NEJ videa National Geographic: Souboje mořských obrů jsou krvavé, kruté a trvají hodiny

Rypouši sloní jsou obři Pacifiku. Podívejte se na jejich souboje a zjistíte, že jsou skutečnými vládci moří.

Rypouši jsou největší ploutvonožci, v moři jsou jako "ryba ve vodě". Na první pohled neohrabaní a monstrózní živočichové (váží až 4,5 tuny) jsou ve skutečnosti ve vodě neuvěřitelně hbití a obratní. Dokážou se potápět  do hloubky až 650 metrů (ale některé zdroje uvádějí ještě mnohem hlubší ponory) a vydržet tam desítky minut.

Rypouši tráví většinu času v moři (na jižní polokouli v blízkosti Antarktidy) a na konci zimního období vycházejí na souš -  a to jen proto, aby se pářili. A nevěnují se doslova ničemu jinému. Dokonce téměř nepřijímají potravu (ale je pravda, že zásoby jejich podkožního tuku jsou opravdu úctyhodné, takže je z čeho "brát").

Krvavé souboje o samice

Konečně také nachází uplatnění jejich rypák připomínající sloní chobot (ten jim dal ostatně i jméno). Ten se v době říje (trvající několik dnů) až zdvojnásobí. Samci se zvedají do výšky, vydávají mezi sebou navzájem hlasité zastrašující zvuky, a hlavně - bojují. A to doslova. Jejich souboje jsou kruté, velmi často krvavé a vzájemné rány nijak citlivé.

VIDEO: Porod rypouše je krátký. Ale brutální

Období shromažďování začíná v listopadu a rypouši se vracejí na místo, kde se narodili. Samice vyčkávají na plážích a připravují se na období, kdy bude o stravu nouze. A samci začínají bojovat. Vždy se dva jedinci postaví proti sobě a svými mohutnými těly se snaží navzájem přetlačit. Na tělech samců přibývají rány, krvavé stopy a další rány, které si způsobují především zuby. A postupně s tím, kdy začíná být jasné, kdo vyhrál a kdo je poražený, vznikají harémy o desítkách samic, které patří jedinému alfa samci. Slabší samci číhají v okolí a doufají, že se jim podaří přeci jen najít šanci k páření - to když alfa samec nebude dávat takový pozor.

Samice jsou březí 11 měsíců, své potomky kojí velmi výživným mateřským mlékem (v té době matky ztrácí až polovinu své hmotnosti). Samostatnost nabývají už za pár měsíců a zanedlouho se rozptýlí po širém oceánu a koloběh začíná znova. Dvakrát do roka se ukáží na stejných plážích…

Podívejte se na fascinující video z rypoušího rozmnožování:

Rypouší historie

V Tichém oceánu žilo dříve (tj. před 19. stoletím) stovky tisíc rypoušů. Pak je objevili lidé-lovci a začalo velké vybíjení. Prý jen v roce 1860 jich v lidských rukou zemřelo 250 000. A takovým tempem bylo zřejmé, že jim bude hrozit vyhynutí. A ke konci 19. století tomu tak skutečně bylo. V roce 1892 na ostrově Guadalupe v Baja California zůstalo posledních 50 až 100 zvířat.

Některé státy světa se naštěstí probudily z letargie a začaly uplatňovat ochranu těchto velikánů moře. Dnes je rypouší příběh veselejší - jsou chráněni a ročně se narodí asi 25 000 mláďat. Živí se chobotnicemi, rejnoky, rybami, a dokonce i malými žraloky.

Poslední rypouší výzkumy

Z posledních výzkumů o rypouších nás nejvíce zaujaly tyto dva: rypouši jsou nuceni se kvůli oteplování potápět za stravou do větších hloubek a při hledání potravy se orientují podle bioluminiscence.

Rypouš sloní (Mirounga leonina) je největší ploutvonožec, je 4,5-6 m dlouhý a samci váží 3700 kg. Rekordní délka je 9 m a hmotnost 5000 kg. Samice měří 2-3 m a váží 900 kg. Rozmnožuje se na subarktických ostrovech a jižním pobřeží Argentiny, tři velké populace se zdržují na jihu státu Georgia, USA a severozápadním Atlantiku. Zvláště zvířata, která se ještě nerozmnožují, migrují až na vzdálenost 5 tisíc km. Příležitostně jsou pozorována u pobřeží jižní Afriky, Nového Zélandu, Austrálie a v Indickém oceánu. Obdobím rozmnožování je září až listopad. Období kojení a odstavu je delší než u rypouše severního. Rypouš severní (Mirounga angustirostris) je druhý největší ploutvonožec, měří 4-5 m a samci váží 2000-2700 kg. Samice měří 2-3 m a váží 900 kg. Areál tohoto rypouše je od jižní Aljašky až po poloostrov Baja California. Je vývojově starší než rypouš sloní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

REKLAMA

Nejčtenější články

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.