Gorila Bikira odmítla kojit mládě. Gorilátko půjde pryč

V Zoo Praha se dnes uskutečnily dva pokusy, jejichž cílem bylo, aby se Bikira ujala svého dvoudenního mláděte. Skončily bohužel neúspěšně.

Gorila Bikira odmítla kojit mládě. Gorilátko půjde pryč
Gorila Bikira odmítla kojit mládě. Gorilátko půjde pryč
Zdroj: archiv

"Podstoupili jsme značné riziko ve snaze navrátit mládě k matce a umožnit mu přirozený vývoj,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Bikira však o něj nejevila zájem a nakonec můžeme být rádi, že pokusy o návrat k matce přestálo bez úhony.“

Mládě dnes již bylo schopno udržovat svou tělesnou teplotu lépe, než po narození. Proto vedení Zoo Praha rozhodlo pokusit se jej vrátit Bikiře co nejdříve – šance na úspěch totiž s uplývajícím časem exponenciálně klesala. Mládě bylo nejprve umístěno v jedné z ložnic, kam byla vzápětí vpuštěna Bikira. „Bikira k němu přišla a očichala ho. Za celou dobu se ho dotkla jen jednou - vytrhla mu chlupy z hlavy, očichala je a zase odešla. Neměla o něj zájem,“ uvedla chovatelka Iveta Beličáková, která byla přítomna spojování.

Gorilátko u prsu

Následoval druhý pokus, který proběhl na základě zkušeností ze Zoo Praha i doporučení zahraničních expertů. Bikira byla uspána a mládě jí bylo přiloženo k prsu. „Bikira koukla, co to tam má, a chytla ho tak hezky za hlavičku,“ popisuje Beličáková. „Vypadalo to nadějně. Pak se Bikira zvedla, vzala si mládě do náruče a očichala ho – jenže pak ho zase položila ho a začala chodit po ložnici…“

Mládě je v pořádku a v nejbližších dnech bude převezeno do zařízení, kde je skupina vhodná pro jeho pozdější přijetí. "Pokud Bikira mládě nepřijme (a podaří se nám jej zachránit) nebo pokud vzhledem k jeho stavu k pokusu o vrácení ani nedojde, odvezeme jej do chovatelského zařízení v zahraničí, kde jsou nejen optimální podmínky k umělému odchovu, ale zejména skupina goril vhodnější pro jeho přijetí, než je ta naše," prohlásil včera ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

FOTO: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Související články