Nejstarší gorila na světě slaví kulatiny a odborníci jásají

Colo, která je doma v zoologické zahradě u města Columbus v americkém státě Ohio, oslavila své šedesáté narozeniny a je tak nejstarší gorilou žijící v zajetí.

Zdroj: YouTube.com

Narodila se v roce 1956 jako první mládě gorily nížinné, kterého čeká život v zajetí. Matka ji však po porodu odmítla, a tak se o ni museli starat ošetřovatelé. Naučila se pít z lahve a kvůli teplu nosila lidské oblečení. Když jí byly dva roky, představili jí Bonga, devatenáctiměsíčního samce z Afriky. S ním má tři potomky – samici Emmy, samce Oscara a Toni.

Dnes už je Colo babičkou šestnácti vnoučat, prababičkou dvanácti pravnoučat a praprababičkou tří mláďat. Přestože nedávno musela podstoupit operaci, během které jí byl odstraněn zhoubný nádor, cítí se skvěle. Neodpustí si svoji oblíbenou pochoutku – rajčata.
Jméno Colo je zkratkou města Columbus.Zdroj: YouTube.com„Colo je důkazem pokroku v péči o zvířata žijící v zajetí, a to i v pokročilém věku," říká Dr. Tom Meehan, veterinární poradce instituce pro přežití goril. Veterináři v zoologických zahradách dnes běžně ošetřují stárnoucí zvířata, která mají problémy se srdcem, ledvinami, artritidou nebo se zuby.

Narozeniny Colo byly výjimečnou událostí. Průměrný věk, kterého se dožívají gorily nížinné v zoologických zahradách, je totiž 37,5 let. Stovky lidí přišly oslavenkyni zazpívat Happy Birthday a sledovaly, jak si pochutnává na koláčích z kukuřičného chleba s bramborovou kaší a petrželkou.

Mohlo by vás zajímat: