ŠTÍTEK: žraloci

V rámci vánočního dne otevřených dveří v útulku pro opuštěná zvířata, který pražská městská policie provozuje v Troji, sklidil na Štědrý den velký ohlas veterinární technik Zbyněk Raniak.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jestliže chovateli uprchne z terária had, může si to vyžádat nejen výjezd odchytové služby, ale i zdravotnických záchranářů. Na Štědrý den, v rámci vánočního dne otevřených dveří v útulku pro opuštěná zvířata, který Městská policie hl. m. Prahy provozuje v Troji, o tom návštěvníkům povyprávěl veterinární technik Zbyněk Raniak.
18 fotografií

Krajta v záchodu nebo varan ve vaně? To nic není proti žralokovi ve Vltavě

Praha
Žralok. Ilustrační foto.
Na Facebooku se objevila fotka hlavy děsivého žraloka, která se během pár dní stala senzací. Rybář z Austrálie, který ji zveřejnil, narazil na tvora v hloubce 650 metrů. Záhadný hlubinný žralok ho překvapil velkýma vypouklýma očima a zneklidňujícím úsměvem, který byl podobný tomu lidskému. Odborníci nyní vedou vášnivou diskuzi o tom, k jakému druhu může tento žralok patřit. O nálezu informoval portál Newsweek.

Z fotky děsivého žraloka lidé na internetu šílí. Směje se jako člověk

Svět
Jako největší ryba na světě bývá označován vzácný žralok obrovský (Rhincodon typus), někdy také označován jako žralok velrybí. Živí se stejně jako velryby planktonem.
Vědci učinili překvapivý objev týkající se stravovacích návyků žraloků velrybích, kteří jsou známí také jako žraloci obrovští. Největším mořským rybám tak přisoudili další světový titul, informuje list The Guardian. Ukázalo se, že tito oceánští obři si běžně pochutnávají na salátu z mořských řas spolu s vydatnou porcí krilu (malých býložravých korýšů), což znamená, že oficiálně sesadili medvěda kodiaka z prvního místa největších všežravců světa.

Největší všežravci planety? Žraloci velrybí sesadili z trůnu medvěda kodiaka

Zvířecí deník a chovatelství
Hokejista San Jose Tomáš Hertl (vlevo) se raduje z gólu v prodloužení v utkání na ledě Philadelphie.
V českém hokejovém rybníčku odstartovaly boje o mistrovský titul, v zámořské společnosti hvězdiček míří nabitý program nejslavnější ligy světa do své poslední čtvrtiny. O velkou pozornost si před blížící se uzávěrkou přestupů řekl český žralok Tomáš Hertl, mezi týmy tentokrát kraloval McDavidův Edmonton. A jeden hodně nevšední návrat domů potkal kanonýra Jacka Eichela.

Týden v NHL: Hertlovy bodové hody, spanilá jízda Oilers a rekord bratrského tria

Hokej
Jakub Rezek posílil pardubické fotbalisty.
ROZHOVOR PŘED DERBY/Změna ročního období a také změna dresu. Na podzim oblékal triko ze šatníku Hradce Králové. Pro jaro změnil „obchod“ a přesunul se do Pardubic. A zatímco u Votroků si téměř nekopl, v novém působišti na něj spoléhají. Jakub Rezek si dnes od tří odpoledne odbude pikantní premiéru. Do vršovického Ďolíčku dorazí právě Hradec.
4 fotografie

Nebudeme plavat v moři plném žraloků. Budeme ležet na pláži," směje se Rezek

FORTUNA:LIGA
Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera
Při vyřčení slova megalodon si většina lidí představí obrovského předchůdce žraloka, jehož čelisti byly tak velké, že by spolkly člověka jako jednohubku. Zuby často o velikosti lidské dlaně jsou nejobvyklejšími důkazy o životě tohoto pravěkého predátora. Podle odhadů byla tato zvířata kolosální a dosahovala délky až čtyřiceti metrů. Nová studie ovšem ukazuje, že odborníci nemají nejmenší ponětí o tom, jak tělo megalodona ve skutečnosti vypadalo.
7 fotografií

Jak ve skutečnosti vypadal megalodon? Podle vědců jde o pravěkou záhadu

Věda a technika
Medvěd grizzly.
Panika, hrůza, a pak chladný instinkt přežití. Nepředstavitelná síla pumy byla pro Anne Hjelleovou šokem. Když se na ni zvíře vrhlo a tesáky jí trhalo maso stejně lehce, jako horký nůž projíždí máslem, myslela si, že je konec. Rodneymu Foxovi hlavou projížděly ty samé myšlenky, když se na něj z hlubin řítil set žraločích zubů. Krvavou hostinu grizzlyho přežil Colin Dowler jen díky svému odhodlání. Po útoku hodinu šlapal k chatě, zatímco mu na boku byly vidět vnitřnosti. I když to není na denním pořádku, útoky divokých zvířat se dějí. Ať už je k tomu žene hlad, nebo překročení teritorií.
5 fotografií

