První mise na Mars s lidskou posádkou

Ze všech planet sluneční soustavy žádná neuchvátila naši pozornost jako Mars. Snaha vyslat na rudou planetu člověka již po léta zaměstnává špičkové vědce. Producenti se spojili s předními odborníky NASA a SpaceX. Výsledkem je velkolepý šestidílný seriál Mars, situovaný nejen v přítomnosti, ale i budoucnosti, který uvede dokumentární program National Geographic.

Vědci docházejí ke shodě, že bychom sice měli uskutečnit let na Mars. V seriálu Mars je s nimi bezpočet rozhovorů.
Vědci docházejí ke shodě, že bychom sice měli uskutečnit let na Mars. V seriálu Mars je s nimi bezpočet rozhovorů.
Zdroj: National Geographic

Píše se rok 2033 a první mise na Mars s lidskou posádkou se stává skutečností. Na palubě vesmírné lodi Daidalos se sejde posádka tvořená šesti vysoce kvalifikovanými astronauty. Velení se ujme Američan Ben Sawyer (Ben Cotton), spolupracují s ním korejská pilotka Hana Seung (Jihae), španělský hydrolog a geochemik Javier Delgado (Alberto Ammann), francouzská lékařka a odbornice na biochemii Amelie Durandová (Clementine Poidatzová), nigerijský inženýr a specialista na robotiku Robert Foucault (Sammi Rotibi) a ruská exobioložka a geoložka Marta Kamenová (Anamaria Marincaová).
Zdroj: National Geographic ChannelAno, v případě mise posádky lodi Daidalos jde o smyšlený příběh. V šestidílném seriálu Mars je ale mnoho rozhovorů s vynikajícími vědci a osobnostmi, které v současnosti pracují na překonání překážek, jež stojí v cestě smělému snu o startu meziplanetární mise. Uvidíte rozhovor s dřívějším astronautem Charlesem Boldenem, ředitelem oddělení planetárních věd v NASA Jimem Greenem nebo autorem knihy Marťan Andym Weirem.
Zdroj: National Geographic ChannelTvůrcům National Geographic se podařilo získat i svolení k natáčení Elona Muska (zakladatel společností Tesla Motors a SpaceX) a jeho týmu ve SpaceX ve chvíli, kdy v dubnu na dálkově řízené lodi u východního pobřeží USA úspěšně přistála jejich znovupoužitelná nosná raketa Falcon 9. "Budoucnost lidstva se v zásadě rozdělí na dva hlavní směry. Buď se z nás stane živočišný druh obývající dvě planety a budeme cestovat dále do vesmíru, nebo zůstaneme uvězněni na jedné planetě do chvíle, než přijde událost, která nás vyhubí. Mě fascinuje a inspiruje spíše ta první možnost," nechá se Musk slyšet v seriálu.

Zdroj: National Geographic ChannelŠestidílný seriál Mars výkonných producentů Briana Grazera a Rona Howarda má premiéru v neděli 13. listopadu ve 21 hodin na National Geographic Channel. Ve stejný den bude mini série poprvé uvedena v dalších 170 zemích světa. Více zajímavostí o projektu najdete ZDE, kde je i krátký film "Mars: Co předcházelo" nebo virtuální hry spojené s Marsem.

Mohlo by vás zajímat: