie zamíří 208 jízdních kol. Poslouží hlavně dětem

Hradecko
Výjevy událostí za života Kryštofa Želínského. Bitva u Lepanta.
Znáte místokancléře a nejvyššího mincmistra Království českého Kryštofa Želínského ze Sebuzína? Nejspíš nikoli. Přitom v Čechách populární císař Rudolf II., milovaný především díky jeho ztvárnění Janem Werichem v komedii Císařův Pekař, pekařův Císař, mu důvěřoval mnohem víc, jak svému tajemníkovi. Přízeň císařovu si pan Kryštof zachoval až do své smrti v listopadu 1606 (případně 1608, přesný údaj se ztratil v běhu staletí).
5 fotografií

Osobnost Ústí? Kryštofovi ze Sebuzína císař Rudolf II. věřil víc jak tajemníkovi

Ústecko
Některé pokojovky čistí vzduch více než jiné.
Čerstvého vzduchu doma docílíte několika způsoby. Častějším větráním, luxováním, utíráním prachu i dezinfekcí povrchů. Vyčistit vzduch v domácnosti však dokážou podle NASA i některé rostliny v čele s gerberou, kterou většinou nosí lidé domů jako součást řezané kytice. Pěstovat se dá ale i doma v květináči jako pokojová rostlina. Ovzduší však čistí i mnoho dalších rostlin, které jsou navíc naprosto nenáročné na péči a porostou i úplným začátečníkům.
6 fotografií

Pořiďte si přírodní čističku vzduchu. Tuto rostlinu doporučuje samotná NASA

Domácnost
Adolf Mayer za války
Na pořízení pamětní desky Adolfu Mayerovi se skládají obyvatelé města Ústí nad Labem. Na platformě Donio vybrali už přes 7,8 tisíce korun, přičemž cílová částka čini deset tisíc. Bude umístěna na budově OC Forum Ústí nad Labem, která stojí v místě, kde stál před bombardováním města na konci 2. světové války dům, kde Ústečan a válečný hrdina Adolf Mayer žil se svojí rodinou.
3 fotografie

Ústečané se skládají na pamětní desku perzekvovaného válečného hrdiny Mayera

Ústecko
Sportovci podpořili záchranu psů hyenových více než čtvrt milionem korun. Na Safariběh ČSOB 2024 jich dorazilo skoro tisíc.
Záchrana psů hyenových byla hlavním hnacím motorem dnešního 39. ročníku Safariběhu ČSOB, který podpořilo 966 lidí. Běh přinesl čtvrt milionu korun a královédvorský safari park se pokusí zvrátit vymírání těchto nejohroženějších šelem Afriky. Na vině je pytláctví, úbytek přirozeného prostředí i stále častější konflikty s člověkem nebo šíření nemocí domestikovanými psy.
8 fotografií

FOTO: Čtvrt milionu pro psy hyenové! Safariběh podpořilo téměř tisíc sportovců

Krkonoše
Chomutovský zoopark je jediná česká zoologická zahrada, která chová jelena bucharského. Navíc je pověřena vedením Evropské plemenné knihy.
Chomutovský zoopark v těsné blízkosti Kamencového jezera je jednou z nejmladších českých zoo. Se svými 120 hektary plochy je ale rozlohou absolutně největší. V expozicích žije více než 160 druhů zvířat. Hledáte tip, kam vyrazit s rodinou na výlet? Pak zkuste zoopark v Chomutově. Rovinatý terén je ideální i pro maminky s kočárky a pejskaři tam mají vstup se psem na vodítku povolený. Až děti unaví pozorování zvířat, necháte je vyřádit na hřišti, u herních a naučných prvků nebo v lanovém centru. A pak si společně prohlédnete třeba úchvatné žahavce v barevně nasvícených akváriích tamního medúzária.
39 fotografií

Největší zoopark: Má 200 žahavců, dobrý terén pro kočárky a můžete tam i se psem

Doma
Viktor Švéda používá ke své práci speciální přístroje
Chtěli byste pro partnerku náušnice s kameny v barvě jejích oči? Nebo toužíte po extravagantním prstenu s přírodním drahokamem? Zákazníci zlatníka Viktora Švédy z Hradce nad Moravicí mají různá přání a on jim je dokáže splnit. Původně se přitom vyučil zámečníkem a pracoval spíš s nerezem a železem, než později převzal šperkařskou dílnu po rodičích.
5 fotografií

Šikovný zlatník reklamu nepotřebuje. Spokojení zákazníci se mu ozývají sami

Příběhy a rozhovory
Saharský prach na čelním skle auta. Ilustrační snímek
Déle než tři dny setrval nad českým územím písek ze Sahary, který sem přivál přes Středozemní moře a Itálii. O velikonočních svátcích, na které letos připadl i apríl, se také stal tématem spikleneckých teorií. Konspirátoři naznačovali, že je uměle vytvořený a že vůbec nejde o písek pocházející z Afriky. Skutečnost je ale podle odborníků mnohem jednodušší.
21 fotografií

Písek ze Sahary probudil konspirátory. Vymýšleli teorie, chytali ho na magnetky

Česko
Saharský prach už vzduch nešpiní. ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Brně
Meteorologové v noci na úterý odvolali v Brně smogovou situaci, kterou vyhlásili o víkendu kvůli písku ze Sahary. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Písek přivátý z Afriky výrazně zvyšoval zhruba od Bílé soboty koncentraci polétavého prachu v ovzduší na většině území Česka.

Saharský prach už vzduch nešpiní. ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Brně

Brněnsko
Divize E: Přerov - Noový Jičín (29.3.2024)
Tak tohle se nepovedlo. Fotbalisté přerovské Viktorky, kteří jsou v tabulce divize E předposlední, hostili v rámci devatenáctého kola poslední Nový Jičín a jednalo se tedy, jak se říká, o utkání za šest bodů. V zápase, který mnoho fotbalové krásy nepobral, však propadli zejména střelecky a prohráli 1:2. Jejich náskok na Severomoravany se tak smrsknul už jen na rozdíl lepšího skóre.
33 fotografií

FOTO: Záchranářský duel Viktorce nevyšel. Spálila i tisíciprocentní šanci

Fortuna divize
Ilustrační foto
39. ročník Safariběhu ČSOB pomůže 13. dubna záchraně psů hyenových v Africe. Šelmy, v jejichž chovu je safari park světovou špičkou, patří zároveň k nejohroženějším. Aktivitami safari park naváže na podporu veterinární péče o psy hyenové v tanzanském Národním parku Mkomazi. Tým expertů začal připravovat i transport psů hyenových ze Dvora do Tanzanie.

Safariběh podpoří návrat psů hyenových do Afriky. Registrace do 5. dubna

Krkonoše