ŠTÍTEK: Afrika

Bělozubka tmavá (Crocidura russula)
Drobný savec původem z Afriky a malý hmyzožravec je bělozubka tmavá. Vypadá trochu jako myš, má špičatý čenich, připomíná rejska a je novým obyvatelem Chebska. Právě sem proto vyrazili vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a v terénu zahájili tříletý projekt mapování výskytu pro Českou republiku nového druhu. Experti se zaměří na Chebskou pánev a o pomoc žádají i veřejnost.
4 fotografie

Bělozubku z Afriky máme i u nás na Chebsku, vyfoťte ji vzkazují vědci

Chebsko
Až čtyři tisíce kilometrů daleko putují z Česka hospodářská zvířata do dalších zemí, kde jsou porážena na maso
Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.
5 fotografií

Práva zvířat by měla být zakotvena v ústavě, požadují jejich ochránci

Zvířecí deník a chovatelství
Luboš Blaha ze Dvora Králové nad Labem získal do své Galerie minerálů kostru pravěkého mosasaura ze západní Sahary.
/FOTO, VIDEO/ Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio koupil v roce 2018 od slavného kolegy Russella Crowa lebku pravěkého podmořského tvora mosasaura, kterou mu o deset let dříve prodal. Crowe ji tehdy koupil svým dětem, ale po rozvodu prodával cennosti ze své sbírky a došlo i na mosasaura. Tak doputoval zpátky k DiCapriovi. Jiná kostra pravěkého mořského plaza, a to dokonce kompletní, se teď dostala do Česka. K vidění je od soboty ve Dvoře Králové nad Labem.
11 fotografií

Kostru požírače žraloků má Leonardo DiCaprio a teď i sběratel ze Dvora Králové

Krkonoše
Výstava sukulentů a jiných exotických rostlin.
Kaktusy, sukulenty a nejrůznější exotické rostliny si od pátku prohlížejí mnozí Brňané. Dvaadvacátý ročník prodejní výstavy začal v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, expozice tam potrvá do příštího pátku. Vybrané sukulenty si zájemci mohou odnést sebou, v tropickém skleníku je navíc stále k vidění je rovněž královna leknínů Viktorie královská. Výstava je přístupná denně od deváté dopoledne do půl šesté večer.
25 fotografií

Vzácné sukulenty i kvetoucí lekníny. V Brně začala prodejní výstava, podívejte

Brněnsko
Fotbalový klub MCV Brno má jak mužský A tým, tak B tým.
Sejde se Pákistánec, Brit, Japonec, Portugalec nebo hráči z Afriky, část pracuje v IT, jiní studují. Nejedná se o začátek vtipu, ale o realitu fotbalového týmu s neotřelým názvem Maloměřické cementárny a vápenice Brno, který na jaře postoupil do brněnského městského přeboru. A tento maloměřický babylon funguje. Týmu plnému hráčů ze zemí z různých koutů světa patří po čtyřech kolech čtvrtá příčka tabulky, naposledy doma na hřišti v ulici Borky zničil 12:0 rezervu Slovanu Brno.

Fotbalový babylon z Maloměřic bez Čechů. Góly dává Pákistánec, řeší se rasismus

Okresy
Maloměřická cementárna a vápenice Brno zažívá úspěšné časy
Sejde se Pákistánec, Brit, Japonec, Portugalec nebo hráči z Afriky, část pracuje v IT, jiní studují. Nejedná se o začátek vtipu, ale o realitu fotbalového týmu s neotřelým názvem Maloměřické cementárny a vápenice Brno, který na jaře postoupil do brněnského městského přeboru. A tento maloměřický babylon funguje. Týmu plnému hráčů ze zemí z různých koutů světa patří po čtyřech kolech čtvrtá příčka tabulky, naposledy doma na hřišti v ulici Borky zničil 12:0 rezervu Slovanu Brno.

Fotbalový babylon z Brna: Góly dává Pákistánec, řeší se rasismus

Fotbalové perličky
Milan Daněk z blanenského sdružení Horizont strávil s přítelkyní Alenou Žákovskou a synem Štěpánem několik týdnů v Etiopii. Putovali za přírodními národy. Se souhlasem Milana Daňka
/FOTO, VIDEO/ Slunit se na pláži a pak šup do moře. Nebo srkat drink a z lehátka pozorovat cvrkot v okolí hotelového bazénu s barem? Pro někoho dovolená snů. Pro Milana Daňka z blanenského sdružení Horizont pustá nuda. Možná až někdy v důchodu, ale teď rozhodně ne. Už čtvrtstoletí míří každý rok na několik týdnů za přírodními národy, které mu učarovaly. Deštný prales, poušť nebo savana. Procestoval takto všechny obydlené světadíly. 
11 fotografií

Blanenský cestoval v Africe: Místní nechápali, proč necestujeme jako jiní bílí

Blanensko
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník Generálního štábu a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov naslouchají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi během jejich setkání v Moskvě 27. února 2022.
Smrt lídra Wagnerovy skupiny mohla být spíše v zájmu ministerstva obrany než ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle blogerů a analytiků chce ministr Sergej Šojgu rozpustit žoldnéřskou skupinu, aby získal úplnou kontrolu nad všemi vojenskými sbory a posílil svůj vliv v Africe či na Blízkém východě. I hlava státu si však může po úmrtí svého „šéfkuchaře“ upevnit moc.
11 fotografií

Na Prigožinově smrti mohl mít větší zájem Šojgu než Putin, míní analytici

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby, a uvedl, že vyšetřování si vyžádá čas. Agentura Reuters označila Putinovy výroky za první potvrzení Prigožinovy smrti Kremlem.
11 fotografií

Vladimir Putin se vyjádřil ke smrti Prigožina. Poslal vzkaz jeho rodině

Svět