Jak reagují rostliny, když jim někdo ubližuje?

Američtí vědci odhalili zase o něco víc z tajemství komunikace rostlin. Naši „zelení přátelé“ sice nemají nervový systém jako lidé nebo zvířata, ale po napadení využívají něco, co se překvapivě chová velmi podobně.

I bez nervového systému si rostliny vytvořili vlastní systém ochrany.
I bez nervového systému si rostliny vytvořili vlastní systém ochrany.
Zdroj: Profimedia.cz

"Věděli jsme, že rostliny mají vlastní varovný systém, a když dojde na jednom místě k poškození, zbytek aktivuje obranné reakce. Zatím jsme ale netušili, co tuto reakci spouští," říká botanik Simon Gilroy z vysoké školy ve Wisconsinu.

Dosud se ukázalo, že jakmile rostlina přijde o nějakou svoji část (kvůli tomu, že si na ní pochutná nějaké zvíře), vznikne v ní elektrický výboj, který poté proudí skrze ni.

V minulosti již byly pozorovány elektrické výboje v těle rostliny, která byla poškozena. Co se ale děje, tentokrát vědci zjistili náhodou. Jejich původním záměrem totiž bylo zjistit, jak rostliny reagují při nárůstu vápníku, což je pro ně důležitý biogenní prvek, nezbytný pro růst, vývoj a zdravotní stav.

Botanik Masatsugu Toyota geneticky vyvinul hořčici, která vědcům umožnila pozorovat koncentraci vápníku v reálném čase. Do rostliny poslal protein, který za přítomnosti vápníku fluoreskoval. Pak vědci odřízli list a sledovali, co se stane.

Zdroj: Youtube

U zvířat v ohrožení dojde k vybuzení glutamátu - chemické látky, která umožňuje různým mozkovým buňkám v mozku navzájem komunikovat.

Je neuvěřitelné, co se stalo v případě rostliny. Vědci zjistili, že i u rostlin došlo ke zvýšení glutamátu. Její reakce na stresovou situaci byla sice mnohem pomalejší než u zvířat (až 120 metrů za sekundu), ale pro svět rostlin velmi rychlá – vlna světla ze zdroje rány procházela rostlinou rychlostí asi milimetr za sekundu.

Zdroj: Youtube

Vědci navíc zaznamenali aktivaci ochranného systému v souvislosti s aktivní produkcí iontů vápníku. Díky tomu došlo k výstraze a signálu pro produkci obranných látek – aby rostlina odpudila škůdce, uvolnila chemické látky, které odradili útočníka od dalšího napadení.

Zdroj: Youtube

I bez nervového systému si tak rostliny vytvořili vlastní systém ochrany a výzkum tak odhalil další kus skládanky ohledně komunikace rostlin.

Související články