FOTOGALERIE: Lov lososů na Kamčatce

Statný medvěd kamčatský se vydal za svojí kořistí poblíž mostu přes řeku Ozernaya v jižní části poloostrova Kamčatka. Dobře ví, kdy se ve vodách vyskytují obrovská hejna lososů, jejichž cílem je Kurilské jezero.

Protože medvěd v roli útočníka dokáže být neuvěřitelně mrštný, správně tuší, že se připravuje na předem vyhraný souboj. Ve vodě už jen vyčkává na vhodný okamžik.

Jakmile se losos dostane dostatečně blízko, neváhá. Ve vteřině se ponoří a vyrazí s oběma tlapami, aby se zmocnil své kořisti.

Aniž by ztrácel čas vylézáním z vody, labužnicky si vychutnává svoje vítězství. A není sám…

Do oblasti pod vulkánem Iljinskij se za lovem lososů v době jejich tahu vydává kolem 200 medvědů.

Medvěd kamčatský obývá Kamčatku, Mandžusko a Sachalin. Je podobný medvědu grizzlymu, jen má mírnější povahu. Jeho hlavním zdrojem potravy jsou lososi každoročně táhnoucí ke svým trdlištím. Živí se i různými bobulemi a ořechy. Je extrémně silný a odolný živočich. Má rychlé reakce a je velice pohyblivý. Jeho zuby překousnou jakoukoliv kost, vyšplhá se na téměř kolmý svah a vydrží hodiny sedět v ledové vodě. Je vynikajícím plavcem. Za den dokáže ujít až 100 kilometrů. Jen kvůli své hmotnosti (až 1000 kilogramů) špatně šplhá po stromech.
Zdroj: Wikipedie

Mohlo by vás zajímat:

Jsme na Facebooku

Speciály

Kvízy

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.