"Posledních 55" - Nový Zéland bojuje o záchranu nejmenšího druhu delfína na světě

Posledních 55 kusů nejvzácnějšího delfína na světě – novozélandského endemického druhu Maui’s Dolphin (maorsky popoto, Cephalorhynchus hectori maui) tedy plískavice novozélandské - vyhyne během následujících 30 let, pokud Nový Zéland nezačne okamžitě jednat.

Kampaní “Posledních 55” která byla právě spuštěna, novozélandské zastoupení ochranářské společnosti WWF předevčírem vyzvalo vládu Nového Zélandu k rozšíření ochrany mořských rezervací a přijetí takových opatření, která by zabránila zhoršujícím se životním podmínkách tohoto nejmenšího poddruhu delfína.

Kampaň spustila petici na sebrání 55 tisíc podpisů do zahájení letošních všeobecných voleb.

“Rok 2014 je volebním rokem a my věříme, že politikové napříč celým politickým spektrem musí začít okamžitě jednat” říká výkonný ředitel WWF NZ Chris Howe. “Enough is enough” a nemáme už moc času…” dodává.

Plískavice novozélandská je nejmenším druhem delfína na světě. Dosahuje délky asi 1.7m a váhy okolo 50 kg a velmi pomalu se rozmnožuje.

Druh žije pouze v úzkém pruhu podél západního pobřeží Severního ostrova NZ a jeho počty rapidně klesají od 70. let minulého století, kdy byl na NZ zaveden systém lovu ryb nazývaný “set-netting” - sítí připevněných na mořském dně - a povoleno používání vlečných sítí.

Právě oba způsoby jsou uváděny jako hlavní důvod úhynu těchto delfínů - předtím byl jejich počet stanoven na 1800 a jen od posledního sčítání roku 2004 klesl počet plískavic ze 111 o polovinu na nynějších 55…

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.