Červené maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny: Důvodem je reakce našeho těla
Spotřeba červeného masa je již dlouho spojena s rozvojem určitých typů rakoviny. Nyní vědci pravděpodobně našli důvod, proč je pro nás červené maso karcinogenní.
Nová studie uvádí, že molekula cukru nalezena v hovězím, jehněčím a vepřovém mase, spouští u jeho konzumentů imunitní reakci, jež způsobuje v těle zánět, což v konečném důsledku přispívá k růstu nádoru. Dlouhodobý příjem tohoto cukru u myší způsobil až pětinásobný nárůst rizika vzniku rakoviny.
Mimo naše těla
Lidé jsou jediní masožravci, kteří čelí zvýšenému riziku rakoviny v důsledku konzumace červeného masa. Proč tomu tak je, nikdo netušil. I když existuje mnoho teorií, které se snaží vysvětlit škodlivé účinky tohoto druhu masa, konkrétních důkazů je stále nedostatek.
Vědci se tedy rozhodli zúžit záběr svého výzkumu a zaměřili se na molekulu cukru zvanou Neu5Gc, jež byla nalezena v rakovinných tkáních, ovšem lidské tělo ji neprodukuje – což naznačuje, že pravděpodobně pochází z naší stravy. Neu5Gc přirozeně produkuje většina savců, lidský druh je však výjimkou.
Když probíhalo měření množství Neu5Gc v různých potravinách, ukázalo se, že červené maso obsahuje velmi vysoké množství této molekuly, speciálně hovězí, bizoní, vepřové a jehněčí. Naopak drůbež, ryby (s výjimkou kaviáru), zelenina a ovoce Neu5Gc zcela postrádaly.
Mohlo by vás zajímat:
- Délka prsteníčku a ukazováčku o vás může prozradit víc, než byste chtěli
- Tmavá barva pleti se vyvinula jako odpověď na rakovinu kůže
- Stravovací lži, aneb opravdu víte, co jíte?
Myší experiment
Vědci předpokládali, že na vině by mohl být imunitní systém člověka. Vyšlechtili "humanizované" myši, jež neprodukovaly Neu5Gc. Po dvanáct týdnů je krmili ekvivalentem červeného masa obohaceným o danou molekulu cukru. Zároveň jim podávali protilátky proti Neu5Gc, aby napodobili proces, který se odehrává v lidském těle.
Výsledek byl nemilý. U humanizovaných myší se vyvinulo pětkrát více nádorů. Nejčastěji se rakovina objevila v játrech. Ve všech nádorech našli vědci přítomnost Neu5Gc. Na rozdíl od myší, mají lidé sklony v důsledku konzumace červeného masa trpět rakovinou tlustého střeva.
Dvě strany mince
Důležitý je bezesporu fakt, že červené maso je důležitým zdrojem železa, bílkovin a vitaminů, takže střídmá konzumace představuje pro tělo důležitý výživový faktor. Ovšem při přehnané spotřebě se červené maso stává přímou příčinou vzniku rakoviny.
Nad tímto tématem nicméně i nadále visí mnoho otazníků: Proč Neu5Gc způsobuje u myší rakovinu jater, zatímco u lidí rakovinu tlustého střeva? Jaké další dietní a biologické faktory přispívají k rozvoji rakoviny? Je řešením přestat jíst maso?