Jak se připravujete na zimní výpravy do divočiny?

Zimní horská (či vysokohorská) turistika patří mezi oblíbené sporty extrémnějšího charakteru, které již vyžadují o něco důslednější přípravu, než je tomu v letních měsících. Náročné podmínky horského prostředí, rychle se měnící počasí a mnohem nižší teploty než v nížinách jsou důvodem, proč je nutné túru vždy velmi pečlivě naplánovat a důkladně promyslet, co všechno s sebou člověk bude potřebovat a co může oželet – koneckonců, veškeré vybavení, které si s sebou vezmete, budete muset po celou dobu nosit. Příprava na výpravu do panenské horské přírody pokryté sněhem a ledem by tak měla být založena na zvážení a optimalizaci všeho vybavení a vašich zásob, které s sebou ponesete.

Zdroj: Pixabay.com

Jak se obléct do zimy a chladu

Horské prostředí může mít hned několik podob – může se jednat o holé zasněžené vrcholky, ale i husté lesy, které budou v zimních podmínkách hůře schůdné. Ať už se chystáte na náročný trek, nebo jen na běžnou procházku do lesa ve vyšších polohách, je vhodné mít obuv a oblečení, jež Vás ochrání proti chladu, ale také vlhkosti, nerovnostem povrchu nebo příliš nízkému tření apod.

Jakou obuv zvolit v zimě do přírody

Velmi důležité je tak mít na sobě kvalitní obuv s dostatečnou izolací a ideálně prodyšnou vrstvou a vrstvou která nepropouští vlhkost. Pořídit si proto můžete například zimní obuv v internetovém obchodě Sportano, kde je k dispozici široké spektrum modelů od klasické zimní obuvi určené na procházky klasické procházky zimní krajinou, až po obuv s funkčními prvky. Podceňovat byste neměly ani ponožky, jež by měly mít ideálně antibakteriální a savý charakter, tedy z materiálů, jako jsou vlna či bambus. Pokud se chystáte na výstup do míst, kde lze předpokládat zledovatělý povrch, je vhodné obuv opatřit přídavným vybavením (nesmeky).

Zdroj: Pixabay.com

Co na sebe do zimy

Vedle obuvi je výpravě do zimního horského či lesního prostředí nutné přizpůsobit také způsob oblékání. Obecně se doporučuje oblečení v takovémto případě vrstvit, abyste mohli jednotlivé vrstvy odebírat nebo přidávat právě podle aktuálních povětrnostních podmínek. Základní vrstvu obvykle tvoří triko s dlouhým rukávem nebo termo prádlo, které by mělo dobře odvádět vodu (ideální jsou tak funkční oděvy z pokročilých materiálů). Na spodní vrstvi se obvykle přidává vrstva izolační, kterou tvoří zpravidla zimní a teplé mikiny a svetry – tato vrstva může být tvořena více kusy oblečení. Svrchní vrstva by pak měla být nepromokavá a ideálně s ochranou proti větru. Stejné přístupy byste měli volit pro oblečení spodní části těla, tedy termo prádlo, teplé kalhoty a nepromokavý svršek. Oblečení je vhodné doplnit příslušenstvím, které vás bude chránit na hlavě i končetinách (čepice, rukavice), pokud se chystáte do opravdu extrémního počasí, vhodný je také nákrčník, kukla či ochranné brýle.

Do čeho se zabalit

Na túry je vhodné mít s sebou alespoň minimální zásobu jídla, lékárničku, nůž a případně také něco na sezení (karimatku), náhradní oblečení či ponožky apod. Toto všechno byste měli ideálně kompaktně sbalit tak, aby se vám to dobře neslo i v případě, že bude terén o něco náročnější. K tomuto účelu se využívají tzv. batohy pro volný čas, tedy uzpůsobené k tomu, aby byly i při větší zátěži pohodlné (mají často přední spínání popruhů na prsou a bedrech, takže celou váhu nenesou ramena). Velký výběr batohů pro volný čas najdete také na e-shopech specializovaných obchodů. Při výběru dbejte na to, aby byl batoh optimálně členěný, nepromokavý (případně vybavený pláštěnkou) a dosahoval takového objemu, jaký budete potřebovat. Batohy na volný čas se vyrábí v poměrně široké rozměrové škále, na krátké výlety či procházky tak využijete zpravidla jiný než na dlouhé treky do hor.