VIDEO: Rusové naučili robota Fedora střílet oběma rukama

Od zvedání závaží k jízdě džípem. Humanoidní robot, který má být do patnácti let poslán na Mezinárodní vesmírnou stanici, už zvládne řadu dovedností, které zlepšují jeho schopnosti i motoriku.

Ruský robot F.E.D.O.R.
Ruský robot F.E.D.O.R.
Zdroj: www.youtube.com

Nedávno se ruští vědci pochlubili, že jejich android F.E.D.O.R. (Final Experimental Demonstration Object Research) dokáže zamířit na cíl, stisknout poušť a vystřelit ze dvou zbraní zároveň. V současné době už kromě toho umí zacházet s různými druhy nářadí a dokáže řídit auto. „Cílem je naučit robota rozhodnout se a zvolit optimální způsob řešení situací," říká Dmitri Rogozin.

Zdroj: Youtube

Fedor byl odhalen vloni na podzim. Smyslem jeho vývoje je, aby se stal součástí posádky orbitální stanice. Předpokládá se, že do roku 2021 se Fedor přizpůsobí pilotovaní kosmické lodi a začnou letové zkoušky. „Jeho velkou výhodou je, že dokáže pracovat i bez skafandru," říká ruský vicepremiér Rogozin a ujišťuje, že nejde o žádného bojového robota.

Zatím se počítá s tím, že Fedor bude řídit první bezpilotní let do vesmíru. Roscosmos, ruská kosmická agentura, ale naznačila i svůj plán vybudovat na Měsíci vesmírnou stanici, kdy by se schopnosti Fedora více než hodily. Stanice by měla sloužit jako základna pro výzkum a těžbu drahokamů. Někteří však spekulují, že by mohla mít i vojenský účel.

Mohlo by vás zajímat: