Od Venuše ke Kim Kardashian aneb Jak se mění pohled na ženskou krásu

Hubená, s plnými tvary, tančící v kruhu s ostatními, pózující v sexy pózách, v korzetu nebo nahá. Video Anny Ginsburg ukazuje, jak se mění vnímání ženské dokonalosti - co jedna generace obdivovala, druhá odmítá.

Proměny a ikony své doby: Egyptské královny - Tři Grácie od Rubense - Twiggy - Pamela Anderson - Nicki Minaj
Proměny a ikony své doby: Egyptské královny - Tři Grácie od Rubense - Twiggy - Pamela Anderson - Nicki Minaj
Zdroj: YouTube.com

Režisérka animovaných filmů Anna Ginsburg vytvořila pro CNN k Mezinárodnímu dni žen krátké video, které reflektuje postoj k ženskosti počínaje starobylým sochařstvím až k symbolům současnosti se zpěvačkou Madonnou a Kim Kardashian v čele.
 
Anna Ginsburg chtěla upozornit, jak obrovský tlak je vyvíjen na ženy, aby svůj vzhled přizpůsobily měřítkům, která jsou v danou dobou považována za ideální.

„Moje mladší sestra, které je dnes dvacet, trpí od svých dvanácti anorexii. Vloni musela být hospitalizována v nemocnici, kde ji krmili trubičkou. Osm let její nemoci mě přinutilo přemýšlet o vnímání krásy v západním světě. Vím, že anorexie souvisí s psychikou, ale tlak, který je vyvíjen na mladé dívky, nám dává zpětnou vazbu o naší společností a základních lidských hodnotách.“

Zdroj: Youtube

 
Krátký film má být milostným dopisem ženskému tělu: „Vaše tělo je dokonalé v každém okamžiku,“ zní vzkaz Anny Ginsburg, která v animaci nechala vyznít jen obraz, který je veden hudbou.
 
V barvách vévodí modrá. „Dneska je to sice barva mužů, ale ve starověkém umění a náboženské ikonografii byla modrá spojena s ženskostí.“  

Mohlo by vás zajímat: