ČlánkyŽraloků se lidé začali opravdu bát až po filmu Čelisti, tvrdí historici. Tento Spielbergův trhák však není žádný fikce, vychází z reálných a hrůzných událostí.
Magazín-NGVědci už mnoho let tušili, že „rudý příliv“ je pro život v oceánech nebezpečný. Teprve nová studie Univerzity of Connecticut ale ukázala, jak velké riziko znamená.
ČlánkyTilapie patří historicky mezi nejdéle lovené ryby, jejich podobu zachycuje i staroegyptský hieroglyf a právě tyto ryby lovil z jezera Galillejského i apoštol Petr. V Evropě i Americe se tyto ryby dodnes podávají nejčastěji smažené s hranolky. Nově však mají mít zásluhu na rychlejším hojení ran.
ČlánkyHlavní aktérkou je samice liškouna pelagického (Alopias pelagicus), kterou před dvěma lety zachytil fotograf Attila Kaszo během výzkumného ponoru poblíž Filipín. Nyní se vědecký tým rozhodl tuto pozoruhodnou fotografii ukázat světu – jedná se totiž pravděpodobně o první záznam obyvatele oceánu během porodu.
ČlánkyZajímavý obyvatel moří z rodu čtverzubců se v případě ohrožení dravcem nafoukne, aby nepřítele odradil svou velikostí. Dlouho se předpokládalo, že ryba v tu chvíli přestane skrz žábry přijímat kyslík, dvojice australských vědců však nyní objevila, že je to právě naopak.
ČlánkyVýzkumný tým z Kalifornie zachytil na video devíticentimetrového mořského ďasa. Bruce Robinson, vědecký pracovník z institutu Monterey Bay, se domnívá, že jsou to historicky první záběry tvora, který žije v šestisetmetrové hloubce. Video vzniklo v kaňonu Monterey. Tato část Tichého oceánu zaujímá stejnou plochu jako Grand Kaňon.
ČlánkyOsm ze 109 druhů pavouků dokáže lovit ryby, které jsou i dvakrát větší než oni sami. Nenadále zaútočí a ochromí je vstříknutím smrtelné dávky jedu.
ČlánkyOhrožení biodiverzity, tedy rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů, bylo v uplynulých letech varovnou mantrou ekologů. Nová studie z univerzity St. Andrews však překvapivě uvádí, že za sledované období nebyl nikde na světě zaznamenán pokles počtu druhů.
ČlánkyRychlí a robustní tuňáci obecní, jejichž maso je oblíbenou surovinou při přípravě suši, se stávají obětí nadměrného rybolovu. Zde vám nabízíme úryvek z reportáže Kennetha Browera s fotografiemi Briana Skerryho, která vyšla v březnovém čísle našeho časopisu.