Křehké sifaky žerou hlínu

Sifaka je jedním z nejkrásnějších a zároveň nejohroženějších lemurů na Madagaskaru. A jedním z vůbec nejohroženějších savců na světě. Vyskytuje se na jediném místě – v horských deštných pralesích národního parku Marojejy a v rezervaci Anjanaharibe-Sud na severovýchodě ostrova Madagaskar.

Křehké sifaky žerou hlínu

Sněhobílá krása

Sifaka (malgašsky simpona) by se svým vzezřením hodila spíše do sněžných krajů – její srst je hustá a čistě bílá. V žádné zoo na světě si je však prohlédnout nemůžete. V zajetí totiž nežije jediný jedinec. Musíte vyrazit za nimi… až na Madagaskar, a tam se vám ukážou v celé své pověstné kráse.

Horský prales Marojejy je rezervací od roku 1952 a národním parkem od konce 90. let. Ekoturistika příliš nenarušila místní prostředí, zvířata jsou na návštěvníky zvyklá a nebojí se jim ukázat.

Bohatý jídelníček se skládá až ze 150 druhů rostlin

Jejich obvyklý den je poměrně nenáročný – urazí v průměru pouze necelý kilometr a většinu dne projedí. Jejich stravu tvoří kromě ovoce a květů většinou různé druhy listů, a na trávení proto potřebují mnoho času.

Jídelníček sifak je opravdu velmi rozmanitý – skládá se z více než 150 druhů rostlin. V zemi, kde docházelo a bohužel stále dochází k masivnímu odlesňování a ilegální těžbě dřeva, je to obzvláště náročný požadavek.

Vědci se snaží zjistit, které rostliny a stromy jsou pro přežití těchto savců klíčové, a snaží tak se chránit jejich přirozené prostředí.Tito bílí lemuři si dokonce někdy pochutnají i na hlíně, která jim zřejmě dodává potřebné živiny a minerály, nebo pomáhá bojovat s parazity.

Skupina sifak má obvykle dva až devět členů a pohybuje se striktně pouze ve svém teritoriu o rozloze kolem 44 hektarů.

 

Největším nepřítelem je člověk. Ale mění se to

Odhaduje se, že celková populace sifak čítá od sta do tisíce jedinců. Situaci komplikuje fakt, že sifaky mají v průměru pouze jedno mládě za dva roky. Navíc jejich hlavním predátorem jsou lidé. A to jsou opravdu silní soupeři…

Před dvěma tisíci lety přišel do madagaskarského ráje velký dobyvatel – člověk – a během jednoho tisíce let zmizelo z ostrova 25 druhů velkých zvířat, mezi nimiž bylo i 17 druhů lemurů a největší pták na světě, až půltunový Aepyornis maximus.

Až za dalších tisíc let člověk pochopil, že je nejvyšší čas začít tento ráj chránit. V roce 1927 vznikla první rezervace a v současnosti je Madagaskar považován v ochraně přírody za prioritu.

Více informací naleznete na stránkách parku Marojejy a na stránkách Erika R. Patela, primatologa z americké Cornell University.

 

 

Video o projektu záchrany těchto lemurů můžete zhlédnout zde:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.