Poslední jízda! Amsterdam zakázal „pivní kola“

Turisté si oblíbili pojízdný bar, ve kterém se čepovalo pivo pro dvanáct nadšenců, kteří se opřeli do pedálů a pod vlivem vzrůstajících promile projížděli historickým centrem nizozemského hlavního města. Místní teď však řekli STOP.

Zákaz vjezdu do centra začal platit minulý týden po rozhodnutí soudu.
Zákaz vjezdu do centra začal platit minulý týden po rozhodnutí soudu.
Zdroj: Profimedia.cz

Minulý rok podepsalo 6000 obyvatel Amsterdamu petici, která vyzvala městskou radu, aby tato kola zakázala. Přestože je Holandsko cyklistickou velmocí, s pivní jízdou nesouhlasí. Lidé ji popsali jako „příšerný jev“ v ulicích jejich města.

Zákaz vjezdu do centra začal platit minulý týden po rozhodnutí soudu na základě stížností na hlučné a podnapilé turisty. Soud souhlasil s názorem, že takzvaná pivní kola (beer bikes) narušují veřejný pořádek a blokují dopravu v úzkých uličkách. „Celou dobu křičí a močí na veřejnosti,“ stěžovali si zástupci města.

Přestože je Amsterdam známý svojí uvolněnou atmosférou v čele s domy s červenou lucernou nebo s kavárnami, kde se volně prodává marihuana, „pivní kola“, která často využívali muži při loučení se svobodou, jsou pro obyvatele už moc.

Mohlo by vás zajímat: