Roztančené La Paz

Každý, kdo cestoval po Bolívii a zkoušel fotografovat místní obyvatele, ví, jak složitý je to úkol, protože fotografování nemají rádi.

Roztančené La Paz
Roztančené La Paz
Zdroj: archiv

Tento svátek je velká vyjímka. Tanečníci i obyvatelé La Pazu rozdávají celý tento den úsměvy i pro fotoaparáty.

Každoroční náboženský festival Seňor Jesús del Gran Poder začal před 70 lety jako výraz díků zázračnému obrazu Krista – Nuestro Seňor del Gran Poder. Až do roku 1975 probíhal pouze v chudých aymarských čtvrtích La Pazu, protože z důvodu existující diskriminace nemohli tanečníci vstoupit do centra města. Tyto doby jsou již dávno pryč a festival Gran Poder je nyní největším uličním svátkem Bolívie a jednou z největších událostí lákající zahraniční turisty.

Brzy ráno se sejdou taneční skupiny a kapely z celého širokého okolí La Pazu. Od čtvrti zvané Cementerio pokračují tančíce do centra města. První skupina začíná tančit okolo sedmé hodiny ranní a poslední prochází centrem již po půlnoci. Každý ze 40 000 tanečníků a tanečnic odtančí přibližně šest hodin na trase průvodu měřící šest km. Tanečníci jsou doprovázeni kapelami čítajícími přes 4000 hudebníků.

Masky skupin vycházejí z tradic jednotlivých tanců. Nejpůsobivější jsou zdobné masky tance Morenada. Soudí se, že tento tradiční tanec Antiplana představuje utrpení otroků, kteří sem byli dopravováni pro práci v dolech. Kostými váží několik destítek kilogramů, každoročně se obměňují a jsou velmi nákladné. Mezi další tance patří Tinku, Diablada, Saya a další.

Celý La Paz je tento den ochromen, okolo silnic, kudy jde průvod, se přes noc objevily jednoduché dřevěné tribuny, na které si za malý poplatek můžete koupit lístek. Kromě zmrzliny, balónků a bublifuků pro děti prodávají pouliční prodavači samozřejmě pivo sponzora festivalu - Paceňa - a nechybí ani tvrdý alkohol.

Festival Gran Poder v roce 2010 se bude konat v sobotu 29. června a zúčastnit by se ho mělo 58 tanečních skupin. Nechte se inspirovat a vyražte.