Vím, ale dělám, že nevím aneb Jak psi reagují na naše emoce?

Nejoblíbenějším domácím mazlíčkem v České republice je pes. Studie ukázala, že právě on dokáže dobře rozpoznat, když se zlobíme nebo máme radost. Zároveň umí udělat všechno proto, aby se vyhnul trestu, který si zaslouží.  

Psi a jejich reakce na naše emoce
Psi a jejich reakce na naše emoce
Zdroj: YouTube.com

Průzkumy ukazují, že česká rodina utratí za psa přibližně 13 000 Kč ročně. Největší částka je za krmivo, ale nechybí ani položky za psí kosmetiku, vodítka či hračky. Psi se stávají členy rodiny, a tak není divu, že nás zajímá, co si myslí (zdali vůbec něco), když je cvičíme, chválíme nebo je káráme.

Studie z ledna 2016, na které se podíleli odborníci z univerzity v Lincolnu ve Velké Británii a univerzity v Sao Paulu v Brazílii, potvrdila domněnky mnoha majitelů, že pes je schopen rozpoznat naše emoce, a to podle našeho výrazu a tónu hlasu.
Když se pes soustředí na náš hlas a výraz obličeje, pozná, jak se cítíme.Zdroj: REUTERS/Mike SegarTestovaným psům byly předkládány fotografie jiných psů a lidí a zároveň jim byly pouštěny hlasové záznamy různých reakcí. Bylo zajímavé, že psi trávili výrazně delší dobu pohledem na výraz obličeje, který byl shodný s vokalizačním projevem, bez rozdílu, zda se jednalo o fotku člověka či psa. Takže když byl psovi přehrán zvuk vrčení, více ho zaujala fotografie psa s agresivním výrazem. Z čehož vyplývá, že je schopen mentální reprezentace pozitivních a negativních emočních stavů u ostatních jedinců.

Studie tak prokázala, že pes je schopen naučit se chovat na základě našeho projevu. To však nemá nic společného s emočním vnímáním. Když našeho mazlíčka pokáráme, že provedl něco špatně, naučí se reagovat submisivně. Předpokládá totiž, že se tak vyhne trestu. A často se mu to i povede, což naznačuje i video.

Mohlo by vás zajímat: