Kosmický odpad kolem Země má cenu bilionů. Armáda ví, jak ho využít

Vysloužilé družice na oběžné dráze dnes představují nebezpečí pro kosmonauty. V budoucnosti by se mohlo stát pokladem.

Kosmický odpad kolem Země má cenu bilionů. Armáda ví, jak ho využít
Kosmický odpad kolem Země má cenu bilionů. Armáda ví, jak ho využít
Zdroj: archiv

Ministerstvo obrany Spojených států hledá způsoby, jak kosmické smetí obíhající na oběžné dráze kolem Země využít jako komponenty pro jiné satelity. Vojenská agentura DARPA již proto spustila projekt s názvem Phoenix. Cílem je najít způsob levného využití dosud fungujících částí vysloužilých družic pro stavbu nových systémů, uvedl server Space.com.

Z kosmického odpadu se stane kosmický zdroj

Projekt Phoenix předpokládá vznik robotického údržbového plavidla. To by se pohybovalo mezi vyřazenými družicemi na geostacionární oběžné dráze ve výšce asi 35.800 kilometrů nad zemských povrchem, odmontovávalo z nich dosud fungující antény a následně by je připojovalo na menší satelity a nanodružice vypouštěné ze země. Údržbářské plavidlo bude vybaveno mechanickými pažemi a vzdáleným monitorovacím systémem.

"Pokud program uspěje, stane se z kosmického odpadu kosmický zdroj," uvedla v prohlášení šéfka DARPA Regina Duganová.

Armáda by v takovém případě ušetřila značné sumy peněz, protože antény jsou rozměrné a jejich vynesení do vesmíru je náročné na spotřebu paliva. Rovněž vynášení družic do kosmu bez antén je levnější.

Vesmírný odpad tvoří nejen vysloužilé družice, ale také odpojené stupně raket, obalové materiály satelitů a další pozůstatky vesmírného programu lidstva. Smetí se pohybuje bez jakékoli kontroly a znamená pro vesmírný provoz a jeho bezpečnost stále vážnější problémy. Řada vědců se proto zabývá řešeními, jak odpad z oběžné dráhy odstranit… 

 DARPA by ráda odpad z oběžné dráhy dostávala pomocí robotických kosmických lodí, které by se daly v případě nouze ovládat dálkově. S podobným systémem už pracují i Číňané, kteří vloni přišli se způsobem, jak bez větších problémů spojit robota s jiným tělesem na orbitě.  Zpočátku, kdy do vesmíru létaly jen "národní" družice, se problém nejevil tak vážný. Ale jakmile se na oběžné dráze objevily i komerční satelity, ukázalo se, že se situace vymyká kontrole. Podle odhadů Evropské kosmické agentury ESA začne být orbita přeplněná asi do třiceti let. Podívejte se, jak satelitů a různého odpadu přibývalo:

Kosmické smetí

 

Roboti v akci

Protože v DARPA pracují kromě skvělých matematiků a fyziků i schopní markeťáci, rovnou vyrobili video, na kterém jasně demonstrují, jak bude zachytávání kosmického odpadu vypadat v praxi. Podívejte se, jak to bude vypadat, když DARPA sežene na tento projekt dostatek dolarů: 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články