Čeští vědci vymysleli, jak na stáří: Pomocí nanovláken

Čeští vědci vyvinuli unikátní metodu úpravy prostředku proti stárnutí glutathionu (GSH), která zrychlí a zlevní jeho výrobu ve formě lépe využitelné v organismu.

Čeští vědci vymysleli, jak na stáří: Pomocí nanovláken

Do jídla se budou přidávat nanovlákna.

Snadno vstřebatelná nanovlákna obsahující GSH vyrobili pomocí zařízení, které pracuje na principu rotujícího zvonu. S odstředivou technologií mohou být nanovlákna vyráběna v podobě tenké vrstvy, nebo hmoty strukturou připomínající velmi jemnou vatu, řekl odpovědný řešitel projektu Róbert Hromádka. 

GSH se používá v mnoha potravinových doplňcích. Problémem je ale jeho velmi omezená vstřebatelnost ze zažívacího traktu. Proto se hledají takové formy GSH, které by měly vyšší vstřebatelnost a využitelnost v organismu. Jednou z takových forem mohou být i nanovlákna vyvinutá českými vědci, která by mohla umožnit přímé vstřebávání GSH ze sliznic ústní dutiny. Nanovlákna mají průměr menší než 1000 popřípadě 100 nanometrů. 

Jak na nanovlákna?

Technologie výroby nanovláken založená na odstředivém principu je rychlejší a méně nákladná než dosavadní elektrospining, což je proces využívající silného elektrického pole. Vědci ji vyvinuli s podporou českého ministerstva průmyslu a obchodu. 

Zkoumání příčin stáří a snaha o zmírnění jeho důsledků je jednou z největších met vědy. V roce 2011 se v tomto oboru povedl přelomový objev…

Glutathion obsahuje tři aminokyseliny - glycin, kyselinu glutamovou a cystein. Nachází se v buňkách živočichů a většiny rostlin i v bakteriích. Je přítomen v mase, zelenině i ovoci. Kromě mnoha důležitých fyziologických funkcí má klíčový význam pro ochranu organismu před oxidačním stresem tím, že odstraňuje volné radikály, kterých v přírodě lidskou činností stále přibývá, čímž je porušována rovnováha mezi nimi a antioxidanty. 

Nízký obsah GSH v těle je spojen s rychlým stárnutím, skvrnami na pokožce, diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Vědci zkoumají GSH také v souvislosti s ochranou před ionizačním zářením a chemoterapií. Ionizační záření má význam u medicíny katastrof, nebo v každodenním životě při lékařských vyšetřeních s použitím vysokých dávek rentgenového záření. Pozitivní účinky přidávání GSH do potravy byly klinicky ověřeny. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.