Hrady a zámky – Zámecké hýčkání ve středních Čechách

České zámky máte prochozené křížem krážem a nic už vás nemůže překvapit? Pak se nechte přesvědčit o opaku a dopřejte si pobyt v jednom z mnoha dobových ubytování, za jejichž zdmi se odehrávaly české dějiny.

Zámek Liblice
Zámek Liblice
Zdroj: Archiv SCCR

Zámek Liblice

Zámek Liblice je jednou z nejzachovalejších památek českého venkovského baroka. Historie stavby sahá do dávného středověku a jeho posledními obyvateli byli slavní Valdštejnové. V roce 2007 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce, která zámek proměnila v moderní konferenční centrum s ubytováním.

Bývalé šlechtické sídlo se pyšní vlastní francouzskou zahradou, anglickým parkem i oborou, jež jsou bezplatně přístupné po celý rok. Prohlídky interiéru se konají pravidelně každou neděli. Sportovci si mohou v areálu vypůjčit kolo a prozkoumat místní cyklostezky, sílu do žil vám pak vlijí špičkoví maséři v zámeckém wellness a spa centru. Odměnit se můžete také v zámecké restauraci.

Čtyřhvězdičkový zámecký hotel nabízí celkem 53 pokojů se 118 lůžky. Všechny pokoje jsou vybaveny televizorem, ledničkou, trezorem, fénem a přípojkou k internetu. Jejich kouzlo umocňuje dobový nábytek, díky němuž si budete připadat jako v pohádce. Nepatříte-li mezi milovníky historického nábytku, jistě uvítáte možnost ubytování v moderních pokojích na zámecké dependanci, ze kterých se naskýtá úchvatný výhled na zámek.

Zámek LibliceZámek LibliceZdroj: Archiv SCCR

Zámek Ratměřice

Historie ratměřického zámku sahá až do roku 1702. Původní stavbu však na začátku 19. století zachvátil požár a sídlo získalo novou, klasicistní podobu, kterou si uchovalo dodnes. V posledních desetiletích poskytoval zámek zázemí ústavu pro postižené děti a nedávno se dočkal velkolepé obnovy.

Samotný zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí a byl přestavěn na hotel s restaurací. Vybavení hotelu uspokojí všechny, kdo přijeli za odpočinkem i sportem. Hotel nabízí moderně vybavené wellness centrum i multifunkční sportovní hřiště. Na své si tak přijdou fanoušci tenisu, nohejbalu, volejbalu, basketbalu či badmintonu. Speciální pozornost byla při přestavbě věnována také přilehlé přírodě. Těšit se tak můžete na procházky krásným zámeckým parkem se vzácnými dřevinami. Od roku 2021 se v areálu staví minizoo.

Zámek RatměřiceZámek RatměřiceZdroj: Archiv SCCR

Zámek Mcely

Zámek Chateau Mcely býval původně venkovskou šlechtickou usedlostí, v níž až do roku 1947 sídlil rod Thurn-Taxisů. Dnes slouží jako pětihvězdičkový ekologický hotel pyšnící se prestižním oceněním World Travel Awards a zároveň nejvyšší zelenou certifikací Evropské unie.

Designeři interiéru vybavili pokoje s maximální péčí a dbali na každý detail. Každé patro je zasvěcené jinému tématu – první patro je přehlídkou světadílů, zatímco druhé si pohrává s motivem času. Hotel nabízí také spa a přírodní fitness centrum. Zámecká restaurace Piano Nobile se pravidelně umisťuje ve výběru těch nejlepších restaurací v České republice. Menu se skládá ze sezónních surovin převážně od místních dodavatelů. Na baru si kromě nádherného výhledu můžete vychutnat netradiční koktejly s ingrediencemi nasbíranými v zámeckých zahradách.

Chateau McelyChateau McelyZdroj: Archiv SCCR

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Hledáte inspiraci na výlet k hradům a zámkům? Vyberte si z těch nejoblíbenějších.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR