VIDEO: 40tunová zpívající velryba s lehkostí skáče ve vodách Indického oceánu

Přestože patří mezi největší živočichy žijící na Zemi, překvapil dospělý keporkak skupinu potápěčů, když se objevil u pobřeží Mbotyi a předvedl jim akrobatické kousky, kdy se v jednu chvíli ocitl i vysoko nad hladinou.

Podle vědců využívají velryby skákání nad hladinu ke komunikaci mezi sebou, když se od sebe vzdálí.
Podle vědců využívají velryby skákání nad hladinu ke komunikaci mezi sebou, když se od sebe vzdálí.
Zdroj: Youtube.com

Průměrná váha dospělého kytovce dosahuje přibližně 36 000 kg. Pro představu jde o srovnatelnou hmotnost, jakou by mělo 24 dospělých hrochů. Proto není divu, že si svět zamiloval záběry, které se podařilo natočit Craigu Capehartovi u jihoafrického pobřeží Mbotyi.

Zdroj: Youtube

Craig Capehart vyjel s dalšími třemi potápěči na člunu na širé na moře s cílem pozorovat delfíny. Po několika hodinách čekání se mu nakonec podařilo natočit velkotonážního krasavce. „Skákající delfíny i bílé žraloky už jsme viděli, ale velryba pro nás byla velkým překvapením,“ přiznal Craig Capehart.

Keporkak (Megaptera novaeangliae), někdy označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý, je kosticový kytovec. Dosahuje obvykle délky 14–15 metrů. Má extrémně dlouhé bíle zbarvené prsní ploutve. Živí se krilem a malými rybami. Je rozšířen na většině míst světového oceánu. Bývá přezdíván jako zpívající velryba, protože v období námluv či páření zpívá písně trvající až 30 min. Písně jsou slyšitelné lidským uchem na značnou vzdálenost. Pod hladinou jsou slyšet na vzdálenost více jak 40 km.    (Zdroj: Wikipedie)

Mohlo by vás zajímat: