Když se historie sype mezi prsty: Záběry z okamžiku zřícení starodávných chrámů

V Káthmándú byl den jako kterýkoli jiný. Na Durbar Square bylo rušno: holubové, posvátné krávy, místní prodavači a zvídaví turisté z celého světa. A pak se země začala třást. Pohádkové náměstí se pomalu začalo měnit v hromadu sutin a posvátné chrámy návštěvníkům zmizely před očima.

Bhaktapur znamená doslova město oddaných...
Bhaktapur znamená doslova město oddaných...
Zdroj: čtk

Starobylé královské město Bhaktapur leží šestnáct kilometrů od hlavního města a až do 15. století celému údolí vládli právě králové z Bhaktpuru z dynastie Malla. Pak ale král Jakša Malla rozdělil království na tři části: Bhaktapur, Káthmándú a Pátan. Každé z nich vládl jeden z jeho synů. Každý z nich chtěl být lepší než ti další dva, krom jiného soutěžili také ve stavění chrámů. Také proto jich můžeme dnes v údolí Káthmándú tolik obdivovat. Snad se z nich nyní nestane jen smutná vzpomínka.

Náměstí Bhaktapur Durbar už přežilo řadu zemětřesení, i když v roce 1934 si katastrofa o síle 8,2 Richterovy stupnice vzala svou daň a některé části chrámů už se obnovit nepodařilo. Světové dědictví UNESCO má tedy další trhlinu.

Zdroj: Youtube