Přežili útok žraloka, pumy i medvěda. Z detailních vyprávění lidí mrazí

Svět
Záznam z videa z virtuální expedice brněnské zoo na Radické 6.
Že si vysloužím pohlazení od lva, uvidím zblízka smečku vlků nebo se budu rozplývat nad nejroztomilejší pandou či liškou pod sluncem jsem si ráno nepředstavovala. Mířím na místo, kde měla dříve brněnská zoo akvarijní výstavu. Dnes je na Radnické šest virtuální expedice. Nemůžu se dočkat, až přes brýle pro virtuální realitu navštívím všechny možné kouty světa.
12 fotografií

Virtuální brněnská zoo: plavání se žraloky i setkání s kobrou, podívejte se

Brněnsko
Žralok bílý
Kdo je nejstarší známou obětí žraločího útoku? Právě tuto otázku si v současnosti pokládají nejméně dva vědecké týmy. Nedávno byla v odborném časopisu zveřejněna studie, podle které toto prvenství patří muži žijícímu před třemi tisíci let. Nyní ale jiný tým tvrdí, že vykopal kostru chlapce zabitého žralokem. A tyto pozůstatky jsou mnohem starší… 
6 fotografií

Nejasné prvenství. Vědci se dohadují, kdo je nejstarší obětí žraločího útoku

Věda a technika
Dva žraloci Otodus megalodon na lovu
Podíváme-li se na paleontologické nálezy, bude se nám největší žralok, jaký kdy obýval zemské oceány, jevit jako tajemný duch. Jediné, co se z něj dochovalo do dnešních dnů, jsou totiž jeho obrovské zuby. Ty jediné přežily i miliony let poté, co se jeho chrupavčitá kostra dávno rozpadla ne na prach, ale tak, že z ní nezbylo vůbec nic. Velikost megalodona proto odhadujeme právě jen z jeho zubů. A možná chybně.
6 fotografií

Tajemný duch. Z legendárního megalodona se dochovaly jen obrovské zuby

Věda a technika
Žralok bílý - ilustrační foto.
Za zmizení velkých bílých žraloků v některých částech jihoafrického pobřeží zřejmě mohou kosatky dravé. Tento názor vyjádřila devítičlenná komise odborníků, kteří se výrazným poklesem počtů bílých žraloků zabývali od března, píše agentura AFP. Předchozí domněnky přisuzovaly strmý úbytek žraloků jejich nadměrného lovu ze strany člověka.
5 fotografií

Za zmizení bílých žraloků nemohou lovci, ale kosatky dravé, tvrdí experti

Zvířecí deník a chovatelství
Carcharocles angustidens byl jedním z velkých žraloků, kteří se proháněli v oligocénním moři před třemi desítkami milionů let
Prehistoričtí žraloci druhu Carcharocles angustidens patřili před 24 miliony let k vrcholovým predátorům oligocénního moře. Jejich mláďata však byla přesto zranitelná, a než se vydala do otevřeného oceánu, musela vyrůstat někde blízko pobřeží, kde našla hodně snadno ulovitelné kořisti. Jednu takovou "žraločí školku" teď vědci objevili na území dnešní Jižní Karolíny.
10 fotografií

V USA našli 24 milionů let starou "školku" pro mladé žraloků. Ukrývala i poklad

Věda a technika
Xifaktinus byl obří masožravou rybou a významným predátorem. Ilustrace: Vladimír Rimbala
Asi jen málokdo ví, že zhruba před 86 miliony let plavaly v mělkém moři na území dnešních východních Čech obří dravé ryby, které by dokázaly spořádat dospělého člověka na několik polknutí. Jak byly vlastně objeveny jejich zkameněliny a co všechno o nich dnes víme?

V mělkém moři u Borohrádku kdysi plavala obří dravá ryba

Příběhy
Žralok bílý. Ilustrační snímek
Australan Mark Rapley předvedl heroický čin, když skočil ze svého surfu na žraloka, který napadl jeho ženu, a několikrát ho udeřil pěstí, dokud jeho družku zvíře nepustilo. Své pětatřicetileté manželce Chantelle Doyleové následně pomohl doplavat na pobřeží, odkud ji převezla helikoptéra do nemocnice s těžkým poraněním pravé nohy, napsal zpravodajský server BBC.
5 fotografií

Australan zachránil manželku před žralokem. Skočil na něj a udeřil ho pěstí

Svět